adscode
adscode

2.5 milyon öğrenci nefesini tuttu: Öğrenci affı Meclis'e geliyor

Öğrenci affı bekleyen yaklaşık 2,5 milyon kişiye, bir umut doğdu. Peki, aftan kimler faydalanabilecek?

2.5 milyon öğrenci nefesini tuttu: Öğrenci affı Meclis'e geliyor
Üniversite
Güncelleme : 18-Jun-22 15:37

Öğrenci affı bekleyen yaklaşık 2,5 milyon kişiye, bir umut doğdu. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün AK Parti Grup Toplantısı’nda “Bir süredir üzerinde çalıştığımız öğrenci affı teklifini önümüzdeki günlerde Meclisimizin takdirine sunuyoruz. Bu teklif, lisans, yüksek lisans, doktora seviyesindeki öğrencilerimizden eğitimlerini bırakmak mecburiyetinde kalanlara belirli şartlarda okullarına dönüş yolunu açıyor” diyerek müjdeli haberi açıkladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Twitter’da paylaştığı mesajla öğrenci affını destekleyeceklerini belirtirken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de KYK borçlarının af kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Af çıkması durumunda kendi isteğiyle üniversiteden ayrılan, yabancı dil hazırlıkta başarısız olan, çeşitli nedenlerle kaydını donduran öğrencilere üniversite kapısı yeniden açılacak. Açıköğretim fakültelerinde 4 yıl üst üste kaydını yenilemeyenlerin de aftan yaralanmaları bekleniyor.

63 bin öğrenci yararlandı

YÖK’ten aldığımız bilgilere göre af bekleyen 2 milyon 543 bin 865 öğrenci var. Açıköğretim fakültelerinin haricinde ise 696 bin 276 kişi af bekliyor. Öğrenci affı en son 18.05.2018 tarihli 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7143 sayılı Kanun’un 15. maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na öğrenci affıyla ilgili Geçici Madde 78’in eklenmesi ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemede YÖK’e yetki verilmesiyle çıkmıştı. Aftan 63 bin öğrenci yararlandı.

Kimleri kapsayacak?

Öğrenci affından kimlerin yararlanacağı henüz netleşmedi ancak 2018’de çıkan af, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayan üniversitelerin hazırlık, intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü, birinci ve ikinci öğretim öğrencilerini kapsamıştı. 667 sayılı KHK uyarınca üniversiteye kayıt yaptıran ve sonrasında ilişiği kesilen, kayıt yaptırmayan veya yerleştirme işlemine katılmayanlar da aftan yararlanmıştı. Ancak terör suçundan hüküm giyenler, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler, af kapsamına alınmamıştı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)