adscode
adscode

Bayram Zehir Olmasın!

Kurban Bayramı’nda et saklama koşullarına yönelik yanlış ve eksik bilgi nedeniyle zehirlenme vakaları artıyor.

Bayram Zehir Olmasın!
Sağlık
 Uzmanlar, kurban kesiminin ardından etlerin dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru yapılmaması nedeniyle gıda zehirlenmelerinin yaşandığına dikkat çekiyor. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Kurban Bayramı’nda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığını belirterek, “Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin 5 – 6 saat oda sıcaklığında güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor. Çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonrasında etler küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse, kesimin hemen ardından et poşetlere konulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir” dedi. 

‘Gıda Zehirlenmesine Dikkat’
Etin kullanım alanına göre planlanarak porsiyonlara bölünmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, buzun bir kez çözdürülmesi gerektiği göz önünde bulundurularak, yeterli miktarın ayrılmasının yararlı olacağını kaydetti. Küçük parçaların yüzeylerinin soğumasının daha hızlı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Turhan, şunları söyledi:
“Et, eğer buzluğa konulacaksa porsiyonlara ayrılmalı. Yığın halinde buzluğa konulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Buzluktan çıkarıldığında da buzdolabında buzundan çözülünceye dek bekletilmesi gerekir. Bu süreç çok önemli, oda sıcaklığında çözülmemeli. Çiğ et ile pişmiş et raflara konurken de dikkat edilmeli. Çiğ etler alt tarafta yer almalıdır. Çiğ et suyunun diğer pişmiş ürünlerle karışmamasına dikkat edilmeli. Yoksa mikroorganizmaların oluşumuna neden olunabilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir.” 




İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, kurban kesiminin ardından etlerin dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru yapılmaması nedeniyle gıda zehirlenmelerinin yaşandığına dikkat çekti. 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)