adscode
adscode

2014 YGS Özel Dosyası

Bu yıl son kez yapılacağı söylenen YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) için son 2 gün. 2 milyon aday dilediği üniversitenin kapısını aralayabilmek için Pazar günü yapılacak YGS’de ter dökecek.

2014 YGS Özel Dosyası
ÖSYM
Adaylar tam da sınava ve sınavda gösterecekleri başarıya odaklanmışken, geçtiğimiz günlerde ÖSYM Başkanını Ali Demir, yıllardır sınavların ardından soruların kamuoyu ile paylaşılma ilkesinden vazgeçtiklerini açıkladı. Gerekçe olarak ÖSYM’nin soru havuzu oluşturacağı gösterildi. Alınan kararla Pazar günü YGS’ye girecek 2 milyonu aşkın aday, sınav bittiğinde 160 sorudan sadece 32’sini görebilecek.
Bu durumda adaylar Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden yalnızca 8’er soru görebilecek. Her testten 40’ar olmak üzere 160 sorunun yalnızca 32 tanesi kamuoyuyla paylaşılacak. 2015 yılında, YGS-LYS ikili sınavlarından YGS kaldırılacak
MEB, TÜBİTAK, YÖK ve ÖSYM’nin yürüttüğü çalışma kapsamında üniversiteye giriş sistemi de değişiyor. Üniversiteye girişte ikili uygulanan YGS ve LYS’den YGS 2015 yılında son kez yapılacak ve kaldırılacak.
LYS’nin Formatı Değişiyor!
İşte uygulanması muhtemel yeni modeller
MODEL 1-2 Ay Aralıklarla 5 Sınav
Çalışmalarda ele alınan ilk modele göre öğrencilerdeki “tek sınav sıkıntısını” yok etmek amacıyla 2 ay aralıklarla toplam 5 dersten sınav uygulanacak ve öğrenci en yüksek notu aldığı sınav ile üniversiteye başvurusunu yapabilecek.
MODEL 2-Sene Sonunda Merkezi Sınav
İkinci modele göre de, lisede her yıl öğrenci sene sonu yazılılara girecek. Lise 1,2,3 ve 4. sınıflarda merkezi yazılılara girecek öğrencilerin ders durumları da ölçülecek ve çıkan puana göre öğrenciler üniversiteleri tercih edebilecek. Model hayata geçirilirse liselerde, Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya gibi derslerin yazılıları merkezi olarak yapılacak. Her öğrencinin aldığı puan bir merkezde depolanacak.
Sınavlarda çoktan seçmeli testlerin yanında kısa açık uçlu sorular da sorulacak.
Fen-Edebiyat fakültelerindeki bazı bölümler gibi tam olarak bir mesleğe yönelik olmayan bölümler için taban puanlar kaldırılacak ve isteyen öğrenci kayıt yaptıracak. Özellikle işletme, bazı mühendislikler gibi alanlarda fakülteler öğrencilerini kendileri seçebilecek.
Öğrencilerin ders dışı aktiviteleri ve katıldıkları etkinliklerdeki başarıları da bir puanlama sistemiyle öğrencinin dosyasına işlenecek. Bu puanlar üniversitelere başvurularda esas alınacak.
Kapısında yığılma olan ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, İTÜ, Ankara gibi üniversiteler için ise sene içi sınavlardan alınan notları da hesaba katan yeni bir seçme sınavı yapılması da çalışmalar kapsamında değerlendiriliyor.

İşte 2014 ÖSYS başvuru sayıları
2014 ÖSYS’ye toplam 2 milyon 86 bin 87 aday,
2014YGS’ye girmek isteyen 2 milyon 7 bin 659 aday,
Sınavsız Geçiş hakkı için 2014ÖSYS’ye başvuran aday sayısı ise 78 bin 428 aday
2014 ÖSYS’ye, henüz bir ortaöğretim kurumundan mezun olmayan 850 bin 840 aday
Bir ortaöğretim kurumundan mezun olan 1 milyon 235 bin 247 aday başvuru yaptı.

140 BARAJINI AŞMAK İÇİN TAHMİNİ NETLER

YGS 140 barajını aşmak için bütün derslerden 16 eşit net yapmak gereklidir; 4 matematik, 4 fen, 4 Türkçe, 4 sosyal. Matematikten daha çok çözerek de 16’dan az soruyla 140 almak mümkün. Matematik dersinden ve fen dersinden daha fazla soru çözülmesi halinde 12 soruyla da 140 alabilirsiniz. Ama matematiğiniz kötüyse Türkçe ve sosyalden 20 soruyla 140 barajına ulaşmak mümkün.
Matematik  11 Net   Türkçe 12 Net  Sosyal 12 Net Fen  10 Net 140 barajını aşmak için yeterli görülen tahmini netlerdir.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gençlere her biri 40'ar sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten 160 soru yöneltilecek.
180 BARAJINI AŞMAK İÇİN
Tüm testlerden eşit olmak koşuluyla her testten 8'er net çıkarmak şartıyla 32 netle 180 baraj aşılabilir. Matematik ve fenden daha çok yaparlarsa 32'den daha az net yeterli olabilir. Matematik ve fenden az yaparlarsa 32'den daha çok soru çözmesi gerekir.
 BU YIL ÖSYM’DE BİR İLK YAŞANABİLİR!
SINAV BİTTİĞİ ANDA SONUÇLAR AÇIKLANACAK

ÖSYM Başkanı Ali Demir sınav sonuçlarını hemen açıklanabileceğini ise şöyle duyurdu;
’2013 yılında yaptığımız tüm sınavları mümkün olan en kısa sürede açıklamak için gayret ettik ve büyük oranda da bunu başardık. Bu gayretimiz 2014 yılı sınavları için de devam edecek. Hedefimiz, sınav bittiği anda sonuçları açıklamak. Her an sürpriz yapabiliriz. ‘ 140 ve 180 barajını aşan adaylar; - İki yıllık Meslek Yüksekokulu önlisans programlarını tercih etme hakkı kazanırlar. - Açıköğretim önlisans ve lisans tercih edebilirler.  - Yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitelerin programlarının sınavlarına girmek için ön koşulu sağlarlar. Yüzde 20 başarı gösteren adaylar 180 barajını aşarlar. Bu barajı aşan adaylar:  - LYS’ye başvurabilirler.    - Dört yıllık Yüksekokul lisans programlarını tercih etme hakkı kazanırlar.
    

 
 
 
 

***

Her şeye rağmen siz siz olun hiç bir şeyin motivasyonunuzu bozmasına izin vermeyin.

Sınavdan önce bu uyarıları mutlaka okuyun.

İşte uzmanlardan YGS Tüyoları ve 2014 YGS Hakkında Tüm Merak Edilenler

 Yeditepe Üniversitesi Uzmanları YGS'ye Girecek Öğrencileri Uyarıyor!
 
YGS öncesi öğrencilere son tavsiyeler 

  YGS Öncesi Sınav Stratejileri

  YGS Öncesi Bunlara Dikkat!

Tecrübeli öğrencilerden altın değerinde ipucuları...

ÖSYM sınava girecekleri uyardı!

Velilerden YGS “Karartma”sına Tepki Yağıyor

ÖSYM Soruları Yayınlamazsa Ne Olacak?

Abbas Güçlü Yorumladı; 'Yargı buna dur diyecektir'

Rapor alan YGS görevlileri anında ÖSYM'ye bildirilecek

ÖSYM'nin Soruları Açıklamama Kararı ve Kopya Skandalı Meclis Gündeminde

ÖSYM ve Soru Kaosu

Bozdun işte…YGS

İşte 2014 YGS Konuları ve Son 5 Yılda Çıkan Tüm Sorular

 www.egitimajansi.com

Sorularınız ve yorumlarınız için editor@egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)