adscode
adscode

Beyin avcılığı

İngiliz Hükümeti, ‘en parlak ve en iyi’ mezunları kariyerlerinin başında ülkeye çekebilmek amacıyla vize verme kararı aldı. Son beş yılda Britanya’dakiler dışındaki, en iyi 50 üniversiteden mezun olanlar, ‘nerenin vatandaşı oldukları’na bakılmaksızın ve ‘herhangi bir şirketten iş teklifi alma şartı aranmadan’ vize için başvurabilecek.

aguclu@milliyet.com.tr




Amerika’yı Amerika yapan en önemli projelerden birisi de dünyanın en parlak beyinlerini ülkesine çekiyor olmasıydı. Bir ara onları küstürdü. Avrupa ve Çin bu konuda atakta. İngiltere fark yarattı!

ABD 11 Eylül sonrasında tüm kapılarını adeta kapattı. Bundan en çok etkilenenler de öğrenciler oldu.
Trump’ın yabancı karşıtlığı da öğrencileri bu ülkeden soğutmaya başlamıştı ki anında çark edildi.

Kendi parlak beyinlerini de Amerika’ya kaptıran gelişmiş ülkeler, anında atağa geçti ve dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri ülkelerine çekmek için her türlü olanağı gençlerin beğenisine sundu.

Önceleri lisans öğrencileri için bir yarış vardı. Ardından yüksek lisans ve doktoraya yönelindi.
Şimdi ise mezunlar revaçta.
Hollanda bu konuda öncü ülkelerden biriydi, görünen o ki İngiltere de ondan geri almaya kalmayacak.

İngiliz Hükümeti, ‘en parlak ve en iyi’ mezunları kariyerlerinin başında ülkeye çekebilmek amacıyla vize verme kararı aldı.

Son beş yılda Britanya’dakiler dışındaki, en iyi 50 üniversiteden mezun olanlar, ‘nerenin vatandaşı oldukları’na bakılmaksızın ve ‘herhangi bir şirketten iş teklifi alma şartı aranmadan’ vize için başvurabilecek.

Başvurusu olumlu sonuçlanan lisans ve lisansüstü mezunlarına iki yıllık, doktora yapanlaraysa üç yıllık vize verilecek. Bu kişiler daha sonra belirli koşulları yerine getirdikleri takdirde daha uzun süreler için çalışma vizesi alabilecek.

En iyi 50 üniversiteden mezun olma kriteriyse şöyle tanımlandı:

Vize için başvuran kişilerin mezun oldukları üniversite, mezun oldukları yıl, Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması, Quacquarelli Symonds Dünya Üniversite Sıralaması ve Dünya Üniversitelerinin Akademik Sıralaması‘nın en az ikisinde ilk 50’ye girmiş olması gerekiyor.
Başvuranlarda İngilizce konusunda yeterlilik şartı da aranacak ve sabıka kayıtlarına bakılacak.

20’si ABD’den

Hükümet 2021 yılı için geçerli üniversiteleri internet üzerinden paylaştı. Listede aralarında Harvard, Yale, Duke bulunan 20 ABD üniversitesi var. Japonya’daki iki üniversite -Tokyo ve Kyoto- Avustralya’daki Melbourne Üniversitesi, Almanya’daki Münih Üniversitesi de listedeki eğitim kurumları arasında.
Vizeye başvuran öğrenciler, barınmak için yeterli maddi koşullara sahip olmaları halinde ailelerini de Britanya’ya götürebilecek. Vize ücreti 715 sterlin (14 bin 790 lira) olacak.

Britanya Maliye Bakanı Rishi Sunak, ”Bu uygulamayla Britanya yaratıcılık, girişimcilik ve teknolojik gelişim konusunda lider olma yolunda büyüyecek. Yarının işlerinin bugün burada kurulmasını istiyoruz. Bu nedenle öğrenci ve mezunları bu fırsatı kullanmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
(DİKEN)

Ne diyelim?
Darısı bize.

Umarız bizde de kaçırdığımız parlak beyinlerimizin çok daha fazlasını ülkemize kazandırıcı projeler hayata geçirilir…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)