adscode
adscode

Sınav Kasırgası

Sınavlar önce rüzgardı, sonra fırtınaya dönüştü, şimdi ise kasırga gibi önüne geleni ordan oraya savuruyor. Ayakta kalan, hedefine ulaşan yok mu? Elbette var ama ya yaşamları, hayalleri yerle bir olanlar? Spor müsabakaları bile dengi dengine yapılıyor. Peki ya sınavlar?..

aguclu@milliyet.com.tr




Sınavlar, hemen her yıl can yakıyordu ama sanki bu yıl çok daha acımasızdı.

Kiminle konuşsanız tren çarpmış gibi. Hele bir de tercih sonuçları açıklansın, kayıtlar bitsin, okullar açılsın işte o zaman tükenmişlik sendromu tavan yapacak…

Bütün bu yaşananları görmek için alim olmaya gerek yok. Azıyla, çoğuyla her yıl yaşıyoruz hatta tam 50 yıldır…

Peki daha nereye kadar? Asıl önemli olan bu!..

Sınavlar Ne kadar Adil?
Sınavlarla ilgili soruların ve değerlendirmelerin ardı arkası kesilmiyor…
LGS’den sonra YKS’de de Matematik, Fen, Türkçe’de ortalamalar çok düşecek!
Peki bu kadar zor sorular gerekli miydi?
Daha da önemlisi bu zorluk ne anlama geliyor, neden böyle bir durum oluştu?
Görünen o ki, bu yıl üniversiteye çok daha az netle girilebilecek.

Yine görünen o ki, geçen yıl pandemi nedeniyle konular azaltılmıştı, bu yıl pandemi yok sayıldı, dolayısıyla, “bu yılki adaylara haksızlık yapıldı” algısı oluştu.

2020 YKS’ye girenler 2.dönem konularından muaf olmuşlardı.
2021 YKS’ye girenler 1,5 yıl okul yüzü görmemelerine rağmen tüm konulardan sorumlu oldu.
Dahası geçen yıl ek süre vardı, bu yıl yoktu ve bu yılki sorular çok daha zordu!
TYT sonuçlarının iki yıl geçerli olması da yine tartışmaları beraberinde getirdi.
Peki böylesi bir sıralama sınavı ne kadar adil olur?

Sorumlusu Kim?

Üniversite sınav sorularının içeriği konusunda, MEB/YÖK/ÖSYM üçgeninde neler yaşandı?

Kim Uzaktan Eğitim nedeniyle kapsama alanı daraltılsın istedi, kim karşı çıktı, kim öğrenciden yana tavır aldı, kim hayır dedi?

Zor soruları, tüm müfredatı kim istedi?

Bu soruların cevabı samimiyetle verilmeli, yaşananlardan ders çıkartılmalı ve geleceğe yönelik çok daha can alıcı kararlar alınmalıdır.

Bu arada eğer tamamlandıysa, YKS sonuçları bir an önce açıklanmalı ve adaylara en azından tercihlerini daha sağlıklı yapmaları için olanak sağlanmalıdır...

Kim Ne Diyor?

. OÖBP'de haksızlık diz boyu. Özel okullar ve bazı devlet okullarında OÖBP yüksek girilmiş. Öğrencilerin tümü 95 ve üzeri puana sahip.

. Mezuna kalan öğrencilere haksızlık oluyor. İki seneden beri ders işlenmiyor. Sen puanları yüksek ver, mezuna kalanlar ne olacak? Bu sene OBP'nin dikkate alınmaması gerekmez mi?

. En saçması da geçen yıl daha az konu, daha fazla okul ve 165 dakika süreyle yapılan TYT puanının, bu yıl daha fazla konu, daha az okul ve 135 dakika süreyle yapılan sınavda kullanılacak olması

. Özel öğretmenlerden ders aldırırım dedik, covid oldular, hafta sonları sokağa çıkma yasağı çıktı, gelmediler. Saat kısıtlaması oldu. Bu sene oğlum zoomdan matematik dersi gördü. Ben bu kadar mücadele ettim sonuç alamadım. Diğer velileri ve öğrencileri düşünemiyorum.

. TYT diye ortaya atılan sınavın adını bu sınavı hazırlayanlara anımsatmak isterim."Temel Yeterlilik Sınavı" yani sayılsalcısı,sözelcisi ve dil öğrencilerinin girdiği bir sınav. Hem süreyi az ver, hem de uğraştırıcı ve zor sorular sor. Bu sınav ÖSYM'nin hazırladığı en kötü sınav.

. Özellikle TYT'de çok büyük haksızlık var. Meslek, güzel sanatlar ve spor liselerinden gelen çocukların yetenek sınavlarına girme hakları TYT barajı yüzünden gasp ediliyor!

. Matematik ortalaması çok düşük çıkacak o tartışmasız. Hatta yıllardır bu işin içinde olan biri olarak çok açık söylüyorum. 15 yılın üzerinde tecrübesi olan matematik öğretmenleri AYT sınavına girmiş olsaydı ortalama 15'i geçmezdi.

. Uzak köylerde, şehirlerde ağlayan çocukların sesini kim duyacak? Okul kapalı iken yapılan sınavlar.. Ne verildi ki ne istenecek?.. Parası olana özel ders, özel okul, özel üniversite. Ya diğerleri? Vicdanlar bu kadar mı köreldi?..

. 11. ve 12. Sınıfların 2. Dönem konuları tam bir muammaydı. Özel okulları bilmem ama devlet okullarında bu dönem konuları ne kadar işlendi veya işlendi mi adam akıllı sormak lazım. Ama bu dönem konularından soru geldi sınavda! Bence konu kapsamı yine daraltılmalıydı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)