adscode
adscode

Dünden Bugüne Değişen Bir Şey Yok

Amerika'yı her defasında yeniden keşfetmeye çalışıyoruz. Devlette olması gereken devamlılık maalesef yok.Yeni gelen her Bakan, kendinden önce ne yapıldı, sonuçları ne oldu diye hiç araştırmadan, her şeye…

Dünden Bugüne Değişen Bir Şey Yok
Günün Yazısı

 

 

Sınavsız üniversite, dersanelerin kaldırılması, liselerin 4 yıla çıkartılması, her üniversitenin kendi sınavını kendi yapması, yabancı dil  ve müfredat programları, üzeerinde en çok proje geliştirilen ama bir türlü sonuç alınamayan konular oluyor...

İşte size çarpıcı bir örnek!..

                              Sayın Güçlü,

                              Bu günlerde ilk ve orta öğretim sistemi ve üniversite girişleri tartışılmaktadır. ben 1951 yılında lise 1’ e geçtiğimde  Milli Eğitim Bakanı Celal Yardımcı liseleri dört yıla çıkardı.  Hiç bir hazırlık yoktu. Kitaplar bölündü, o yıl mezun olacaklar ne yapacaklarını şaşırdılar v.s. Ben Lise 4 fen bölümünde o yıl biyoloji ve kimya okumadım. 1954-55 döneminde liseler tekrar üç yıla indi ve iki dönem birden mezun oldu. Tabii üniversiteye giriş şansımız %50 azaldı. Üniversiteye girişi garantiye almak için kursa gittim.

                              Bazılarının nasıl şimdi aklına geldi ise, o zamanlar da her üniversite kendi imtihanını yapıyordu. Istanbul Üniversitesi, Istanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Güzel Sanatlar Akademisi (mimarlık için) ve Yüksek Ticaret Okulu imtihanlarına ayrı ayrı girdim.  Ailem Istanbulda olduğu için bunda zorluk çekmedim. O zamanlar ülkenin nüfusu 25 milyon civarında idi ve liseler Anadolu’da çoğunlukla il merkezlerinde vardı. Üniversiteye giriş  kadar önemli değildi. Amma her zaman neden kapı kapı dolaşıp imtihana girmenin mantıksızlığını kendi kendime sorar ve toplu bir imtihan olamaz mı derdim.

                              Bu gün nüfusumuz 75  milyon. Her ilçede bir lise var. Üniversite sayısı 150 sayısını  aşmış galiba. Merkezi sistem kalkarsa bir öğrenci ayrı ayrı şehirlerdeki imtihanlara nasıl yetişecek? Diyelim ki öğrenci Adana’da oturuyor ve İTÜ-KTÜ-ODTÜ tercihi yapmak istiyor. Nasıl yetişecek? İşin mali cephesini düşünmek bile istemiyorum. Hele bir zat işe mülakatı da kattı. Peki diyelim ki LYS kalktı, orta eğitim notları geçerli oldu ve ona dayanarak üniversite tercih edilip aday olunacak.  Bu gün Ankara il sınırlarını bırakın şehir merkezinde bile eğitimin eşit şartlarda yapılamadığını biliyorum. Hele bazı yerlerde öğretmenlerin yüksek not vermesi için baskı altına alınacağını adım gibi biliyorum.

    Saygılarımla.

   B. Erol ÖNhon 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)