adscode
adscode

299 Anadolu Öğretmen Lisesi Dönüştürülecek

MEB’in yeni yönetmeliği bir devrin sonu oldu; 21 köy enstitüsünün de arasında bulunduğu 299 Anadolu Öğretmen Lisesi başka bir okul türüne dönüştürülecek

299 Anadolu Öğretmen Lisesi Dönüştürülecek
Eğitim

Milli eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı ve dün yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, Türkiye'de öğretmen okulları 166. yılında tarihe karıştı. Öğretmen okullarının tarihi 166 yıl öncesine dayanıyor. Öğretmen okulları serüveni 1848'de rüştiyelere öğretmen yetiştirmek için 3 yıllık okullar ile başladı.

1930'lu yıllarda köylere öğretmen yetiştirmek için askerliklerini onbaşı/çavuş olarak tamamlayanlar 6 aylık kurslara alınıp köylerde görevlendirilmeye başlandı. 1940'lı yıllarda köy çocuklarının, yine köylerde öğretmenlik yapması amacıyla yetiştirildiği, "köy enstitüleri" kuruldu.

Köy enstitüleri kapatılmıştı

Türkiye'ye özgü bir model olan köy enstitüleri, "komünist yuvaları" olduğu gerekçesiyle 1954'te Demokrat Parti tarafından kapatıldı. Bu okullar, aynı dönemde 6 yıllık "ilköğretmen okulu" adı altında yeniden düzenlendi.

1973'te "ilköğretmen okulları"nın bir kısmı 2 yıllık "eğitim enstitüsü", bir kısmı da öğretmen lisesi haline getirildi. 1989-1990 yılından itibaren eğitim fakültelerine öğrenci hazırlamak amacıyla kurulan Anadolu öğretmen liseleri, köy enstitüleri ve ilköğretmen okullarının devamı olan öğretmen liselerinin binalarında öğretim yapmaya başladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2013'te yaptığı bir konuşmada öğretmen liselerinin kapatılması ile ilgili bir çalışmalarının olmadığını söylemiş, geçtiğimiz ay ise Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerine, öğretmen yetiştiren bölümleri tercih etmeleri halinde ek puan verilmesi uygulamasının kaldırıldığını belirterek, bu liselerin işlevini yitirdiğini söylemişti. Türkiye'de halen 299 Anadolu öğretmen lisesi bulunuyor.
Anadolu öğretmen liselerinin kapatılmasıyla birlikte 299 okul, ihtiyaca göre Anadolu, fen, sosyal bilimler, meslek ya da imam hatip liselerinden biri olarak hizmet vermeye başlayacak.
Ayşegül Kahvecioğlu-Milliyet
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)