adscode
adscode

Atılım’dan Çankaya’ya yeni projeler!

2010 Yılı Ekim Ayında Çankaya Belediyesi ile bir işbirliği protokolü yaparak Ankara’da “üniversite – yerel yönetimler işbirliği” konusunda yenilikçi bir örnek veren Atılım Üniversitesinin çalışmaları…

Atılım’dan Çankaya’ya yeni projeler!
Özel Eğitim

 

Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin önderliğinde Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirilen çalışmaların ilk ayağı 2011 Yılı Ocak ayında tamamlanmıştı. Çalışmada Çankaya Belediyesinin kurumsal yapısı 11 ayrı ana başlıkta analiz edilerek sorun ve potansiyeller tespit edilmişti. Yapılan tespitler düzenlenen bir Sempozyumla tartışmaya açılmıştı.

 

Çalışmanın devamında tespit edilen temel sorun alanlarından hareket eden ekip dünyadaki ve Türkiye’deki iyi uygulama örneklerini dikkate alarak Çankaya İlçesi ve Çankaya Belediyesi için yaratıcı ve yenilikçi projeler geliştirdiler. Sayıları otuz adedi bulan bu projeler kentsel yaşam, kentsel altyapı, öğrenciler, dezavantajlı guruplar, tarım ve yeşil alanlar, sanat ve halkla ilişkiler başlıklarına odaklanıyor. Ankara’da üniversitelerin yerel yönetimler için proje üretmesi anlamında bir ilk olan bu çalışmada Çankaya’daki sorun alanlarının çözümüne yönelik güçlü bir adım atıldı.

 

Çalışmada öğrenciler tarafından tespit edilen proje fikirleri proje planlama çerçevesi doğrultusunda profesyonel biçimde geliştirildi. Proje kapsamı, proje çıktıları, faaliyet planı, zaman planı, maliyet planı, insan kaynakları planı, kalite planı, iletişim planı, tedarik planı, risk planı belirlenen projelerin gerçek yaşamda uygulanabilir hale getirilmesi için özel bir çaba gösterildi.

 

Geliştirilen projeler 7 Haziran 2011 tarihinde Atılım Üniversitesinde tüm gün süren ve çeşitli sivil toplum örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı bir Proje Çalıştayı ile kamuoyuna sunuldu. Yakından ilgi gösterilen projelerin bir kısmının Çankaya İlçesinde Atılım Üniversitesi ve diğer kamu kurumlarının işbirliği ile uygulanması bekleniyor.

 

Atılım Üniversitesinin yerel yönetimlerle işbirliği, analiz ve proje geliştirme çalışmaları önümüzdeki yıllarda Ankara’da yer alan diğer ilçe belediyeleri ile devam edecek.

 

Geliştirilen ve başlık ve içerikleriyle heyecan uyandıran projelerin bazıları şöyle:

 

Şiir Yolu Projesi:

 

Proje ile öncelikle Çankaya’da adını şairlerden alan, şairlerin yaşadığı ya da şiirlerde adı geçen sokak ve caddelerin tespit edilmesi, bu sokak ve caddelere yürünürken okunabilecek şekilde şiir dizelerinin elektronik pano ve tabela sistemleri ile yerleştirilmesi amaçlanıyor. Böylelikle bu sokaklarda yürüme deneyimi şiir okuma deneyimi ile birleşecek.

 

Tarihe Kısa Bir Yolculuk Projesi:

 

Bu projede Londra’da olduğu gibi Ankaralıların ve turistlerin üstü açık otobüslerle hafta sonları belli saatlerde Çankaya turuna çıkarılmaları öngörülüyor.

 

Yarasayla Organik Mucize Projesi:

 

Projede organik tarım yöntemi için üretkenliği arttırıcı etkisi kanıtlanmış yarasa gübresi kullanımı ile Çankaya’nın köylerinde organik ürünler üretilmesi ve satışa sunulması hedefleniyor.

 

Sanat İçin Çankaya Projesi:

 

Bu proje ile Çankaya’da doğmuş ve yaşamını sürdürmüş sanatçıların yaşam mekânlarının belirlenmesi ve bu mekanlara birer iz konarak farkındalık yaratılması öngörülmektedir.

 

Akıllı Kaldırım Projesi:

 

Projeyle Çankaya’da üzerinde yüründükçe elektrik üreten piezo elektrik prensibiyle çalışan kaldırımların pilot çalışmasının yapılması hedeflenmektedir.

 

Çankaya Sera Park Projesi:

 

Bu projeyle Çankaya’da uygun olan parklarda kışın kullanıma uygun seraların oluşturulması hedeflenmektedir.

 

Çiğdem Çiçeği Projesi:

 

Dikmen sırtlarında her bahar görünen ve Ankara’yı temsil eden çiğdem çiçeğinin kent mobilyalarında ve kentsel tasarımda kullanımını amaçlayan bir projedir.

 

Çankaya Belediyesi Araç Paylaşım Sistemi Projesi:

 

Projeyle Çankaya sınırları içerisinde aynı güzergahta yolculuk edenlerin hususi otomobillerini paylaşmalarını sağlayacak bir sistem geliştirilmesi öngörülmektedir.

 

Devremülk Huzur Köyü:

 

Projeyle Çankaya’da devremülk sistemi ile çalışacak, farklı tasarımı ile dikkati çekecek, doğa ile iç içe yaşlılar için bir huzur köyü kurulması amaçlanmaktadır.

 

Anadolu’dan Doğan Güneşler Projesi:

 

Bu proje ile maddi durumu yetersiz üniversite öğrencileri ile gönüllü üniversite öğrencilerini bir araya getirerek üniversite öğrencilerinin ilköğretim öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunacakları bir sistem kurulması amaçlanmaktadır.

 

Çankaya Proje Pazarı Etkinliği:

 

Bu proje ile Çankaya’da bulunan proje fikri sahipleri ile tüm kurumsal paydaşları ve proje alıcılarını bir araya getirecek bir organizasyonun yerel ölçekte gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

 

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)