adscode
adscode

Uzaktan Eğitim "Ekran Dayatması"na Dönüşmesin!

Daha düne kadar, çocuklarımız ekran bağımlısı olmasınlar diye kural üzerine kural koyuyorduk, şimdi hepsini ekranlara kilitledik! Bütün gün ekran karşısındalar. Yüz yüze eğitim müfredatını, uzaktan eğitimle vermek büyük hata! MEB, bu süreçte, daha esnek müfredat denemeli ve öğrencileri, “ekran bağımlısı” ya da “ekran bıkkını” haline getirmemelidir!..

aguclu@milliyet.com.tr




MEB yine hazırlıksız yakalandı. Okullar tümüyle açılacak derken, hepten kapandı.
Uzaktan eğitime geçildi ama ciddi sorunlar var. EBA yine çöker mi, hangi önlemler alındı, yeni yol haritası nedir belli değil! Çünkü Bakan Selçuk okullar açılsın istiyordu ve tüm hazırlıklar o yöndeydi. Pandeminin "korkunç" seyri her değiştirdi!..

Uzaktan eğitimde, günlük ders saati, 4 saatin üzerine çıkmamalı. Hatta ilkokul birlerde 3 saate inmeli. Çünkü verimli olmuyor! Daha da önemlisi yarattığı sıkıntılar ile derin yaralar açabilir.
Örneğin ekran bağımlısı olması halinde, onları ekran koparmak hiç kolay olmayacaktır.
Yine aynı şekilde, ditijal ders yükü nedeniyle bıkkınlık noktasına gelen öğrencileri ekran başına oturtmak sanılanın çok üzerinde sorunları da beraberinde getirecektir...

İşte son durumla ilgili bazı değerlendirmeler:

 

. Müfredat sadeleştirilmeli , çocuklar ve öğretmenler olarak telefon elimize yapışık geziyoruz. Uzaktan eğitimle tüm müfredatı verebileceğimizi düşünmek büyük hata

 

. Oğlumu okula göndermedim hiç bu süreçte. Haftada sadece 1 gün canlı dersi var. Ve öğretmeni fen bilgisinde sırf müfredatı yetiştirmek için 2.üniteyi atlayarak 3.üniteye geçti. Şaka değil. Anlatmadan geçti. Okulda işlemişler. Öyle dedi. Bir de çevrim içi derslerde Türkçe dersi yok

 

. Öğretmenin suçu değil bu. MEB'in işleyişi bu. Idareden bize de aynı şey söylendi.

 

. Tam da bu süreçte sınav yerine öğrenci araştırma bazlı proje ödevlerine yönlendirilmeli, eminim ki daha faydalı olur. Her derste müfredat çok yoğun, çocuk konuyu tam öğrenmeden diğer konuya geçiliyor.

 

. İlkokullarda 6 saat uzaktan eğitim tekrar gözden geçirilmeli. Ana dersler günde 4 saat verilmeli. Ek derse için çocuklara bu eziyet yapılmamalı. Geçici bir program acilen hazırlanmalı.

 

. Aynı müfredat aynı hızla işleniyordu yüz yüze 2 gün gelen çocuklar için bile çok büyük sorundu özellikle bu sene 1.sınıflarda çok bütün sorun oldu. Okuma yazma süreci oldukça zor geçiyor biraz daha yavaşlatılmalı ve müfredat hafifletilmeli

 

. Müfredat yetişsin diye koştur koştur işleniyor konular. Çok yanlış. Müfredatta farklılaştırma yapılıp anlayarak geçecekleri bir düzen oluşturulmalı.

 

. Çocuklarımızı yarım yamalak egitimle bütün mufredattan sorumlusunuz diyenler bu iş böyle yürümez bunu anlamak icin de eğitimci olmak gerekmez.

 

. Müfredatın verimli bir şekilde yetiştirilmesi imkansız.Ozellikle sınav grubu olan öğrenciler özel ders, kurs v.b takviye almıyorsa dezavantajli durumda olacaklar.

 

. Ben öğretmenim ve elimden geldiğince destek oluyorum oğluma. Ne eksikse tespit edip anlatıyorum, kapatıyorum eksik olanı. Peki olmayan çocuklarımız ne yapacak? Ve sınav olsaydı eğer zorla okula götürmek ve görmediği Türkçe dersinden sınava girmek zorunda kalacaktı.

 

. Milli Eğitim Bakanı gündüz açıklama yapıyor okullarımızın tüm sınıfları yüz yüze eğitime hazır akşam cumhurbaşkanı açıklıyor yıl sonuna kadar kapalı. Peki kuaförlerde bulaşmayan corona okullarda kafelerde nasıl bulaşıyor

 

. Öğretmen boş okula gittiğinde eğitim sistemindeki tüm sorunlar çözülecektir o sebeple öğretmenler gidip defter doldurmalı ve okulda oturmalıdır çünkü korona sadece öğrenciye bulaşır ailesinden uzakta tek başına riskin göbeğinde yaşamaya çalışan öğretmenin virüs kapması önemsizdir

 

. İnatla yüzyüze de direttiler. Oysa böyle bir kapanmaya gideceğimizi belliydi. Bütün çabamızı online daha nasıl verimli hale getirilebilir ya da online ulaşamayan çocuklar nasıl eğitime dahil edilir diye harcamalıydılar. İnatla değişmemek için direndiler.

 

. Oysa şimdiye çocukların hepsi eğitime ulaşır. Daha temel kazanımlarla hazırlanmış bir eğitim modeli ortaya koyabilirdik. Günde 9 saat online ders yapıyoruz ve çocuklar sıkılıyor farklı bir konu üzerine konuştuğumuzda (çocukları konuşturmak) için veli şikayet ediyor.

 

. Bizim anlattığımız öğrencinin dinlediği bir sisteme dönüştü iyice. Bütün çabamızı online eğitime göre yeniden düzenlemeliydik. Hep geride kalıyoruz hep...

 

. Aynen öyle ben öğretmenim ve oğlum ekran başında.8 ders.dinlemekten ikrah etti artık.. mufredayla ilgili kesinlikle.degisim olmali

 

. Peki ya öğretmenleri ilçelerde köylerde tutmak için sadece bir gün için okullara çağırması uzaktan eğitimi bıraksınlar da bu zorlu dönemde ailemizin yanında verelim biz sözleşmeli ailesiz öğretmenler yalnız başımıza hasta olsak ne yapacağız hastane ulaşım olmayan köyde ilçede.. ?

 

6 saat ders ilkokullar için çok fazla. 4 saat ideal olan...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)