adscode
adscode

6 milyon 800 bin Türk yurtdışında yaşıyor

TAVAK Vakfı'nın araştırmasına göre, en fazla göç veren ülke olan Türkiye'nin nüfusunun yüzde 9'u yurtdışında yaşıyor

6 milyon 800 bin Türk yurtdışında yaşıyor
Türkiyeden Haberler
Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK), Türkiye'den göç edenlerin dünyadaki dağılımının niteliksel ve niceliksel röntgenini çekti. Prof. Dr. Faruk Şen imzasını taşıyan "Dünyada Türk Olgusu/ Her Yerde Türk Var" başlıklı kitapta yer alan bilgilere göre; 6 milyon 800 bin Türk yurtdışında yaşıyor. Resmi verilere göre 132 ülkede Türklerin yaşadığı belirtilse de bu sayının 170 ülkeye ulaştığı varsayılıyor. En çok Türk'ün yaşadığı ülke 5 milyon 400 bin kişiyle Almanya.

GÖÇMEN TÜRK KADINININ İMAJI

Şen'in çalışmasında Türkiye'den göç eden kadınların durumu da incelendi. Şen'e göre, Avrupa'da yaşayan kadınların çoğunluğunu Doğu kültü- rüne sahip olanlar oluşturuyor. Batılı olarak nitelendirilen kadınların göç ettiği yerler ise Amerika, Kanada ve Avustralya. Farklı kariyerlere sahip kadınların uyum süreçlerini başarıyla tamamladığını belirten Prof. Dr. Şen'e göre, kadınlar bulunduğu ülkenin dilini daha kolay öğreniyor. Amerikalıların Türk kadınını; eğitimli, zeki ve bağımsız olarak tanımlıyor. Prof. Dr. Faruk Şen'in çalışmasında dikkat çeken bazı tespitler şöyle:

-Özellikle genç yaştaki kadınlar erkeklerle kıyaslandı- ğında memuriyet gibi işlerde daha yüksek oranda çalışıyor.

-Göçmenlerin yarısına yakını yaşadıkları ülkenin vatandaşlığını almış durumda.

-Dünyanın neresinde olursanız olun bir Türk görme şansına sahipsiniz.

-Türk kitlesi arasından başarılı sporcular, sanatçılar, işadamları, avukatlar ve doktorlar çıkıyor. Türkler, politikada da yavaş yavaş denge unsuru oluşturuyor.

-Yalnız AB sınırları içinde 150 bine yakın Türk kökenli göçmenin kurduğu firma var. Bunların yıllık ciroları 50 milyar Euro sınırına yaklaştı. Yatırımları ise 18 milyar Euro. Bu firmalarda 750 bine yakın işçi çalışıyor.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)