adscode
adscode

Ara tatil önerileri

Uzmanlardan öğrencilere ve velilere ara tatil önerileri...

Ara tatil önerileri
Eğitim

2023-2024 akademik yılının ilk çeyreği 10 Kasım’da tamamlandı. Bir haftalık ara tatile giren öğrenciler için ara tatil 17 Kasım Cuma günü sona erecek. Bütün öğrenciler 20 Kasım Pazartesi günü eğitim öğretime kaldıkları yerden devam edecekler.

Doğa Koleji Rehberlik Bölüm Başkanları Büşra Akın ve Gülşen Aksu, kasım ara tatilinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için öğrencilere ve velilere önerilerde bulundular.

İlk çeyreğin değerlendirilmesi

Kasım ara tatiline girerken öğrencilere karne verilmediğinden öğretmenlerden alınan geri bildirimler değerlendirilmeli, pekiştirme görevlerindeki performansları gözden geçirilmelidir. Akademik ilk çeyrekteki ders, konu ve kazanımlar gözden geçirilerek, konu eksiklerine yönelik çalışmalar yapılabilir, yoğun olmayan ancak akademik olarak ihtiyaca yönelik bir program oluşturulabilir. Bu program baskı ve kaygı yaratmamalı, dinlenme ve eğlenmenin önüne geçmemelidir. Küçük yaş gruplarında çalışmadan sonra aile ile keyifle yapılacak etkinliklerin programa konması motive edici olacaktır.

Yaşam becerilerini desteklemek

Akademik başarı ve kişilik özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, başarılı çocukların en önemli ayırt edici özelliğinin sorumluluk bilinci olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle tatil süresinde çocukların yaş gelişim özelliklerine uygun sorumluluklar verilmesi de önemlidir. Çocuklara verilen masa kurma, masa toplama, odasını toplama gibi sorumluluklar yaşam becerileri kazanmalarını da destekleyecektir.

İlgi alanlarına yönelik etkinlikler planlamak

Tatil planlaması yaparken çocuklarla empati kurmak, onların yetenek, ilgi ve ihtiyaçlarının farkında olmak önemlidir. Planlama yaparken sadece anne ve baba kendi öngördüğü ve hoşlandığı etkinliklere yönelmemeli, planlama çocukla birlikte yapılmalıdır. Öğrenciler için, bu ara tatil bedensel olarak bir dinlenme sürecidir fakat tamamen boş zaman olarak da düşünülmemelidir. Öğrencilerin ara tatillerini hem güzel hem de verimli geçirmeleri için tatilde yapılacak etkinlikler listesi hazırlamak güzel olabilir. Aileyle birlikte evde sinema gecesi, müze ziyareti veya şehir turu, evde yapılabilecek deneyler, el işleri, çeşitli hobiler, kutu oyunu oynamak vb. etkinlikler çocuğun ilgisine ve isteğine göre listeye eklenebilir.

Sosyalleşmesini destekleyin

Birlikte sosyal programlar planlayın. Sevdiğiniz dostlarınızla, arkadaşlarınızla bir araya gelin ve çocuğunuzun da sevdiği kişilerle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için olanak yaratın. Özellikle kimlik gelişiminin ön plana çıktığı ergenlik döneminde olan çocukların bireyselleşme süreçlerinin sağlıklı olabilmesi için arkadaşlarıyla sosyal etkileşimde olmaları çok önemlidir.

Rutinlerin korunması

Okul zamanında belli rutinlere (erken kalkma, ders çalışma) alışan öğrenciler için, tatil zamanları bir planlama yapılmazsa, yapacak bir şeyin bulunmadığı, ''boş zamanlar'' halini alabilir. Burada anne ve babaların iyi yönlendirme yapmaları çok önemlidir. Ayrıca öğrencilerin ara tatil dönüşü adaptasyonlarının kolay olması için uyuma ve uyanma saatlerine dikkat etmeleri, biyolojik saatlerini değiştirmemelerini öneriyoruz. Okullardaki eğitim öğretime ara verilirken tatil döneminde ailelerle planlanan tatil programlarının, öğrencilerin okula dönüşte akademik yaşantılarını da desteklediği unutulmamalıdır.

Öğrenme kaybını önleyin

Öğrenciler öğrenmenin sürekli olduğu durumlarda daha iyi öğrenebilmektedirler. Tatil dönemlerinde öğrenmenin ritmini kırmamak amacıyla konu tekrarı yapabilirler, öğrendikleri konularla ilgili soru çözebilirler. Özellikle sınav hazırlık grubu öğrencileri ara tatilde önceden çözdükleri deneme sınavı kitapçıklarını inceleyebilirler, yapamadıkları ve boş bıraktıkları sorular üzerine çalışabilirler. Ayrıca öğrencilerin okul dışı araştırma ve öğrenme yetisinin geliştirilmesi ve öğrenmeyi bir alışkanlık haline getirme becerisi kazanması oldukça önemlidir.

Okuma alışkanlığı kazanmak

Tatil programında okumaya mutlaka zaman ayırılmalıdır. Okumayı bir alışkanlık haline getiren, okuduğunu anlayan ve yorumlayan bireyler, kendini ve dünyayı daha iyi tanır ve yorumlar, akademik anlamda daha başarılı olur. Bu nedenle ara tatilde de kitap, dergi ya da ilgi alanıyla ilgili internetten bir metin okumasına teşvik edilebilir. Çocuklarla kitapçıya gidip, kitapları inceleyerek birlikte zaman geçirebilir, onların öncelikle gelişim dönemine uygun ve kendi istediği kitabı seçmesine izin verebilirsiniz. Kendi seçtiği ve ilgi duyduğu kitabı okuyan çocukların kitap okuma alışkanlığı gelişir. Küçük yaş grupları daha okumayı öğrenmemişse siz kitap okuyabilir, okunan kitap ve metinlerin resimlerini yapmaya teşvik edebilirsiniz. Büyük yaş gruplarında kitapla, hikayeyle, yazarla ilgili konuşmak, kitaplarla ilgili aile içinde sohbet etmek çocuğunuzun düşüncelerini paylaşması için ortamlar yaratırken, aile içi iletişimin güçlendirilmesine de olanak sağlar.

Ekran karşısındaki sürelere dikkat

Çocuklar tatil boyunca sınırsızca televizyon izlemek veya dijital araçlarla zaman geçirmek isteyebilir. Teknolojinin faydalı yanlarını olduğu gibi zararını da gözetmeliyiz. Ekran karşısında geçirilen zaman pek çok şeyin önüne geçiyorsa yemek masasına, oyunlara ve sohbet zamanına ekranların girmemesi evde bir kural haline getirilebilir. Aileler çocuklarının ekranda nasıl zaman geçirdiğini, ne izlediğini, ne oynadığını bilmeli ve takipte kalmalıdır. Çocuklar en çok model alma yoluyla öğrenir, tutum ve davranışlar geliştirir. Çocuğunuza bıraktığınız her boş zaman onu ekran karşısına geçmeye yöneltebilir. Bu nedenle ara tatilde etkinlik planlaması yapmak çocuğunuzun ekran karşısında geçireceği zamanı da kontrol altına alabilir.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)