adscode
adscode

Ders seçimi ticarete döndü

Yaz okulu ders seçimleri sektöre dönüştü. İhtiyacı olmadığı halde ders seçen öğrenciler, aldıkları bu dersleri para karşılığında diğer öğrencilere satıyor. Dersin önemine göre ücretler 2.000 TL’ye kadar çıkıyor.

Ders seçimi ticarete döndü
Üniversite

OZAN ÖMER KADÜKER- MİLLİYET

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerden sonra üniversiteler online eğitime geçmiş; vize ve final sınavları da online olarak yapılmıştı. Sınavlar yüz yüze olmayınca, para karşılığında başka öğrencilerin yerine sınava girenlere şahit olmuştuk. Yine yıllardır tez, bitirme ödevi gibi öğrenciler için önemli çalışmalara yönelik paralı hizmet sunanların haberlerine de sık sık yer veriyoruz.

Ancak finaller tamamlanıp üniversitelerin yaz okullarını yüz yüze yapacağını açıklamasının ardından, yaz okulu ders seçimlerinin de sektöre dönüştüğünü gördük. Öyle ki ihtiyacı olmadığı halde ders seçen öğrenciler, kontenjanlar dolduğu için asıl ihtiyacı olan öğrencilere bu dersleri ücret karşılığında satıyorlar. Ücretler dersin önemine göre 2.000 TL’ye kadar çıkıyor. Satıcılar ‘müşterileri’ni sosyal medyadan ya da öğrencilerin üye olduğu WhatsApp, Telegram gruplarından ilan açarak buluyorlar. Öğrenciler para konusunda anlaştıktan sonra satışı yapan öğrenci, sistem üzerinden dersi bırakıyor, diğer öğrenci de hemen ardından dersi alıyor. Böylelikle alışveriş tamamlanmış oluyor. Bazen de öğrenciler ellerindeki dersleri takas yoluyla kendi aralarında değiştiriyorlar.,

 

‘Caydırıcı ceza şart’

Ders satışları, derslere gerçekten ihtiyacı olan öğrencileri mağdur ediyor. Konuyla ilgili görüş aldığımız İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi Yusuf Sezen, caydırıcı cezalar getirilmesi gerektiğini belirterek “İhtiyacı olmadığı halde ders kaydı yapan öğrenciler, kontenjanı doldurdukları için ihtiyaç sahibi öğrenciler bu dersleri alamıyorlar. Dersi satamazlarsa en son dersi bırakıyorlar ve derslerde yer açılıyor fakat ekleme haftası bittiği için diğerleri alamıyor. Bu öğrenciler tespit edilip okuldan atılmalı, uzaklaştırma çözüm olmaz” dedi.

İTÜ’den bir başka öğrenci ise “Öğrenciler mecburen okul uzamasın diye çok ciddi paralara bu tarz fırsatçılardan ders almak zorunda kalıyor. Zor yer bulunan bazı derslerde ücretler 2.000 TL’ye kadar çıkıyor. Sorun fırsatçılara imkân tanınması çünkü kontenjanlar yetersiz” diye konuştu.

Yaz okulu nedir?

Yaz okulları öğrencilerin, güz ve bahar yarıyıllarında aldıkları ancak başarısız oldukları veya alamadıkları dersleri yaz aylarında almalarına olanak tanıyor. Yine yan dal ve çift ana dal programlarına kayıtlı öğrencilerin, bu programları izlemelerini kolaylaştırıyor ve başarılı öğrencilerin kısa sürede mezun olabilmelerini sağlıyor.

Soru başına 100 TL

Para karşılığı sınava giren; tez, bitirme ödevleri hazırlayan; proje, sunum yapan hatta staj defterini dolduranların sayısı da giderek artıyor. Fiyat almak için konuştuğumuz bir kişi, hukuk sınavı için soru başına 100 TL istediğini söyledi. Bir başka satıcı da 20 sorudan oluşan bir sınav için 500 TL talep etti.

İlan veriyorlar

Üniversitelerin sosyal medya sayfaları ile Whatsapp, Telegram gruplarında ders almak ya da satmak isteyenlerin ilanlarına rastlanıyor. Onlardan bazıları şöyle:

*FIZ 1 satılır, 1.200 TL.

*MAT 2 almam lazım.

*Fizik 101 ve Kimya 101 dersleri parasıyla satın alınır.

*MAT104 ve ING201 para karşılığı droplayacak olan varsa yazabilir.

*SNT30270 para karşılığı veya takas alınır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)