adscode
adscode

Ortaokullarda Blok Ders Uygulaması Kaldırıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ nin 6. maddesine göre ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında dersler, öğretmenler kurulu kararı ile blok olarak da yapılabiliyordu.





Ankara’da ikili eğitim yapan bazı ortaokullarda bu uygulama vardı. Bu uygulama nedeniyle öğrenciler dersleri 80’er dakika olarak işliyor sadece 3 kez teneffüse çıkabiliyordu.

Derslerin 80’er dakika olması, 10-13 yaş aralığındaki ortaokul öğrencileri açısından uygun değildi. 10 yaşındaki bir çocuğun dikkat süresinin ve gelişim özelliklerinin 80 dakikalık dersleri kaldırmayacağı ve akademik başarısının düşeceği açıktı. Lakin öğrencilerin okulda bulunma sürelerini azaltmak için böyle bir uygulama yapılıyordu.

Bu uygulama nedeniyle 6 olan teneffüs sayısı da 3’e düşüyordu.  Çocuklar bu teneffüsleri tuvalet sırasında geçiriyor yeniden sınıfa dönüyorlardı. Çocukların arkadaşlarıyla oyun oynama ve sosyalleşme imkanları da ellerinden alınmış oluyordu.

Bir veli ve eğitimci olarak, sırf çocukların 15-20 dakika okuldan erken çıkabilmesi için yapılan ama öğrencilerin bir yandan akademik başarılarını, diğer yandan psikolojik ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyen bu uygulamayı doğru bulmuyordum.

Milli Eğitim Bakanlığımız, 7 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı yönetmelik değişikliğiyle yönetmeliğin bu hükmünü kaldırdı. Artık ortaokullarda blok ders yapılamayacak. Üstelik teneffüs süreleri de uzatıldı. Ortaokuldaki blok ders uygulamasının kaldırılmasını son derece yerinde bir karar olarak görüyorum. Bu doğru adımı için Bakanlığımızı kutluyorum.

Bu hususu ele almamın nedeni, bazı okullarda blok ders uygulamasına devam edilmesi yönünde kararlar alındığını duymamdır. Artık blok ders uygulaması mevzuata aykırıdır. Okul yönetimlerinin bu hususa dikkat etmesi gerekir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Okul önemini yitiriyor
Bir müfettiş masalı
Eğitim eğlence değildir