adscode
adscode

Bugün YKS yapılıyor

Üniversite hayali kuran yaklaşık 3.5 milyon adayın başvurduğu YKS, bugün düzenlenen TYT oturumuyla başladı. Adaylar yarın da AYT ve YDT oturumlarına katılacaklar. Sınav sonuçları ise 20 Temmuz’da açıklanacak.

Bugün YKS yapılıyor
Milliyet Diyalog
Güncelleme : 17-Jun-23 10:21

Üniversite adaylarının katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile bugün başladı. Sınavda Türkçe’de 40, Sosyal Bilimler’de 20, Temel Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde de 20 olmak üzere toplam 120 soru yer alıyor ve adayların 165 dakika cevaplama süresi var. Yarın da 10.15’te ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT), saat 15.15’te Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Sınav sonuçları 20 Temmuz’da açıklanacak. Ardından tercih maratonu başlayacak.
Tüm adayların TYT’ye girmesi zorunlu. 2023-YKS’de Sayısal-SAY, Sözel-SÖZ, Eşit Ağırlık-EA, DİL puan türleriyle bir lisans programına yerleşmek isteyenler ise AYT ve/veya YDT’ye katılacaklar. TYT’nin, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinin hesaplanmasında katkısı yüzde 40 olacak. Bu yıl da tercihlerde baraj olmadığı için TYT puanı hesaplananlar Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını; AYT ve YDT’de ilgili puan türünde puanı hesaplananlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercih edebilecekler.

Yüzde 25 ek kontenjan

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yıl deprem bölgesine özel kararlar aldı. Buna göre Olağanüstü Hal kapsamındaki iller ile Sivas Gürün’de 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla ikamet eden adaylar için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programların genel kontenjanı dışında ilave yüzde 25 kontenjan ayrılacak. Ayrıca vakıf üniversitelerindeki her programa, depremzede adaylar için 1’er kontenjan ayrılacak.
Yine bu yıl alınan karar kapsamında 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 34 yaşını tamamlamış kadınlar için de devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında “34 Yaş Üstü Kadınlar” kontenjanı bulunacak. Başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, hukuk gibi programlar dışındaki programlar için geçerli olacak bu kontenjanlardan daha önce herhangi bir lisans programından mezun olanlar yararlanamayacak; ön lisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecekler.

Baraj bu yıl da yok

Geçen yıl YKS’de ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan baraj puanları uygulaması kaldırılmıştı. Bu yıl da tıp, hukuk gibi başarı sırası koşulu olan programlar haricinde, tercihlerde baraj olmayacak. Yani sınavda yerleştirme puanı hesaplanan herkesin puanları doğrultusunda tercih yapma şansı var. Adayın ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT puanının; lisans programları için ise SAY, SÖZ, EA ve DİL puanının olması yeterli. TYT puanının hesaplanabilmesi için Temel Matematik veya Türkçe Testi’nden en az 0,5 ham puan almak gerekiyor. AYT ve YDT’de SAY, SÖZ, EA ve DİL puanlarının hesaplanabilmesi için ise ilgili testlerin en az birinden 0,5 ve üzeri ham puan almak şart. TYT puanı olmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacak.

Bazı programlarda başarı sırası sınırlaması ise devam ediyor. YKS Kılavuzu’na göre tıp programlarında en düşük başarı sırası 50 bin; hukukta 125 bin, mühendisliklerde 300 bin, mimarlıkta 250 bin, öğretmenlikte 300 bin, eczacılıkta 100 bin, diş hekimliğinde ise 80 bin. Belirlenen başarı sıralarının altında olan adaylar, bu programları tercih edemeyecekler.

3.5 milyon aday başvurdu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un paylaştığı verilere göre bu yıl YKS’ye 3 milyon 527 bin 466 üniversite aday başvurdu. 3 oturumdan oluşan sınavın Lefkoşa dahil toplam 288 sınav merkezinde uygulanacağını aktaran Ersoy, sınavda yaklaşık 1 milyon kişinin görev alacağını açıkladı.
Kontenjan sayısı 1 milyon 111 bine ulaştı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversite kontenjanlarını açıkladı. Bu yıl önlisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjanın belirlendiğini kaydeden Özvar, açıköğretim ve uzaktan öğretim kontenjanlarıyla birlikte toplamda 1 milyon 61 bin kontenjanın olduğunu söyledi. Özvar, 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dâhil edildiğinde toplam kontenjanın 1 milyon 111 bine ulaştığını açıkladı.

Depremzede öğrencilere 21 bin 215’i devlet, 3 bin 426’sı vakıf olmak toplamda 24 bin 641 ek kontenjan ayrıldığını kaydeden Özvar, 34 yaş ve üzeri kadınlar için de 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937’si önlisans olmak üzere 21 bin 42 kontenjan ayrıldığını açıkladı.

MİLLİYET-AYSEL BOZAN YILMAZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)