adscode
adscode

Barajsız ilk YKS yarın başlıyor

Üniversite hayali kuran yaklaşık 3.2 milyon aday, yarın ve pazar günü düzenlenecek YKS’de ter dökecek. Bu yıl YKS’de baraj kaldırıldı, TYT’de 135 dakika olan süre, 165’e çıkarıldı.

Barajsız ilk YKS yarın başlıyor
YKS

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yarın ve pazar günü düzenlenecek. Yaklaşık 3.2 milyon adayın başvurduğu sınav, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda gerçekleştirilecek. YKS’de bu yıl iki önemli değişiklik var. Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre öncelikle baraj kalktı. Yani sınavda yerleştirme puanı hesaplanan herkese tercih şansı doğdu. Puanın hesaplanması için de TYT’deki Türkçe ya da Temel Matematik testinin en az birinden 0,5 ve üzeri; AYT’de ya da YDT’de yer alan testlerden herhangi birinden de 0,5 ve üzeri ham puan almak yeterli olacak.

Puan hesaplamalarıyla ilgili detaylı çalışmayı yarın paylaşacağız öncesinde şunun altını çizmekte yarar var. Bu kadar az netle bir yere girmek tabii ki mümkün değil ancak geçmiş yıllarda yüzbinlerce aday barajı geçemezken diğer taraftan onbinlerce kontenjan da boş kalıyordu. İşte bu yıl, “Ne olursa olsun bir üniversiteye girmek istiyorum” diyenlerin şansı arttı. Sadece barajların kaldırılması değil, bu yıl TYT’de 135 dakika olan sürenin 165’e çıkarılması da adaylar için büyük avantaj sağladı. Bu yeniliklerin yansımasını yerleştirme döneminde daha iyi göreceğiz.

Başvuru arttı

Barajın kalkmasıyla YKS’de başvuru sayısında da rekor yaşandı. Geçen yıl YKS’ye 2 milyon 426 bin 554 aday girmişti, bu yıl başvuru sayısı 3 milyon 243 bin 425’e ulaştı; yani 816 bin 871 kişilik bir artış var.

Sınav başvurularındaki artışın, tercih ve yerleştirme sonuçlarına da yansıyacağını kaydeden Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, “2021 ÖSYM verilerine göre Türkiye’de lisans ve ön lisans programlarında toplam kontenjan 858 bin 116. Kontenjan sayısı, 2022 YKS için başvuru yapan yeni aday sayısına neredeyse denk. Bu verilerin ışığında; 2022’de ön lisans programlarında önceki yıllara oranla doluluk oranlarındaki artış da kaçınılmaz olacak. Özellikle vakıf üniversitelerinin yerleştirmede sıralama barajı olmayan lisans programlarında önemli sayıda kontenjan artışları olacağı öngörülebilir” dedi.

Şehirlerinde kalacaklar

Öğrenci hareketliliğinin 2021’den farklı olacağına değinen Karacabey, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik veriler göz önüne alındığında, adayların mümkün olduğunca ikamet ettikleri şehirlerin dışına çıkmama eğiliminde olacaklarını tahmin edebiliriz” diye konuştu.

2 aşamalı olacak

YKS kapsamında yarın saat 10.15’te başlayacak Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) adaylara, Türkçe Testi’nde 40, Sosyal Bilimler’de 20, Temel Matematik Testi’nde 40, Fen Bilimleri’nde 20 soru olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek. 19 Haziran Pazar günü saat 10.15’te yapılacak olan Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT), Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40, Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. Aynı gün saat 15.45’te gerçekleşecek Yabancı Dil Testi (YDT) ise 5 dilde uygulanacak, adaylara 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek.

Belgelerinizi kontrol edin

Sınavın sorunsuz geçmesi için bugün ve yarın şunlara dikkat edin:

- Eğer ders çalışmadığınızda stres olmayacaksanız, artık dinlenmeye, keyifli zaman geçirmeye çalışın.

- Akşam çok geç yatmayın, sabah da kahvaltı ve yol için gidecek zamanı da hesaplayarak uygun bir zamanda kalkın.

- Fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi ile ve nüfus cüzdanı/ T.C. kimlik kartını akşamdan hazırlayın ve evden çıkmadan yanınıza alıp almadığını kontrol edin. Eğer nüfus cüzdanınızı kaybettiyseniz panik olmayın. Sınav günleri nüfus müdürlükleri 07.00-17.00 saatleri arasında açık olacak.

- Sınavda çanta, cep telefonu, takı, anahtar vs. bulunduramanın yasak olduğunu unutmayın.

- Sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına adaylar alınmayacak. Önceki yıllarda 1 dakikayla sınava giremeyen adaylar oldu. O nedenle sınava geç kalmamak, trafik sorunu yaşamamak için evden erken çıkın. Sınav başlamadan 1 saat önce sınav yerinde bulunun.

Soru köklerini dikkatli okuyun

YKS’de 4 yanlış, 1 doğru cevabı götürecek. O nedenle sınavda şunlara dikkat edin:

- Yapamadığınız sorularla inatlaşmayın. Turlama tekniğini kullanın. Sorunun yanına bir işaret koyun, en son bu sorulara tekrar bakın.

- Soru köklerini iyi okuyun. Olumsuz ifadelere özellikle dikkat edin.

- Sorulara, “bu çok kolay ya da çok zor” şeklinde ön yargılı yaklaşmayın.

- Uzun paragraf soruları gözünüzü korkutmasın, bu tarz sorulara önce soru kökünü okuyarak başlayın.

- Kaygınız artarsa nefes egzersizleri yapın. Burundan derin bir nefes alın, 1-2 saniye tutun ve aldığınız sürenin 2 katı gibi sürede ağzınızdan geri verin.

Mottonuz: ‘Başaracağım’

YKS’ye girecek her aday, hazırlık sürecinde olduğu gibi sınav anında da orta ya da yüksek düzeyde kaygı yaşayabilmekte. Heyecanın normal olduğunu fakat strese yol açan olumsuz düşünceleri susturmanın ise stratejik önem teşkil ettiğini dile getiren Eğitim Danışmanı Ecehan Ersöz “Zihnin enerjisini tüketecek ve yorgun düşürecek ‘Şu konuya bakmadım, onu bilmiyorum’ gibi iç konuşmalar yapılmamalı. Son ana kadar hakkınızı en iyi şekilde kullanın. Sınav mottonuz, ‘Hak ettim, başaracağım’ olsun” dedi.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)