adscode
adscode

Ülkemizde en fazla hayal edilen meslek oyunculukmuş. Neden hiç şaşırmadık!

Ülkemiz açısından ilk sıradaki oyunculuğa hiç şaşırmadık. Çünkü, göz önünde olan hep onlar ve özellikle de çile çekenler değil işin “kaymağını yiyenler”.

aguclu@milliyet.com.tr




Magazin odaklı bir algı dünyamız var. Gece yarılarına kadar dizi izliyoruz. Sosyal medyada olduğu gibi geleneksel medyada da vitrinde hep onlar var. İnsanoğlu ne görürse onu taklit edermiş. Bilim insanı, mucit, girişimci, çiftçi görüyorlar mı ki, onu hayal etsinler?.. 

Detaylara girmeden önce, isterseniz gelin önce şu habere bir göz atalım: 

“Dünya üzerinde en çok hayal edilen meslekler sıralandı. En çok istenen meslek hangisi? Öğretmenlik kaçıncı sırada? Türkler ne olmak istiyor? İşte cevaplar: 

Google’ın 12 aylık arama verileri kullanılarak oluşturulan harita ile kariyer değişikliği amacıyla en çok bilgi alınmak istenen meslekler ortaya çıktı. 

Harita göçmenlere finansal hizmet sağlayan Remitly tarafından oluşturuldu. 200’e yakın iş türünü incelenerek oluşturulan haritaya göre, pilotluk en çok aranan meslek oldu. 

Şirket, Ekim 2021 ile Ekim 2022 tarihleri arasında Google’daki “nasıl olunur” aramalarını analiz etti. 

Bu sayede dünya üzerinde en çok hayal edilen, en fazla insanın yapmak istediği mesleklerin bir haritası çıkarıldı. 

Çalışmaya göre bazı geleneksel meslekler, pek çok insanın hayalindeki yerini koruyor. Ancak milyonlarca insanın hayalinde yatan “günümüz meslekleri” de var. 

Çalışmanın kapsamında yer alan bir yıllık süreçte dünya genelinde 930.630 insan Google’a “nasıl pilot olunur” sorusunu sordu. 

Pilot olma hayali kuran insanların en kalabalık olduğu ülkeler ise Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya. 

Remitly tarafından hazırlanan raporda, pilotluğun “iyi ücretler ve pek çok avantaj” nedeniyle dünyadaki 25 farklı ülkede en çok hayal edilen meslek olduğu ifade ediliyor. 

Ayrıca yazarlık, 75 farklı ülkedeki insanların hayallerini süsleyen mesleklerin başında geliyor. 

Hindistan, Güney Afrika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde 800 binden fazla insan, gelecekte yazar olmanın hayalini kuruyor. 

Bununla birlikte en çok hayal edilen meslekler araştırmasını yapan şirketin raporlarına göre, yazarlığının dünya genelinde en çok hayal edilen ikinci meslek olmasının altında ilginç bir neden yatıyor.

Araştırmacılar, “yazarlık” kavramının “gazetecilik, senaristlik veya edebiyatçılık” gibi yazarlığa dair farklı unsurlar için bir çatı niteliği taşıyabileceğini, bu nedenle listenin üst sıralarına taşınmış olabileceğini ifade ediyor. 

En çok hayal edilen meslekler araştırmasına göre Türkiye’deki insanların en çok hayal ettiği meslek oyunculuk. 

Bununla birlikte oyunculuğun en çok hayal edildiği diğer ülke ise Avusturya. Dünya üzerinde en çok hayal edilen ilk 10 meslek ise şu şekilde: 

  1. Pilotluk 
  2. Yazarlık 
  3. Dansçılık 
  4. YouTuber’lık 
  5. Girişimcilik 
  6. Oyunculuk 
  7. Influencer’lık 
  8. Programcılık 
  9. Şarkıcılık 
  10. Öğretmenlik” 

Haber bu. 

Öğretmenlik adına bir kez daha üzüldük. 

Görünen o ki çektikleri sıkıntılar, dışarıya da fazlasıyla yansıyor ki, farklı alanlara yöneliş var. Oysa dünya genelinde hep ön sıralardaydı. 

Madalyonunu öteki yüzüne baktığımızda ise binlerce hatta onbinlerce mesleğin olduğu bir yelpazede hala ilk 10’e giriyor olmak da gurur verici… 

Ülkemiz açısından ilk sıradaki oyunculuğa hiç şaşırmadık. Çünkü, göz önünde olan hep onlar ve özellikle de çile çekenler değil işin “kaymağını yiyenler”. 

Keşke çocuklarımıza, gençlerimize çok daha geniş yelpazede hayaller kuracak bir vitrin yaratabilsek, rol modeller çıkartabilsek. 

İşte o zaman ilgisine, yeteneğine, hayallerine göre doğru bir yol haritası çizenlerin sayısı daha da artacaktır...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)