adscode
adscode

Bakan Selçuk'tan çarpıcı açıklamalar!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu.

Bakan Selçuk'tan çarpıcı açıklamalar!
Eğitim
Güncelleme : 26-Oct-18 17:09

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınav sistemine ilişkin, "Mesele, çocuğu ölçmek değil. Biz eğitim fakültesinde ölçüyor muyuz, profesörü ölçüyor muyuz, ana babayı ölçüyor muyuz? Hiç kimseyi ölçmüyoruz. Niye sadece gücümüz çocuğa yetiyor? Mesele, sistemi ölçmek, iyileştirmek, mesele öğretmenimizin niteliğine katkı sağlamak." dedi. 

Selçuk, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Yaklaşımınız genellikle yeni bir eğitim felsefesi üzerine. Türkiye'nin gelecekte küresel bir güç olabilmesinin eğitimden geçtiğini söylüyorsunuz. Bu felsefik yaklaşım, öğretmenler düzeyinde nasıl? Sonuçta, çocukları yetiştirecek olan öğretmenler. Öğretmenler konusunda nasıl çalışmalar olacak?" sorusu üzerine Selçuk, yaklaşık 30 yıldır sınıfların içinde olduğunu ve yarın okul öncesi bir kurumda, lisede ya da üniversitede ders verebileceğini söyledi.

Bu işin dünyanın onlarca ülkesinde nasıl yapıldığına ilişkin yüzlerce, binlerce yere gittiğini ifade eden Selçuk, "Benim uygulamayla ilgili bir sorunum yok fakat Türkiye'nin felsefeyle ilgili bir sıkıntısı var. Bu mesele, felsefesi kurulmadan, onun üzerine teorisi oturtulmadan, onun üstüne modeli, stratejisi, yöntemi, tekniği konulmadan bütünsel olarak sunulamaz." diye konuştu.

Bakan Selçuk, bunun sadece yöntemler, metodlar ve kitaplar değiştirilerek halledilecek bir mesele olmadığı değerlendirmesinde bulunarak, bunun insanla ilgili olduğunu ifade etti.

Bu noktada "İnsandan ne anlıyoruz?" sorusunun gündeme geldiğini belirten Selçuk, şunları kaydetti:

"Türkiye'de hiçbir eğitim fakültesinin insan görüşüyle ilgili bir mottosu, web sayfasında bir yazısı, herhangi bir dokümanı yok. Biz insan yetiştirmekle uğraşıyorsak o zaman bizim insan görüşümüz ne ki? Buradan başlamak gerekir. Ben dikkat ediyorum, vizyon dokümanının başlangıçtaki yaklaşık 10 sayfa kadarı aslında felsefe ve Kur'an ile ilgilidir. Hiçbir alıntı yok, tek bir cümle yok, tek bir eleştiri yok, tek bir yorum yok, tek bir haber yok, bu çok ilginçtir. Bütün haberlerle ilgili analizlere ve köşe yazılarına baktığımda dikkatimi çeken bir şey var. Sadece Külliye'deki sunumdaki başlıklardan hareket etmişler. Mesela biraz sonra geliriz belki, formasyon meselesi. Aslında o kadar net yazıyor ki orada. Bu sürekli soruluyor. Buradan ben şunu anlıyorum, okunmamış."

Belli bir bağlam, bir rutin verildiğinde öğretmenlerin onun üzerinde kendi iştiyakı ve vicdanıyla gerekeni yaptığını anlatan Selçuk, "Biz, bundan endişe duymuyoruz." dedi. 

- "Mesele sistemi ölçmek, iyileştirmek"

Asıl meselinin sistemin tasarlanması olduğunun altını çizen Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de çocukların zekasıyla ilgili bir sorun mu var? Böyle bir sorunumuz yok. Mesele ne? Bu çocuk başka bir ülkede olsa, diyelim ki tırnak içinde gelişmiş denilen ülkeler var, o ülkelerde bu çocuklar okusalar, bir problemimiz mi var? Hayır. Mesele, çocuğu ölçmek değil, biz eğitim fakültesinde ölçüyor muyuz, profesörü ölçüyor muyuz, ana babayı ölçüyor muyuz? Hiç kimseyi ölçmüyoruz. Niye sadece gücümüz çocuğa yetiyor?

Mesele sistemi ölçmek, iyileştirmek, mesele öğretmenimizin niteliğine katkı sağlamak. Her ülkenin eğitim sisteminin kalitesi, öğretmeninin kalitesini aşamaz. Dolayısıyla biz öğretmene hiçbir yatırım yapmadan, hiçbir katkı sağlamadan, onlara destek olmadan onlardan beklersek bu çok adil olmaz." 

- "Çok önemli bulduğumuz öğretmenliğin niye kendine ait kanunu yok?"

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Eğitim 2023 Vizyonu'nun tanıtım toplantısında çıkarılacağı belirtilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun neler getireceğine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Asker, polis ya da hekimlerle ilgili o mesleğe ait kanunların bulunduğu ifade eden Selçuk, "Fakat öğretmen 657'nin içerisinde sıkışmış vaziyette. Kendisine özel kanunu yok. Halbuki bunların ataması, yükselmesi, disiplin meselesi, kariyer meselesi, ek gösterge, tazminatları vs... Bunların hepsi aslında özelleşmeli." dedi.

Selçuk, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 1970'lerden beri temenni edilen, arzulanan bir kanun olduğunu fakat çeşitli nedenlerle bir türlü çıkmadığını ifade etti. Şimdi bu kanunun çıkmasıyla ilgili ortamın bulunduğunu dile getiren Selçuk, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da onayı olduğunu söyledi. Selçuk, bunun için girişimde bulunacaklarını ancak kararın Meclis'e ait olduğunu bildirdi. 

Meslek kanununun öğretmenler açısından bir kimlik ve aidiyetlik meselesi olduğunu belirten Selçuk, "Sadece somut özlük meselesi değil, para meselesi değil. Bu bir aidiyet meselesi. 'Bize ait bir kanunumuz var, bize özel bir kanunumuz var.'... Bütün mesleklerin, ana mesleklerin kanunu var da çok çok değerli gördüğümüz, çok önemli bulduğumuz öğretmenliğin niye kendine ait kanunu yok? Mesele bu aidiyeti beslemek. Arkasından da somut, her öğretmen hangi sene, nerede, ne kadar çalışır, herkes önceden bilsin. Aylık, haftalık, yıllık yönetmelikler değişerek bir belirsizlik ortamı olmasın. Mesele, bundan ibaret." diye konuştu.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)