adscode
adscode

Çanakkale Savaşının Bilinmeyenleri Yeditepe Üniversitesi'nde

ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN BİLİNMEYENLERİ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AÇILAN ÇANAKKALE SAVAŞI HARP MALZEMELERİ SERGİSİ’NDE SERGİLENİYOR

Çanakkale Savaşının Bilinmeyenleri Yeditepe Üniversitesi'nde
Etkinlikler
Yeditepe Üniversitesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi nedeniyle çok özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin bu alanda tek resmi Koleksiyoneri Seyit Ahmet Sılay tarafından 20 yıla aşkın bir sürede biriktirilen ‘Çanakkale Savaşı Harp Malzemeleri Sergisi’nde Teğmen İbrahim Naci’nin günlüğünden  Enver Paşa’nın büstüne, İngilizlerin Çanakkale Zaferi adına bastırdığı paradan üzerinde hala mermileri duran tabancaya kadar 2000 parça Çanakkale Zaferi meraklılarıyla buluşacak.

Çanakkale tarihini daha iyi anlatmak için 20 yıldır Çanakkale Savaşı Harp Malzemeleri ve Belgeleri’ni biriktiren Koleksiyoner Seyit Ahmet Sılay, Topkapı Sarayı Müzesi’ne kayıtlı 2000 parça eserini Yeditepe Üniversitesi’nde sergileyecek.

Serginin açılış töreni öncesinde bir konuşma yapan Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç, Çanakkale ve Gelibolu savaşlarının dünya tarihinde ender rastlanan kara ve deniz savaşlarından biri olduğunu belirterek, bu zaferlerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin ve bağımsızlık savaşının temeli olduğunu söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Dr. Edip Başer ise ulusların tarihlerinde hüzünle hatırlanacak günler, zamanlar olduğu kadar gururla hatırlanacak zamanlarında var olduğunu belirterek, “18 Mart bizlerin gururla hatırladığı günlerden biridir. Her zaferin bir bedeli vardır, bu bedel emektir, gözyaşıdır, alın teridir, kandır ve insan hayatıdır. Çanakkale Zaferi için Türk milleti büyük bir bedel ödemiştir. Bu nedenle bu zaferin nasıl kazanıldığını gençlerimizin çok iyi bilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Koleksiyoner Seyit Ahmet Sılay ise gerçekleştirdiği konuşmasında 1995 yılından bu yana Çanakkale Savaşı Malzemelerini biriktirdiğini belirterek, ilk kez gittiği Çanakkale’nin, hayatının dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi. Büyük Anafartalar ovasında yerde bulduğu bir mermi ile merakının başladığını ve daha sonraları savaş ile ilgili objelerin rast gele satılmasını hazmedemediği için şimdi koleksiyonunun hatırı sayılır bir sergiye dönüştüğünü ifade etti. Kendisinin bir tarihçi, araştırmacı olmadığını belirten, araştırmacı ve tarihçilerin çöplüğü olduğunu vurgulayan Sılay şöyle devam etti;  “Artık Çanakkale ile ilgili ezberlerimizi bozmanın zamanı geldi. Bize yıllarca gösterilen askerin yemek listesi, askerin aç kaldığını belirten söylemler artık yıkıldı. Bunu belgeleyebiliyoruz. Çünkü Teğmen İbrahim Naci günlüğünde yemek listelerini, askerin nasıl doyurulduğunu satır satır yazdı. İbrahim Naci’nin günlüğü bize o günlerden kalan tarihe en iyi ışığı tutan çok önemli bir belge. Artık tek bir hayalim var. İstanbul’da Çanakkale Savaşı’ndan kalan tüm parçalarımı sergileyebileceğim bir müze kurmak.”

Çanakkale Savaşı’ndan kalma tabanca, tüfek, el bombaları, günlükler, süngü, şapkalar, kılıç, kişisel eşyalar, özel fotoğraflar ve mektupların sergileneceği sergi 18 – 21 Mart 2014 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi’nde ücretsiz ve herkese açık olacak.
 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)