adscode
adscode

AKP'nin Torbasında Hukuka Yer Yok

Veli Demir: "AKP'nin Torbasında Hukuka Yer Yok"

AKP'nin Torbasında Hukuka Yer Yok
Sendikalar
  TBMM’de görüşülmekte olan 615 sıra sayılı Torba Yasanın içerisindeki,
      MADDE 49- 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
      "Görevde yükselme ve unvan değişikliği:      
       EK MADDE 2 - (1) Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadrolarına görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte belirtilecek diğer kadrolara görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir. Ancak, ilçe millî eğitim müdürü ve üstü kadrolara yapılacak atamalarda görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı uygulanmaz.”
      EK MADDE 2-(5) Bu madde hükümleri, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen görevde yükselme sınavları ile bunlara istinaden yapılan atamalar hakkında da uygulanır."
      denilmektedir.
      Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ile 29 Aralık 2013 yazılı 10-28 Şubat 2014 tarihlerinde sözlü sınav yapılmış, 16 Nisan 2014 tarihinde 1709 şube müdürünün ataması yapılmıştır. Bu şube müdürlerinin atamalarının, oluşturulan mülakat komisyonlarının verdiği hukuksuz sözlü puan sonuçlarına göre yapıldığını tüm yetkililer de, eğitimciler de bilmektedir.
      Kurulan Mülakat Komisyonlarında yer alan üyelerin tamamı AKP ve yandaşı bir sendikanın önerdiği kişilerden oluşmuştur. Tamamen siyasal amaçlı, kadrolaşma anlayışına göre komisyonlar istenilen isimlerinkazanmasını sağlamıştır.
      EK MADDE 2 - (1) paragrafın sonunda: “Ancak, ilçe millî eğitim müdürü ve üstü kadrolara yapılacak atamalarda görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı uygulanmaz.”
      denilerek iktidar keyfi bir uygulamayı da yasallaştırmıştır.
      Maalesef AKP iktidarı tarihte eşi benzeri görülmeyen yönetici kıyımını, ilçe milli eğitim müdürleri ile il milli eğitim müdür yardımcılarını “eğitim uzmanı” adı altında işlevsizleştirerek adeta “bankamatik” memuru haline getirmiştir. Yerlerine de tamamen siyasi kadrolardan oluşan atamalar gerçekleştirmiştir.
      Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu keyfi uygulamaya bir an önce son vermesini;  ilçe millî eğitim müdürü ve üstü kadrolara yapılacak atamalarda da görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı, liyakati, bilgi ve deneyimi esas alarak objektif ölçütlere göre yapılmasını öneriyoruz.
      Şube Müdürlerinin atamasının iptal edilmesi yönündeki, Ankara 2,10,17,18. İdare Mahkemelerinin sözlü sınav sonucuna göre atama yapılamayacağı konusunda verdiği yürütmeyi durdurma kararları,
      Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, Danıştay 2.Dairenin 12 Ekim 2013 tarihinde çıkarılan “ MEB Personelini Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Ataması Hakkındaki Yönetmelik’i iptal ve yürütmenin durdurulması istemiştir.  AKP iktidarı tüm bu yargı kararlarını da hukuku da tanımamaktadır. Konu ile ilgili muhatap  Milli Eğitim Bakanlığı’nın ben bildiğimi okurum anlayışı ile  hukuk tanımazlığına tanık olunmuştur..
TBMM’de görüşülmeye başlayan bu madde ile ilgili yönetmeliğin iptal edilmesini, yapılan hukuksuz uygulamalarla ilgili mahkeme kararlarının hemen uygulanmasını, Bakanlık yetkililerinden, siyasi partilerden ve milletvekillerimizden önemle talep ediyoruz. Ülkemizin geleceği olan eğitimi ve yönetimi bu kadar siyasallaştırmanın onarılmaz yaralar açacağını bir kez daha haykırıyoruz.
Torba yasada yer alan bu hukuksuz yönetmeliğin ve atamanın geçmesi halinde Siyasi Partilerin Anayasa Mahkemesine götüreceğini umuyoruz.
            Bütün bu yaşanan hukuksuzluklara karşın Eğitim-İş olarak, eğitim çalışanlarının hak ve hukukunu korumak için mücadeleyi sürdüreceğimizi tüm yetkililere ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.
                                                                                          
Veli DEMİR
Genel Başkan

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)