adscode
adscode

Bakan'dan uyarı: 4.5G'ye dikkat edin, cebiniz yanmasın!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yarın sabah hayatımıza girecek olan 4,5G teknolojisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan'dan uyarı: 4.5G'ye dikkat edin, cebiniz yanmasın!
Bilim Teknoloji
İşte Yıldırım'ın o açıklamalarından satır başları:

Yarın Türkiye'nin her yerinde 81 vilayetinde sınırlı da olsa 4,5 G hizmetini vatandaşlar alabilecek. Halen faal 4650 civarında istasyon var ayrıca aktif hale getirilmek üzere 13 bin 302 baz istasyonu kurulmuş durumda. Önümüzdeki aylarda süratle yayılacak. 2023'e geldiğimizde 4,5 G yüzde 95'i kapsayacak hale gelecek.

Bugünden yarından her tarafta 4,5 G çekecek diye düşünülmesin. Bunun zamana ihtiyacı var. Bütün 780 bin kilometrekarede peyderpey yapılacak altyapıyla beraber çekim gücü, hızı ifade ettiğim oranda artmış olacak. Hız artırımın sadece verilerin hızlı bir şekilde gönderilmesi, alınmasına faydası yok; asıl faydası ekonomiye, büyümeye, kalkınmaya. Zaman artık paranın önüne geçti. Dolayısıyla zamanında elde edilemeyen bilgi, erişilemeyen bilgi sizi birçok fırsatı kaçırmanıza sebep olabilir. O bakımdan hız artışın yanında ekonominin daha fazla büyümesi, kalkınma hedeflerimizin daha kısa zamanda gerçekleştirilmesi ve gelişmiş dünyaya entegrasyonumuzun sağlanması bakımından da önemli bir adımdır.

"TÜRKİYE 4 MİLYAR EURO KAZANÇ ELDE ETTİ"

Bu 4,5 G ile ilgili süreç geçtiğimiz yıl içinde hızlandı ve Ağustos ayı içerisinde ihalesi gerçekleştirildi. Yaklaşık olarak KDV'si ile birlikte Hazine bu 4,5 G ihalesinden 4 milyar Euro bir kazanç elde etti, yaklaşık 13 katrilyonluk bir kaynak temin etti. Bunlar sağlıkta, eğitimde altyapıda vatandaşın hizmetinde kullanılacak kaynaktır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanımız titiz bir çalışma yaptılar. Mevcut iletişim sektörünün Türkiye'deki durumu dikkate alınarak nasıl ortaya koyarak en adaletçi şartları ortaya koyarız. Güzel bir yarışmayla bu süreç tamamlandı.

"4,5 G'NİN BÜYÜK KATKILARI OLACAK"

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yenileşme ve iyiliştirmeye 4,5 G'nin büyük faydası olacak. Daha fazla araştırma, geliştirme operatör ve mühendisler istihdam edilecek. Bu teknolojinin yerlilik payını bir yandan arttırmakla diğer yandan da millileştirilmesi yönünde de bilgi iletişim sektörüne ciddi bir katkı sağlanacak. Bu da bizim bildiğimiz ama vatandaşın günlük hayatında yaşayarak hissettiği diğer bir faktör olarak gözükmektedir. Bizim önemli bir deyimimiz var ulaşımda hız felaket, bilişimde iletişimde hız berekettir. Bunun bir adım sonrası 5 G'dir. Bununla ilgili 2013 yılında başlayan çalışma var. Türk Telekom, Netaş ve Aselsan gibi teknoloji şirketlerimizin ortaklaşa yaptığı, Bakanlığımızın ve Savunma Sanayii Müsteşarlığımızın desteklediği Ulak projesiyle inşallah daha fazla yerli katkıyla başarmış olacağız. Birkaç yıl içerisinde burada ciddi bir sonuç alacağız diye düşünüyorum. 4,5 G ülkemize milletimize hayırlı olsun.

"4,5G CEPLERİ YAKABİLİR"

Gençlere bir uyarımız; burada hız çok yüksek, bir yandan da cepleri yakabilir. Yine de tedbirli olmakta fayda var. Çeşitli kademeler var, bu kademelere dikkat etmemiz lazım. En yüksek hızı seçersek 3,5,8,9 gibi kategoriler var. Bunların seçimi vatandaşa bırakılıyor. Vatandaş şunu bilmesi lazım; ne kadar süratle gidersek o kadar kısa zamanda bilgiye erişilebilir ama faturası yüksek olur. Bunu kendilerini ayarlayacak. Para, zaman önemli diyorlarsa ortalama hızları tercih etsinler. Benim zamanım çok, para fazla gitmesin diyorsak, daha alt seviyedeki bir hızı seçmelerinde fayda var. Sonunda fatura önlerine gelince '4,5 G de ne kadar kazıkmış' diye bir şikayet olmasın istiyoruz. Herkes bütçesine, yorganına göre ayağını uzatsın diyoruz. Hızı en yüksekten de kullanabilirsiniz, ama kota; kullanacağınız miktara sınırlama getirirseniz o zaman bütçede bir şaşma olmaz. Çok hızlı hizmetin, sınırsız kullanımın çok yüksek bedeli var, işin özü bu. Ya hızdan fedakarlık yapacağız ya da hızı istediğimiz kadar kullanıp, kullanım miktarını sınırlandıracağız.

Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)