adscode
adscode

"AYT matematikte sorular seçici değildi"

İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday AYT matematik sorularını değerlendirdi.

"AYT matematikte sorular seçici değildi"
Eğitim
Güncelleme : 29-Jun-20 11:55

2020 AYT Matematik testinde  herhangi bir bilimsel hataya rastlanmamıştır. Matematik sorularından 1 adet soru haricinde soru metinleri açık ve net bir şekilde sorulmuştur. Geometride dönüşüm geometrisi alt başlığından gelen ''dönme dolap'' sorusunda ise sözel metin daha açık ve net yazılabilirdi.

 

2020 AYT de 26 matematik , 4 trigonometri ve 10 geometri sorusu karşımıza gelmiştir. Soruların konulara göre dağılımı 2020 TYT'ye göre daha iyi yapılmış olmasına rağmen, '' karmaşık sayılardan''  sınavda 2 adet soru gelirken eğitim programında bu alt başlıktan çok daha uzun süre anlatılan konulardan 1 er adet soru gelmesi veya hiç soru gelmemesi de ( örneğin ; ebob - ekok , köklü sayılar , eşitsizlikler , prizmalar ve piramitler alt başlıklarından soru gelmemiştir) kazanımların sorulara dağılımındaki eksiklikleri göstermektedir. 

 

2020 TYT ve 2020 AYT sınavlarında görüldüğü üzere ,TYT Matematik  sadece 9. sınıf matematik konularının tamamını ve 10.sınıf matematikten ise bazı konularını , 2020 AYT de ise 9.,10.,11. ve 12. sınıf kazanımlarının bir kısmını içermiştir. Geçmiş yıllarda sarmal bir yapıda olan matematik testinin  bu sene iki sınavda da bu şekilde olmadığı görülmüştür.

 

Adayların 2020 AYT matematik testinde genel olarak beklenilen nitelik ve düzeyde sorularla karşılaşmadıklarını düşünüyoruz. 2020 AYT Matematikte bilen ve ders çalışan öğrencileri sıralayabilecek nitelikte olan matematikte '' 1 adet fonksiyon grafiğinde eşitsizlik sorusu '' ve 1 adet geometri sorusu '' dönme dolap ''  sorusu seçici soru olarak değerlendirilebilir.

 

Dönme dolap sorusu ki bu soru PISA sınavında çıkmış bir sorudan uyarlanılmış bir soru olup maalesef sınavdaki bu sorunun sözel metni açık ve net olmadığı için adaylar arasında tartışmalı bir duruma neden olabileceğini düşünüyoruz. Bu sorunun farklı anlamlara göre bulunabilecek cevaplarının ikisinin de cevap şıkkında bulunması adaylar arasında tartışma yaratabilecektir.

Bu sorular dışındaki soruların ise , maalesef seçici olmayıp herhangi bir test kitabında rahatlıkla bir  benzeri bulunabilecek  sıradan sorulardan oluştuğunu düşünmekteyiz.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)