adscode
adscode

BİLGİ DTÖ Kürsü Programı Unvanı Aldı

​İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiye’de Dünya Ticaret Örgütü Kürsü Programı’na seçilen ilk kurum oldu. BİLGİ’ye unvanı, düzenlenen resmi törende DTÖ Genel Direktör Yardımcısı Xiaozhun Yi tarafından takdim…

BİLGİ DTÖ Kürsü Programı Unvanı Aldı
Üniversite

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2010 yılından itibaren Dünya Ticaret Örgütü ve TC Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkas ülkeleri dış ticaret bürokratlarına uluslararası ticaret eğitimindeki üstün katkıları nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü Kürsü Programı’na (World Trade Organization, Chairs Programme) seçildi. BİLGİ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran’ın Türkiye’yi temsil ettiği program, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki uluslararası ticaretle ilgili akademik çalışmaları desteklemeyi hedefliyor. DTÖ Kürsü Programı çerçevesinde BİLGİ bünyesinde ayrıca Uluslararası Ticaret ve Tahkim Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu.


Türkiye’de kürsü programına seçilen ilk kurum olan İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne unvanı, 12 Şubat Perşembe günü santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen “DTÖ Kürsüsü Resmi Unvan Takdim Töreni” ile DTÖ Genel Direktör Yardımcısı Xiaozhun Yi tarafından verildi. Törene TC Ekonomi Bakanlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Çağrı Bağcıoğlu, Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, Hukuk Fakültesi öğretim üyesi, DTÖ Kürsüsü Profesörü Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki, Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Dr. Kamer Karakurum Özdemir, Hollanda Konsolosluğu temsilcileri ve Demir Çelik İhracatçıları Birliği (İDÇİB) Başkanı Namık Ekinci katıldı.

Akademi ve ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen takdim töreninin ardından Uluslararası Ticareti Şekillendiren Aktörler ve G20 Dönem Başkanı Olarak Türkiye Konferansı düzenlendi.

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktör Yardımcısı Xiaozhun Yi konuşmasında Kürsü Programı’na İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin seçilmesiyle ilgili olarak, “Global ve bölgesel öneme sahip Türkiye’den İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi uluslararası bağları güçlü bir üniversitenin kürsü programında seçilmesi bizim için önemlidir” dedi. Türkiye’nin ekonomik yapısına değinen Yi, “Türkiye dünyanın 18’inci büyüyen ekonomisine sahip. Türkiye’nin ekonomik gücü ve dinamiği bölgeye örnek teşkil ediyor. Gümrük Birliği Anlaşması, Avrupa Birliği müzakereleri ve G20 başkanlığı bu gücü artırıyor” dedi.

BİLGİ Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Çağrı Bağcıoğlu ise unvanın, üniversite için bir gurur kaynağı olduğunu belirttiği konuşmasını “Kurulduğumuz 1996 yılından bu yana imza attığımız yeniliklerle toplumsal gelişime katkı sağlamayı başarmış bir üniversiteyiz. Bu anlamda DTÖ Kürsü Programı çerçevesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde kurulacak olan Uluslararası Ticaret ve Tahkim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirilecek çalışmaların Türkiye’ye büyük katkısı olacağına inanıyorum” sözleriyle tamamladı.

Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver, yaptığı teşekkür konuşmasında Dünya Ticaret Örgütü Kürsü Programı ile ilgili “İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak, uluslararasılaşma çok önem verdiğimiz bir konu. Ekonomi alanında ise Türkiye’nin kat edilecek yolu olduğunun bilincindeyiz. Bu anlamda DTÖ Kürsü Programı çerçevesinde bünyemizde oluşturulacak Merkez ile üstlenmiş olduğumuz görevden büyük gurur duyuyoruz. Bu projenin Türkiye’nin bölgedeki lider pozisyonunu güçlendirmeye katkı sunacağına inanıyoruz” dedi.


BİLGİ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve DTÖ Kürsüsü Profesörü Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran ise üniversite olarak uluslararası ticaret alanında bilinçli ve donanımlı gençler yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladığı konuşmasında “Türkiye, bulunduğu coğrafyada artan bir ekonomik öneme sahip. DTÖ Kürsü Programı çerçevesinde, Türkiye’nin sahip olduğu bu ekonomik liderlik pozisyonunun korunması ve geliştirilmesi misyonunu üstleniyoruz. Bu anlamda DTÖ’nün ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteklerinin yanı sıra, Türkiye’deki diğer akademik kurumların ve ticari örgütlerin işbirliği ile Türkiye’nin uluslararası ticarette haklarının korunması ve tahkim mekanizmasının geliştirilmesi için çalışacağız” şeklinde konuştu.

TC Ekonomi Bakanlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, küresel ve yerel ekonomik değerlendirmeler yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin uluslararası ticaret anlamında oldukça dolu bir ajandaya sahip olduğuna dikkat çekti. “Küresel ekonominin güçlenmesinde G20’deki görevimiz ve bölgedeki rolümüz dolayısıyla önemli adımlar atmayı hedefliyoruz. Türkiye gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler arasında bir köprü vazifesi görecek” diyen Dilemre uluslararası ticarette akademik çalışmaların da büyük kazanımlar sağlayacağını vurguladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki de konuşmasında Türkiye'nin dünya ticaretindeki yerinin kritik olduğunu belirtti ve “Avrupa'ya ihracatımız her yıl artıyor. Türkiye'nin 2023 hedefleri içinde bulunan 500 milyar dolar ihracat geliri hedefi TİM tarafından önerildi. Bu hedefler doğrultusunda BİLGİ'nin akademik çalışmalarıyla bizim pratik deneyimimizin birleşmesini arzu ediyoruz" dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)