adscode
adscode

Müfredat Programları Değişecekmiş!

Müfredat programları değişecek, ders yükü azalacak, teneffüsler uzayacak, Sınavlar kaldırılacak, çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayacak, ilgi ve yeteneğe göre eğitim yapılacak. Hepsi kuşağa hoş geliyor.

aguclu@milliyet.com.tr




Müfredat programları değişecek, ders yükü azalacak, teneffüsler uzayacak, Sınavlar kaldırılacak, çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayacak, ilgi ve yeteneğe göre eğitim yapılacak. Hepsi kuşağa hoş geliyor. Yıllardır aynı söylem. Keşke gerçekleşse de alkışlasak!..

Milli Eğitim Bakanlığı, proje üretmekten yılmadı. Yılacağa da benzemiyor. Çünkü her gelen Bakan, kendinden önce ne yapıldığına bakmadan yeni bir proje üretiyor. Oysa eğitimde üretilmedik proje kalmadı. Sorun proje üretmede değil, onların hayata geçirilmesinde ama nedense bir türlü arkası gelmiyor..
MEB, şimdi de üç alternatifli bir proje hazırlamış. Gelin, oluruna olmazına hep birlikte bakalım:

. 1'inci alternatifte ders saatleri yarı yarıya azaltılacak. Öğrenciler sabah ders görecek, öğleden sonra ise tasarım ve beceri atölyelerinde çalışacak ya da sportif faaliyetlere katılacakmış!
- Ders saatinin azaltılması mümkün değil, çünkü sürekli yeni derslerden bahsediliyor. Hadi azaltıldı diyelim, kaç okulda tasarım ve beceri atölyeleri ve spor alt yapısı var? Hadi tesis ve atölyeler de bulundu, öğretmen nerede? Hadi onlar da bulundu kaç alanda etkinlik sunulabilecek, kaç öğretmen yetecek?..


. 2'nci alternatifte ders saatleri aynı kalacak ancak öğrenciler belli saat aralıklarında yine bu atölyelerde öğrenim görecekmiş!
- Tam gün eğitim yapılan okullarda, öğrenci, çok fazla ders var ve tüm gün okuldayız diye zaten burnundan soluyor, bu süreyi uzatmak onları daha da bezdirir. Ders saatleri kısaltılarak yaratılacak bir zaman dilimi ise diğer derslere darbe vurur. Ve bu alternatif için de çok donanımlı atölyeler gerekir ki tüm okullarda var demek yalan olur!..


. 3'üncü alternatifte ise ders saatleri, resim ve müzik gibi daha çok beceri odaklı dallarda artırılacakmış.
- Zaten çok yüklü olan ders saatlerini artırmak, hem önceki seçeneklerle çelişiyor hem de her öğrenciye dayatmak ters tepkilere neden olabilir...

Çağımızın eğitim modeli, ilgi, yetenek, koşullara göre oluşturulan, üretimi , girişimciliği öne çıkaran ve bireye göre şekillendirilen eğitim modelleridir ki, bunun İçin önce alt yapı ve müfredatın oturtulması gerekiyor. Bu da zaman alır ama bir yerden başlamak gerekir! Diğerleri ise kesinlikle kalıcı olmaz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)