adscode
adscode

Bizde de köy ve öğretmen kökenli zenginler var ama...

Atatürk “Köylü milletin efendisidir” diyerek onları baş tacı etmişti, sonrakiler, köylülükten utanıp, kentli bir toplum yarattılar. Topraktan, üretimden, paylaşımdan uzaklaştırıp, bizi bize yabancı ettiler...

Bizde de köy ve öğretmen kökenli zenginler var ama...
Milliyet Diyalog

“Memleketimin her yeri benim vatanımdır” diyen en idealist öğretmenlerimizi bile, KPSS, Sözleşmeli, Ücretli, Mülakat diye ayrıştırarak mesleklerine küstürdük!..

O da yetmedi, bir gecede on binlerce köy okulunu kapatıp, adeta köylerde yaşama son verdik!..

Patatesi, soğanı, samanı dışarıdan ithal eder hale geldik!..

Başarının ölçütü, üretim değil, puan ve para oldu...

Eğitime yön veren kurumlar öğrenciye, veliye, mesleğine yabancılaştı, toplum da öğretmene...

Üniversite, lise, ortaokul ve hatta ilkokullarda öğrencilerin sosyoekonomik ve psikolojik sorunlarıyla ilgilenen kalmadı.

Çocuklarımız MEB, YÖK, ÖSYM ve YURTKUR’un umurunda değil de, rektörlerin, okul müdürlerinin umurunda mı?

Öğrencisini kendi çocuğu gibi koruyup, kollayan kaç yönetici var?..

Bırakın köy okullarındaki öğretmenleri, kasabalarda görev yapan öğretmenlerin kaçı orada ikamet ediyor?..

Öğretmen yetiştirmeden atamaya çok ciddi sorunlarımız var ve gidişat hiç de iyi değil! Günü romantik felsefi mesajlarla geçiştiriyoruz, hepsi o kadar!

Alibaba’nın kurucusu

Dünyanın en büyük sanal alışveriş sitelerinden Alibaba’nın kurucusu Jack Ma da eski bir köy öğretmeni. Bizde de onun gibi daha sonra ticarete atılıp çok zengin olan öğretmenlerimiz var! Onların daha çok para kazanmanın dışında köylerdeki eğitimin yeniden canlanması ya da köy çocuklarının, köy öğretmenlerinin hayata tutunmaları konusunda ne yaptıklarını bilmiyoruz ama Jack Ma’nın yaptıkları takdire şayan! Haberi birlikte okuyalım ve darısı bizimkilere diyelim:

“Çin’in farklı yerlerinde görev yapmakta olan 100 köy öğretmenine, dün, Jack Ma-Köy Öğretmenleri Ödülleri takdim edildi.

Çin’in e-ticaret devlerinden Alibaba’nın kurucusu ve eski bir öğretmen olan Jack Ma tarafından köy öğretmenlerini teşvik etmek üzere verilen ödüller dün Hainan eyaletine bağlı Sanya adasında düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

 

Ülkenin 24 eyaletiyle özerk bölgelerinde görev yapmakta olan 100 köy öğretmeninin yaş ortalamasının 39 olduğu açıklandı.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)