adscode
adscode

Sosyal Bilimler Yok mu Ediliyor?

Çok uzun yıllardır, en iyi öğrencilerimizi matematik ve fene yönlendirdik. Sosyal bilimler adeta yok sayıldı. Liselerde, tarih, coğrafya, sosyoloji ve felsefe derslerine verilen önem giderek azalıyor hatta seçmeli hale getiriliyor. Üniversitelerde de durum farklı değil! Oysa günümüzün en önemli sorunları, sosyal sorunlar...

aguclu@milliyet.com.tr




Dünyanın en zor coğrafyasında ve uygarlıkların beşiğinde yaşıyoruz ama bunun farkında bile değiliz!

Ne Ortadoğu’da olup bitenleri anlayabiliyor ne de Balkanlar, AB, göç ve doğal afet denklemlerini çözebiliyoruz!

Niye mi?

Tarih, coğrafya dersleri ve YKS’deki soru sayıları yok denecek kadar azaltıldı!

Sınav odaklı eğitimde, dersin önemi yoksa tarihin de, coğrafyanın da önemi yok!

Bravo MEB, Bravo YÖK, bravo ÖSYM!!!

 

Turizmde de durum farklı değil

Dünyanın en güzel coğrafyasına, en renkli kültürüne, en köklü tarihine, en zengin mutfağına sahibiz ama hala bunun farkında değiliz.

 

Eğitimde olduğu gibi turizm de de büyük düşüneni, ara ki bulasınız...

 

Bu konuda bir twit attım mesaj yağdı. İlgili ve duyarlı kurumlar, yükselen bu feryada umarız kulak verirler:

 

. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul'u dün sel bastı. Ne acı değil mi. Coğrafyamızı tanımıyoruz ki değer verip koruyalım. Coğrafya dersi seçmeli olduğu sürece coğrafi bilinç hiçbir zaman verilmeyecek.

 

. Ana dersler olan tarih, coğrafya, sosyal bilimler deneyimi adı altında parça parça seçmeli hale getirildi. Eğitim, kültür ve bilim adına çok çok üzücü. 

 

. Coğrafya sadece basit bir toprak ve hava bilimi değildir. Coğrafya insanların yaşadığı her yerde attığı her adımda önlerine çıkan bir sınavdır. Coğrafyayı bilen sınavı geçer ve hayatını kolaylaştırır. Hatta ömrünü uzatır. Coğrafya kesinlikle önem verilmesi gereken bir bilimdir.

 

. Coğrafyanın ne kadar önemli olduğunu yaşanan doğal afetlerden, göçlerden,ticaretten ve hatta terörden görebiliyoruz. Onun için örgün ve yaygın tüm kurumlarda anlatılmalıdır.

 

. Felsefe, tarih, coğrafya insanı düşündüren dünyada olup bitenin farkına varılması sağlayan düşünmeyi, sorgulamayı sağlayan çok önemli dersler. Ama ne hikmetse bizde sanki bilinçli olarak bunlar yok sayılıyor. Varsa yoksa matematik! Onda da durum daha da vahim.

 

. Biz zaten hep sorunlarımızı gün yüzüne çıkartıyoruz. Hiç çözüme başvuran yok. Artık çözüm istiyoruz!

 

.Önce YKS'de coğrafya soru sayısı düşürüldü. Sonra liselerde seçmeli ders olarak koyuldu. Gelecekte ülkesinin jeopolitik, jeostratejik önemini bilmeyen yeraltı yerüstü kaynaklarından bihaber gençlerin yetişmesine vesile olundu.

 

. Felsefe dersi? Ya da zorunlu ders olmaktan çıkarılan psikoloji, sosyoloji, mantık dersleri? Ötelenen ama aslında önemi bir o kadar yüksek derslerin karşında, yüceltilen derslerdeki başarı da içler acısı...

 

 .Sosyal bilimler dünyada en iyi israilde öğretiliyor. Bu alanda rakipsizler. Dünyayı yönetecek adamlar yetişiyor.Sen yaratıcı düşünen nesil istiyorsan tarih , felsefe ve coğrafyaya önem vereceksin. Peki fen ve matematik?  Onlarda da dipteyiz. Felsefe bilmeyen fizik öğrenemez çünki

 

 

.Yaşadığı şehri haritada bulamayan bir nesil yetişiyor. ABD’yi Türkiye ile sınır komşusu bilen bir nesil yetişiyor küresel ısınma çağında tehlikenin alarm verdiği bir dönemde coğrafya dersini kaldırdılar ücretli poşetle çevreci olunmaz coğrafya dersi zorunlu olmalıdır eğitim şart

 

. Coğrafya ve Tarih gibi milli bilinci ön plana çikaran ve her daim zinde tutan dersler zorunlu olmali. 

 

 

. Dünyanın hiçbir ülkesinde özellikle de gelişmiş ülkelerde coğrafya dersi seçmeli olarak okutulmaz zorunlu derstir ayrıca çevre ekoloji afetler coğrafyası vb dersler adı altında geniş bir kapsam olarak okutulmaktadır

 

.Coğrafya üzerinde geliştirilen uluslararası ilişkilerde coğrafi bölgelerin kontrolü ile dünya eğemenliğinin sağlanmasını amaçlayanlar genellikle Avrasya kıtasını kontrol etmenin yollarını aramışlardır.(Büyük santraç tahtası)


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Çanakkale destanı!
Nerede hata yapıyoruz?
Üniversiteden kaçış (2)
Üniversiteden kaçış!