adscode
adscode

Çocuklar Bilgi Üniversitesi'nde Sordu: 'Neden Olmasın?'

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı'nın "Global Days of Service" projesi kapsamında 45 ilköğretim öğrencisini santralistanbul'da ağırladı.

Çocuklar Bilgi Üniversitesi'nde Sordu: 'Neden Olmasın?'
Üniversite
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği üzerine bilgilendirme ve farkındalık yaratma amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte; ilköğretim çağı çocuklarına özel hazırlanan "Neden Olmasın?" isimli kutu oyunu oynatıldı.




İstanbul Bilgi Üniversitesi, her yıl Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı'nın düzenlediği "Global Days of Service" kapsamında önemli bir proje gerçekleştirdi. Dünya çapında Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı'na dahil 80 üniversiteden binlerce öğrenci, öğretim üyesi ve üniversite çalışanlarının bağımsız projelerle katıldığı ve bu yıl 12-16 Ekim tarihlerinde düzenlenen "Global Days of Service" kapsamında, BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından ilköğretim çağı öğrencileriyle toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık çalışması yapıldı.

İlköğretim çağındaki 45 öğrencinin ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin gönüllü öğrenci ekibinin bulunduğu etkinlikte çocuklar, toplumsal cinsiyet kalıplarını sorgulamaya davet edildi. 11 Ekim'in Dünya Kız Çocukları Günü kabul edilmesinden de hareketle 16 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen çalışmada çocuklar; cinsiyet eşitliği konusunda bilgi ve farkındalığın arttırılması amacıyla tasarlanan "Neden Olmasın?" isimli kutu oyununu oynadı. "Bizim Ailede Olmaz" adlı animasyon filmi izleyerek konu üzerine sohbet etti.

Oyunla Toplumsal Cinsiyet Eğitimi
Ekinlik kapsamında çocuklara, oyunla ilgili deneyimleri ve düşünceleri sorulduğunda; 11 yaşındaki bir erkek öğrenci "Dünyanın eşit olması, savaş olmaması, erkeklerin kızları küçümsememesi, küçüklere şiddet uygulanmaması lazım" dedi. Etkinliğe katılan kız çocuklarından biri ise düşüncelerini "Bütün haksızlıklara çözüm bulunmasını, ayrımcılık olmamasını istiyorum" sözleriyle anlattı.

BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi Koordinatörü Ayşe Beyazova, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin kız çocuklarının yanı sıra erkek çocuklarını da olumsuz etkilediğini belirterek bu konuda eğitimin önemine vurgu yaptı.

Gönüllü olarak çocuklarla oyun oynayan BİLGİ Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü 4. sınıf öğrencisi Fatih Etke de duygularını şöyle ifade etti: "Kutu Oyunu ile çocuklar hem kendi aralarında rekabet ediyorlar hem de işbirliğini görüyorlar. Onlarla birlikte biz de öğreniyoruz, yaptığımız hataların bir kez daha farkına varıyoruz. Çocukların bu oyunla, belli toplumsal normların ve kalıpların dışına çıkmalarına vesile olmak çok güzeldi".

"Neden Olmasın?", 8 Mart'a Kadar 200 Çocuğa Daha Ulaştırılacak
İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından, toplumsal cinsiyet eğitimi için bir materyal olarak tasarlanan "Neden Olmasın?" isimli kutu oyunu, 2011 yılında bir ilköğretim okulunda 1.- 8. sınıf öğrencileriyle yürütülen araştırmanın sonuçlarına dayanarak geliştirildi. "Neden Olmasın?" oyununda amaç; çocukların, insanların cinsiyetleri nedeniyle uğradıkları ayrımcılıkları fark etmelerini ve tersine çevirmelerini sağlamak olarak belirlendi. Çocukların kendi yaşamlarını sorgulamalarını, birbirilerinin deneyiminden öğrenmelerini ve birlikte hareket etmelerini sağlamayı hedefleyen proje kapsamında hazırlanan "Bizim Ailede Olmaz" isimli animasyon ise https://www.youtube.com/watch?v=XaXuRWAt03g adresinden izlenebiliyor. BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi'nin toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yaptıkları çalışmalar ve 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'ne ilişkin bilgi notuna http://www.cocukcalismalari.org/calisma-alanlari/toplumsal-cinsiyet-esitligi/ adresinden ulaşılabilir.

BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi'nin hazırladığı projenin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne kadar 5 okulda yaklaşık 250'yi aşkın çocuğa daha ulaştırılması hedefleniyor. Projenin yaygınlaştırılmasına, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden ve çalışanlarından oluşan yaklaşık 44 kişilik gönüllü bir grup destek veriyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)