adscode
adscode

Sınavlarda En Çok Yapılan Hatalar? (2)

2021 sınav maratonu hafta sonu başlıyor. 10 milyonu aşkın aday girecek. LGS dışında her sınavın tekrarı var. Yani bir sonraki yıl, bir daha girebiliyorsunuz. LGS’de böyle bir şans olmadığı için yarattığı baskı çok daha ağır oluyor! Peki çaresi?..

aguclu@milliyet.com.tr




 

Madem ki ortada bir sınav var ve madem ki giriyorsunuz, işte o zaman, başarıyı şansa bırakmamak gerekir!.

 

LGS, YKS benzeri sıralama sınavları, sadece bilgiyi ölçmüyor. Moralinizi, sabrınızı, dikkatinizi, heyecanınızı ve en önemlisi de sentez kabiliyetinizi de değerlendiriyor. Yeni bilgili olmak tek başına yeterli değil. Hemen her yıl on binlerce okul birincisinin açıkta kalması ya da hiç istemediği bir öğretim kurumuna girmesi bu yüzden!

 

Sınavlarda başarılı olmanın temel kuralı, günde 500 test çözümek, takviye dersler almak değil, sınavı mantığını anlamaktır.

 

Dershaneye giden ya da özel ders alan yüzbinlerce öğrenci aradığını bulamazken, sadece okul eğitimiyle yetinen binlerce öğrencinin dereceye girmesi ya da en popüler bölümleri kazanması, oyunu kuralına göre oynamalarındandır…

 

Başarınıza başarı katmak için o çok önemli ayrıntılara ve LGS öncesi son birkaç günü nasıl geçirmenize yönelik detaylara, gelin hep birlikte göz atalım:

 

. Ders çalışmaya artık son verin. Önümüzdeki bir kaç günde, son birkaç yılın sorularını, konu bazında ayırarak, MEB’in soru sorma mantığını yakalamaya çalışın. Soru çıkan konular aynı olmasa da soru sorma tekniği ve mantığı aynı olacaktır.

. Şu saatten sonra hiç bir metni iki kez okumayın ve deneme sınavları çözerken soru başına 1.5 dakika zaman koyun.

. Hata yaptığınız ya da boş bıraktığınız konularda eksiğinizin ne olduğunu mutlaka tespit edin ve bu hataları sınavda yapmamaya çalışın.

. Sınava gireceğiniz salonu mutlaka gidip görün ve ulaşım planı yapın.

. Gireceğiniz okullar konusunda A, B,C seçenekleriniz olursa, sınav daha rahat girersiniz. İlle de şu okul olmalı diyenlerin hayal kırıklığı daha büyük oluyor!




Türkiye Geneli Başarı Ortalamaları

 

Sınavı kazanmak, iyi bir puan almak, bir yere girmek gibi kavramlar, çok göreceli. Yani kişiden kişiye ve kentten kente değişebilir. Bu yüzden, alabileceğiniz puanın en iyisini alıp ona göre hayaller kurmak en doğru olanıdır.

 

Evet sınava giren çok ve yaşanan süreç de çok zorlu ama 2020’ye ait verilere baktığımızda, tablo o kadar da korkunç değil!

Ortalamalar, büyük kentler ve fen liseleri için yetersiz olabilir ama pek çok kentte, pek çok okulun kapısını aralayabiliyor.

İşte geçen yılın soru sayıları ve Türkiye ortalamaları:


Türkçe 20/10.00,

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10/5.0  

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10/6.39,

Yabancı Dil 10/3.53,

Matematik 20/4.89,

Fen Bilimleri 20/10.21

 

İyi hazırladıysanız, eminiz ki, çok daha fazlasını yapıp, Türkiye ortalamasının çok üzerine çıkacaksınızdır!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)