adscode
adscode

Paris'teki Gelişmelere Fransız Kalmayalım!

Fransa'da görev yapan öğretmen  ve Türk öğrenciler sancılı günler yaşıyor. Fransız Hükümeti'nin aldığı tek yönlü kararlar, görünen o ki, iki ülke arasında derin yaralar açacak. Ankara bu konuda ne diyecek, nasıl bir yaptırım uygulayacak merakla bekleniyor?..

aguclu@milliyet.com.tr




Fransa ile hemen her dönemde, farklı konularda, görüş ayrılığı yaşıyoruz.
Bu kez sırada eğitim var ve gelen bilgiler çok can sıkıcı. Daha da önemlisi resmi bakış açısıyla, paydaşların duyguları çok farklı!..
İşte konunun özeti:

"Merhabalar;

Sizlere bu mektubu Paris’ten yazıyorum.

Ben, Fransa’da Türkiye Cumhuriyeti tarafından görevlendirilmiş bir konsolosluk görevlisiyim.

Fransa –Türkiye arasında ki bir krizden ve bu noktada ülkemizin ve vatandaşlarımızın ağır mağduriyetinden bahsetmek istiyorum.

Bilindiği üzere ülkemiz dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Fransa’da da vatandaşlarımızın dilimiz ve kültürümüz ile bağlarını sürdürmek adına bizleri yurtdışında görevlendirmekte ve bizler de bu görevi büyük özveriler ile yerine getirmeye çalışmaktayız.

Bu noktada pek çok sorun ile karşılaşmaktayız ancak bu kez tarifi ve telafisi zor bir hata ile Fransa’daki vatandaşlarımızın ve devletimizin hakları gasp edilmiştir.

Yıllardır devam etmekte olan derslerimiz, bir anlaşma ile kaybedilmiştir.

Şöyle ki, uzun yıllar boyunca karşılıklılık ilkesi temeline dayanan “ELCO” anlaşması Fransız makamlarının baskısı ile sonlandırılmış, bunun yerine Türk tarafının haklarının adeta tırpanlandığı “EILE” anlaşması kabul edilmiştir.

Bu anlaşma ile daha önce “College” seviyesinde vermekte olduğumuz derslerimizden ve dolayısıyla vatandaşlarımızın haklarından vazgeçmiş bulunmaktayız.

Bu kabul edilir bir durum değildir ve ileride ağır sonuçları olacaktır.

Bir diğer kaybımız ise derslerimizin içeriğiyle ilgili, bizlerin buradaki görevi iki temel üzerinde oturmakta idi. Dil ve Kültür...

Yeni anlaşma ile Kültür öğretimi yasaklanmış ve Fransızların yıllardır gerçekleştirmek istedikleri kültürel bağı kaldırma stratejisinin yasal zemini kabul edilmiştir.

Son olarak bu anlaşmanın en vahim ve tam bir diplomatik rezalet olan dil şartı maddesine değinmek isterim.

Bu maddenin kabulü ile daha önce olmayan öğretmenlerin Fransızca bilmesi koşulu, yeni anlaşmada öğretmenlerin “intermédiaire avancé (B2)” yani “ileri seviye” Fransızca bilmesi olarak kabul edilmiştir.

Bu madde maalesef birkaç yıl içerisinde Fransa’da görevlendirilecek öğretmen bulunamaması ile sonuçlanacak, devletimiz ve milletimiz büyük zararlar görecektir. Çünkü, bu ulaşılması çok zor bir seviyedir ve ne halihazırda ne de potansiyelde ihtiyacı karşılayacak, bu seviyede Fransızca bilen öğretmen bulunmamaktadır.

Daha da vahim olarak, bu hafta itibarı ile kırk (40) öğretmen arkadaşımızın çalışma hakları gasp edilerek, görevleri sonlandırılmıştır.

15.10.2020 Paris/FRANSA "

Yazılanların ne kadarı abartı boyutlarında bilmiyoruz. MEB, eminiz ki gelişmeleri yakından izliyor ve gerekli önlemleri alıyordur.
Biz de gelişmelerin takipçisi olacağız. Çünkü yurtdışındaki çocuklarımızın geleceği ve ülkemizle olan kültürel bağları da bir o kadar önemli.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)