adscode
adscode

Bakan Tekin'e karma eğitim tepkisi

Eğitim Sen'den Bakan Tekin'e karma eğitim tepkisi: "Milli Eğitim Bakanı, cumhuriyet değerlerini, laikliği ve demokrasiyi hedef alırken Anayasayı ve uygulamakla yükümlü olduğu mevzuatı yok saymakta, eşitlik ilkesini çiğnemektedir."

Bakan Tekin'e karma eğitim tepkisi
Sendikalar

Eğitim Sen'in açıklaması şöyle:

"Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, kız çocuklarının eğitime erişememelerinin sebebini siyasi iktidarın üstüne düşen yükümlülükleri yerine getirmemesine değil, velilerin çocuklarını erkeklerle aynı okula göndermek istememelerine bağlaması, “Gerekirse kız okullarını da açabilmeliyiz.” diyerek karma eğitimi hedef alması, siyasi iktidarın Talibanvari gerici zihniyetinin bir yansımasıdır!

Siyasi iktidarın seçimden önce kurduğu gerici ittifaklarla toplumu siyasal İslam temelinde yeniden inşa etme politikası, seçimden hemen sonra Milli Eğitim Bakanı tarafından uygulanmaya konmak istenmektedir. Milli Eğitim Bakanı, cumhuriyet değerlerini, laikliği ve demokrasiyi hedef alırken Anayasayı ve uygulamakla yükümlü olduğu mevzuatı yok saymakta, eşitlik ilkesini çiğnemektedir.  

Kendi dünya görüşüne göre toplumu dönüştürmek isteyenler, amaçlarına eğitim sistemini değiştirmekle ulaşabileceklerini çok iyi bilmektedir. Haliyle siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanı, harem selamlık bir eğitim sistemini topluma dayatarak tek tip toplum yaratma arzusunu yaşama geçirmeye çalışmaktadır.

Belirtmek isteriz ki bu açıkça anayasal bir suçtur! Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin belli ki güç sarhoşluğu içerisindedir. Ebeveyn haklarını kendi amaçları için kutsarken çocuk haklarını bir kenara itebilme cüretini kendilerinde görebilenlerin karma eğitim düşmanlığı yeni değildir. Yandaş sendikalarıyla, ittifak içerisinde oldukları dini tarikat ve cemaatlerle önce çocuklarımız, sonrasında da toplumsal yaşamın her alanı dinselleştirme politikalarının hedefindedir.

Üstelik bu açıklama, kimilerinin söylediği gibi bir gündem değiştirme açıklaması değil, aksine bir gündem açıklamasıdır! Artık çok iyi biliyoruz ki AKP-MHP merkezli ittifak, her türlü sömürüyü, yoksullaştırmayı, zulmü, eşitsizliği, ayrımcılığı ve baskıyı dinselleştirme politikalarıyla harmanlamaktadır.

Ancak bizler, eğitim ve bilim emekçileri olarak buradayız! Cumhuriyet değerlerini, laikliği, demokrasiyi, cinsiyet eşitliği ve özgürlüğünü hedef alan, haklarımızı yok sayan, eşitsizliği derinleştirmek isteyenlerin karşısında, bulunduğumuz her alanda direneceğimizi belirtmek istiyoruz. Karma eğitimi kaldırmak isteyenlerin cüretini örgütlü mücadelemizle alaşağı edeceğiz! Laik ve bilimsel eğitimi yok sayanlara haklarımızı, hukuku ve pedagojiyi biz öğreteceğiz! Kısacası sinmeyecek, yılmayacak ve çocuklarımıza, haklarımıza, yarınlarımıza sahip çıkmak için elimizden geleni sonuna kadar yapacağız! Encümen-i Muallimin’den TÖS’e, TÖB-DER’e ve Eğitim Sen’e uzanan ve bu topraklarda yüzyılı aşan bir mücadele geleneği olan bir eğitim örgütü olarak, Türkiye’de iktidar ve ortaklarının ataerkil bir zihniyetle kadınların yaşam ve eğitim haklarına yaptığı bu saldırılara boyun eğmeyeceğiz! Cinsiyet eşitliğinin eğitimin her kademesinde sağlanması için mücadelemiz sürecektir!"

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar ise şunları söyledi:

 "Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamalar gündemi meşgul etmektedir.

Kız çocuklarının okullaşma oranı hakkında konuşan Bakan, kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” dediğini belirterek “O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz” demiştir.

Milli Eğitimde bu kadar sorun varken kız okulları açma fikri olsa olsa Milli Eğitimdeki sorunları unutturmak için yapılmış bir açıklamadır. Kız çocuklarının günümüz koşullarında okula gönderilmemesi çağ dışı bir yaklaşımdır. Bir sonraki aşamada kızlar için kadın öğretmen, erkekler için de erkek öğretmen istiyoruz denirse bu işin sonu nereye varacaktır?

kız çocukları okula gitmesin,

kadınlar ehliyet almasın, araç kullanmasın,

kadınlar şort giymesin,

kadınlar makyaj yapmasın,

kadınlar sokakta gezmesin,

kadınlar çalışmasın,

kadınlar evden çıkmasın,

kadınlar konuşmasın, kahkaha atmasın…

Kadınlarla ilgili sarf edilen bu kelimeler Taliban zihniyetinin ağzından düşürmediği sözlerdir.

Çocukları kız-erkek olarak sınıflayan bu zihniyet çocuğa çocuk olarak bakamayan bir düşüncedir. Milli Eğitim Bakanının bu düşünceyi hoş karşılayarak adeta kapı aralaması hiçbir şartta kabul edilemez.

Öncelikle bu çağda kız çocuklarımızın okullarının ayrıştırılması yerine, kız çocuğunu okula göndermeyen zihniyetle mücadele edilmelidir.

Sayın Bakan;

Cumhuriyet rejimi, kadın-erkek eşitliği ve laik-bilimsel eğitimin temelleri üzerinde yükselmiştir. Eğitimde bu kadar sorun varken, karma eğitimi tartıştırmak ve sanki bir tercihmiş gibi göstermek olsa olsa hedef saptırmaktır.

Milli Eğitimin birikmiş sorunlarını çözmek yerine eğitimi kaotik, çağ dışı ve içinden çıkılmaz bir ortama sokmaya çalışıyorsunuz.

Çocuklarımızı göndereceğimiz anaokulları yokken,

Ülke genelinde okul ve derslik sayılarının arttırılması gerekirken,

Eğitimin kalitesinin arttırılması adına tüm okullarda tam gün eğitime geçilmesi gerekliliği ortadayken,

Yıkılan okulların yerine yenileri yapılmamışken,

Tüm çocuklarımıza en az günde bir öğün yemek verilmesi gerekirken kız okulları açma fikri adeta abesle iştigal olmuştur.

Keşke bunları söyleyeceğinize;

Her mahalleye İlk-Orta-Lise açacağız,

Taşımalı Eğitim Sistemine son vereceğiz,

Köy Okullarını yeniden açacağız deseydiniz.

Lütfen Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, demokratik bir hukuk devleti olduğunu hatırlayın ve ağzınızdan çıkan kelimelere dikkat edin.

Saygılarımla…"

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)