adscode
adscode

Savaş bölgesinden izlenimler

Çocuklar aniden okuldan ayrılmaktan, çok sevdikleri oyuncakları kaybetmekten, korkunç top ve silah seslerinden bahsettiler. Pek çok çocuk derin bir travma yaşıyor.

aguclu@milliyet.com.tr




Dünyanın en korkunç felaketlerinden birisi de savaş. Çok gerilerde kaldığı sanılıyordu ama görünen o ki hiç bitmeyecek. Arkada bıraktığı ise acı ve yetim çocuklar. UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell’ın Ukrayna izlenimleri çok çarpıcı!

UNICEF, en dezavantajlı çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu yerlerinde çalışmalar yapan, 190 ülkede ve bölgede, herkese daha iyi bir gelecek kurmak için çalışan insani bir kuruluş.

İşte savaş bölgesinden yeni dönen Russell’ın Ukrayna'daki insani duruma ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı konuşmadan önemli satır başları:

“- Ukrayna'da hızla kötüleşen durum ve çatışmalar Ukrayna'nın çocukları üzerinde vicdanlara sığmayan bir etki yarattı.

- Çatışmanın tırmanmasıyla birlikte, Ukrayna'daki 7,5 milyon çocuğa yönelik apaçık tehdit daha da büyüdü. Evler, okullar, yetimhaneler ve hastaneler saldırıya uğradı. Su ve sanitasyon tesisleri gibi sivil altyapılar zarar gördü ve milyonlarca insan temiz suya erişimden mahrum kaldı.

- Aileler genellikle saatlerce sığınaklarda, metrolarda veya bodrumlarda güvenlik ararken hayat birçoğu için yeraltına taşındı. Kadınlar, sınırlı tıbbi malzeme ile derme çatma doğum servislerinde doğum yapıyor.

- Mağazaların çoğu kapalı, bu da insanların çocuk bezi ve ilaç gibi temel ihtiyaçlar da dahil olmak üzere temel ürünleri satın almasını zorlaştırıyor. Ve mağazalar açık olsa bile, sürekli bombardıman ve ateş nedeniyle milyonlarca insan yiyecek veya su için dışarı çıkmaya korkuyor.

- Silahlı çatışmanın yoğunlaşması, her geçen gün katlanarak artan ciddi insani maliyetler doğuruyor.

- Bugün itibarıyla OHCHR, Ukrayna'da 1207 sivilin hayatını kaybettiğini kaydetti. 24 Şubat'tan bu yana en az 27 çocuk öldü, 42 çocuk yaralandı. Sayısız daha fazlası ciddi şekilde travma geçirdi.

- Çatışmalar artık nüfusun yoğun olduğu bölgelere ve ülke geneline ulaştığından, çocuk ölümlerinin artmasını bekliyoruz. Aynı zamanda yerinden edilme krizinin hızla büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz

- Dün itibarıyla UNHCR, ev sahibi ülkelere kaçan 1,7 milyondan fazla mülteciyi bildirdi. Hareket halindekilerin yarısı çocuk. UNICEF, mülteci kabul eden ülkelerde onlara koruma ve yardım sağlamak için UNHCR ile yakın işbirliği içinde çalışıyor.

- Binlerce kadın ve çocuğun çatışmalardan kaçmak için geldiği Romanya-Ukrayna sınırından yeni döndüm. Bir anda evlerinden kaçmak zorunda kalan anneler ve çocuklarla tanıştım.

- Bana her şeyi geride bırakmanın nasıl bir his olduğunu anlattılar. Kocalarını, babalarını ve yaşlı sevdiklerini bir daha ne zaman göreceklerini bilmeden bırakmak...

- Çocuklar aniden okuldan ayrılmaktan, çok sevdikleri oyuncakları kaybetmekten, korkunç top ve silah seslerinden bahsettiler. Pek çok çocuk derin bir travma yaşıyor.

- UNICEF ve ortaklarımız, Ukrayna'da ve komşu ülkelerde hızla artan insani ihtiyaçları karşılamak için günde 24 saat çalışıyor. İçme ve hijyen için temiz su sağlamaktan, acil tıbbi hizmetler sağlamaya ve evlerinden edilmiş kişilere barınma ve koruma sağlamaya kadar birçok hizmet sunuyor.

- Ukrayna'da çalışma ortamı son derece karmaşık. Erişim kısıtlamaları ve hızla değişen cephe hatları, kritik sarf malzemeleri ve hizmetleri sağlamayı çok daha zor hale getiriyor. UNICEF'in en çok etkilenen beş bölgede 22 hastaneye çocuklar ve anneler için hayat kurtaran 40 ton tıbbi malzeme ulaştırdığını söylemekten çok mutluyum.

- Merkezlerdeki personel, refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocukları da belirleyebiliyor. Ebeveyn bakımından yoksun çocuklar; ciddi şiddet, istismar ve sömürü riski altında. Bu çocuklar sınır ötesine taşındıklarında riskler katlanarak artıyor. İnsan ticareti riski de tırmanıyor.

- UNICEF ve UNHCR; tüm ev sahibi ülkeleri, Ukrayna'dan kaçan refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocukları kendi topraklarına girişlerine izin verdikten sonra tespit etmek ve kayıt altına almak için önlem almaya çağırdı.

- Hükümet sistemi aracılığıyla sağlanan geçici koruyucu aile bakımı ve diğer toplum temelli bakım, aileleri olmadan yerinden edilmiş çocukların korunmasına yardımcı olabilir. Ancak, acil durumlarda veya hemen sonrasında evlat edinmeye ilk çözüm yolu olarak başvurulmaması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Çocukları aileleriyle yeniden birleştirmek için her türlü çaba gösterilmelidir.

- UNICEF ayrıca Ukrayna içinde, kurumlarda ve yatılı okullarda okuyan, yarısı engelli olan yaklaşık 100.000 çocuğun güvenliği ve esenliği konusunda derin endişe duyuyor.

- Çatışmanın yayılmasıyla birlikte, mayınların ve patlayıcı savaş kalıntılarının çocuklara yönelik riskleri konusunda hepimiz son derece endişeli olmalıyız. Son zamanlardaki tırmanıştan önce bile, Doğu Ukrayna, dünyanın en çok mayınla kirlenmiş arazilerinden biriydi. Bu acımasız gerçek, hızla ülkenin diğer bölgelerine de yayılıyor.

- Ukrayna'da çocukların başına gelenler ahlaki açıdan kabul edilemez bir durum. Bir annenin, iki çocuğunun ve bir arkadaşının sokakta cansız bir şekilde yatarken çekilmiş görüntüleri dünyanın vicdanını sarsmalı. Bu insanlar güvenli bir yere ulaşmaya çalışırken havan topuyla vurulmuş.

Çocuklarımızı bu vahşetten korumak için harekete geçmeliyiz

- Tüm taraflara, çocuklara zarar verme açısından en büyük riski oluşturan misket bombaları da dahil olmak üzere, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde patlayıcı silahların kullanılmasından kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz. Ve tüm tarafları, sivilleri kara mayınlarından ve patlayıcı savaş kalıntılarından kaynaklanan kontaminasyona bağlı daha fazla zarardan korumaya çağırıyoruz.

- Son olarak, Ukrayna'da devam eden askeri eylemlerin derhal askıya alınması çağrımızı yeniliyoruz. Ukrayna genelinde ihtiyacı olan tüm insanlara güvenli ve hızlı insani yardım sağlamak için ateşkese ve somut taahhütlere ihtiyacımız var.

Bu; kritik insani yardım ve korumanın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına, en kötü etkilenen bölgelerdeki ailelerin yiyecek ve su bulmak, tıbbi bakım aramak veya güvenli bir yer bulmak için evlerini terk etmek üzere dışarı çıkmalarına da izin verecek.

- Ukrayna'daki çocukların yardıma ve korunmaya ihtiyaçları var. Gerekli sarf malzemelerine ve diğer hayati desteğe ihtiyaçları var. Sağlık ve eğitim gibi temel sosyal hizmetlere erişime ihtiyaçları var. Geleceğe dair umuda da ihtiyaçları var. Ama her şeyden önce Ukrayna'daki çocukların barışa ihtiyacı var. Sürdürülebilir tek çözüm bu...”

Antalya'daki Dışişleri Bakanları Zirvesi işte bu açıdan çok önemli. Umarız bir an önce barış ve huzur getirir...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)