adscode
adscode

Aziz Sancar'dan Gençlere Nobel Tavsiyeleri

Nobel’e İlk Adımını Atan Türk Öğrenci, Nobel Ödüllü Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’la Buluştu.

Aziz Sancar'dan Gençlere Nobel Tavsiyeleri
Dünyadan Haberler
Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, geçtiğimiz ekim ayında Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması’nda (First Step to Nobel Prize in Physics) Onur Ödülü alan Eyüboğlu Koleji öğrencisi Onat Yapıcı ile Stockholm’deki Nobel Müzesi’nde buluştu.
 



Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Stockholm’deki Nobel Müzesi’nde Eyüboğlu Koleji IB1 sınıfı öğrencisi Onat Yapıcı ile bir araya geldi. Ünlü bilim insanı ile genç öğrenciyi bir araya getiren ise, Onat Yapıcı’nın kısa süre önce Polonya Bilimler Akademisi’nin düzenlediği 23. Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması’nda aldığı Onur Ödülü oldu. Onat Yapıcı ve Eyüboğlu Koleji IB2 sınıfı öğrencisi Baran Berdan Çimen çağın vebası olarak adlandırılan kanser hastalığına yönelik geliştirdikleri projeyle “Onur Ödülü” almaya hak kazanmışlardı.
 
Buluşmada Prof. Dr. Aziz Sancar’a büyük bir heyecanla projesinden söz eden Onat Yapıcı, Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar’ın kendisine ve tüm genç öğrencilere yönelik tavsiyelerini büyük bir ilgiyle dinledi.


 
“Türkiye’nin ikinci bilim Nobel Ödülü’nü almanı diliyorum”
Prof. Dr. Aziz Sancar ilk olarak Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması’nda (First Step to Nobel Prize in Physics) Onur Ödülü alan Eyüboğlu Koleji öğrencisi Onat Yapıcı’yı gönülden kutladığını söyleyerek “İnşallah Türkiye’nin ikinci bilim Nobel Ödülü’nü alırsın.” sözleriyle başarı dileklerini ifade etti. Onat Yapıcı ise bu buluşmanın kendisi için çok büyük önem taşıdığını ve Prof. Dr. Aziz Sancar’ı kendisine örnek aldığını, Nobel Ödülü alabilmek için onun yolunda ilerleyeceğini  söyledi.
 
Mutlaka üzerinde çalışmaya değer bir konu belirleyin”
Aziz Sancar her şeyden önce öğrencilerin, çok ama çok çalışmaları gerektiğini belirtti. Sancar ayrıca öğrencilere, önemli bir konu belirleyip bunun üzerinde çalışmaları tavsiyesinde bulundu. Prof. Sancar kendisinin DNA üzerine çalışmaya karar verdiği dönemde, DNA onarımının yeni keşfedildiğini ve bu keşfin kendi hocası tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, öğrencilerin mutlaka üzerinde çalışmaya değer bir konu belirlemeleri gerektiğinin altını çizdi. Bilim alanındaki son teknikleri öğrenmenin, soru çözmede yardımcı olduğunu ifade eden Prof. Sancar ayrıca literatür okumanın da bilimsel çalışmalarda önemli bir yer tuttuğunu belirtti.



“Odamda saatlerce oturur ve düşünürüm.
Benim yöntemim bu”
Ünlü bilim adamı, genç öğrenci Onat Yapıcı ile gerçekleştirdiği görüşmede öğrencilere eğitim ya da araştırma için yurt dışına çıkmalarını tavsiyesi etse de sonrasında kesinlikle ülkelerine dönmeleri çağrısında bulundu. Kendisi için bunun artık geç olduğunu belirten Prof. Dr. Aziz Sancar’ın öğrencilere bir diğer önerisi ise günün belli bir bölümünü hiçbir şey yapmaksızın düşünmeye ayırmaları yönünde oldu. “Gereği kadar öğrenin, aşırıya kaçmak da yaratıcılığı öldürüyor. Okumanın yanı sıra  düşünmek için de kendinize zaman ayırın. Ben odamda saatlerce oturur ve düşünürüm. Herkesin farklı bir tarzı olabilir, benim yöntemim bu.” dedi.
 
“Dünya’ya yeniden gelsem öğretmen olmak isterdim”
Prof. Dr. Aziz Sancar bu önemli buluşmada ilkokul 1. sınıf öğretmeninin adını anmadan da geçmedi. İlk öğretmeninin “Cemal Öğretmen” olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aziz Sancar “Dünya’ya yeniden gelsem öğretmen olmak isterdim.” sözleriyle öğretmenlik mesleğinin kendisi için ne denli önemli olduğunu vurguladı. Öğretmenlerin dünya genelinde yeterince takdir göremediğini ifade eden Prof. Dr. Aziz Sancar “Ülkemizde de, dünyada da öğretmenlerimize daha çok kıymet vermeliyiz.” dedi.
 
Türkiye’yi özledikçe Yunus Emre’yi tekrar tekrar okuduğunu, bunun yanı sıra  Türk ve Osmanlı tarihine ilgi duyduğunu belirten Prof. Dr. Aziz Sancar spora olan ilgisinin de daha çok futbol ve voleybola yönelik olduğunu belirtti. Aziz Sancar buluşmanın sonunda Onat Yapıcı’ya, sınıf arkadaşlarına da iletmesini isteyerek Nobel Müzesindeki mağazadan aldığı çikolataları hediye etti.


 
Eyüboğlu Öğrencilerinin “Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması Onur Ödülü”nü Kazanan Projeleri Hakkında: 
Eyüboğlu Koleji öğrencileri Onat Yapıcı ve Baran Berdan Çimen, Fizikte Nobel Ödülü’ne İlk Adım Yarışması Onur Ödülü’nü, kanser hastalığının tedavisine yönelik olarak hazırladıkları  “AC ve Darbeli DC Manyetik Alan Uygulanan Kanser Hücrelerinde Ferrofluid Emiliminin Karşılaştırılması” isimli projeleriyle kazandılar. IB öğrencileri Baran Berdan Çimen ve Onat Yapıcı projelerini Eyüboğlu Koleji Fen Bilimleri Bölümü öğretmenleri Betül Karagöz ve Berksan Gümüş danışmanlığında hazırladılar.
 
Proje, sağlıklı hücreleri koruyup
yalnızca kanserli hücreleri yok etmeyi hedefliyor
Projede öğrenciler, çağın vebası olarak tanımlanan kanser hastalığının tedavisinde, sağlıklı hücreleri koruyarak yalnızca kanserli hücreleri yok etmeye yönelik bir çalışma gerçekleştirdiler. Öğrenciler çalışma kapsamında düşük frekanslı ve farklı manyetik alan kullanarak tümörlü bölgedeki kanserli hücrelerin ferrofluid (manyetik sıvı) emilimini incelediler. Düşük frekanslı darbeli DC manyetik alan yardımıyla gerçekleşen  ferrofluid emiliminin, AC manyetik alana göre çok daha etkili olduğunu gözlemleyen öğrenciler, kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına alternatif olarak darbeli DC manyetik alan uygulamasının, kanser tedavisinde kullanılabileceği görüşünü ortaya koydular. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)