adscode
adscode

Dünyanın En İyi Eğitim Modeli, ABD’den Sonra Türkiye’ye Kayseri’den Yayılacak

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar öğrencilerin analitik ve problem çözme becerilerini geliştiren STEM modeli, Türkiye’de Kayseri’nin öncülüğünde ilk meyvelerini verdi.

Dünyanın En İyi Eğitim Modeli, ABD’den Sonra Türkiye’ye Kayseri’den Yayılacak
Türkiye'den Haberler
Kayseri’de pilot okul seçilen 10 okuldan 42 proje Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organizasyonuyla görücüye çıktı.

STEM Projesi’nin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluştuğunu anlatan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu; ‘’Uluslararası platformda ABD, İngiltere, Kore, Rusya, Almanya ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde eğitim modeli olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. STEM’i eğitim sistemine entegre etmiş ülkelerin PİSA ve TİMS gibi küresel değerlendirme sınavları sonuçlarında gözle görülür derecelerde artışlar olması, diğer ülkelerin de dikkatlerinin ’STEM’ üzerinde yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Türkiye’de STEM Projesi’ni ilk olarak Kayseri ‘de başlattık’’ açıklamasında bulundu.

Eğitimin geleceği STEM’de

Kayseri’nin STEM modeli için, tüm Türkiye çapında pilot şehir seçildiğini söyleyen Çandıroğlu, ‘’Kayseri’de 2 yıl önce çalışmalarımıza başladık. Gelecek eğitimdeyse eğitimin geleceğinin ise STEM’de olduğuna inandık. STEM, tüm Türkiye’nin geleceğini belirleyecek bir proje. 10 okulumuz 42 proje ile il çapında düzenlediğimiz yarışmaya katıldı. Gördük ki çocuklara fırsat tanındığında hayal bile edilemeyecek cihazlar ürettiler. Bunların hiçbiri katalogda yok. Tamamen kendi başarıları. Özellikle Yahyalı Kız Yurdu’nun başarısıyla gurur duydum’’ diye konuştu.

2016’da bilim merkezi kuracağız

Bugün Türkiye’de STEM denildiğinde ilk akla Kayseri’nin geldiğini vurgulayan Çandıroğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de projede çok büyük katkısı olduğunu belirtti. Çandıroğlu, ‘’Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile STEM’i bir adım öteye taşımak için 2016’da bilim merkezi kuracağız. Bugün STEM eğitim modelini Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi yetkilileri kendi okullarında uygulamaya koymak için bizimle işbirliği içerisindeler. Bu bizi çok mutlu ediyor’’ dedi.

STEM’le çocuklar analitik düşünmeyi öğreniyor

Türkiye’deki eğitim sistemine uygulamalı eğitim konusunda STEM’in adapte edilmesinin çıkış noktaları olduğunu söyleyen Edu Play Genel Müdürü Taner Özdemir, ‘’Çocukların teoride gördüğü dersleri bu materyallerle uygulaması çocukların ileride analitik düşünceyi hayatının her alanında kullanabilmesi adına büyük önem taşıyor. Bir problemi farklı açılardan irdeleyerek çözüme ulaştırması ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dinamikleri arasında bağ kurması üretkenliğini artırıyor.

Çocukların hayal gücüyle sınırlı

‘’Her yönden birleşebilen materyallerle hayal gücünde neyi canlandırıyorsa bunları hayata geçirebiliyorlar’’ diyen Özdemir şöyle devam etti: ‘’Çocukların üretecekleri cihazlar sadece hayal güçleriyle sınırlı. Eğitim materyallerini oluştururken birçok ülkenin eğitim sistemine girmiş ABD’de 5 bin okulda kullanılan Fischer Tecknik ürünleriyle ders görüyorlar. İngilitere, Japonya ve Güney Kore’de ders programlarında STEM modeli var. Hatta Çin’de ve Suudi Arabistan’da toplamda 100 bin öğrenci bu materyallerle okulda eğitim alıyor. Türkiye’de ise Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun her yaş grubuna özel öğrenci kitabı, müfredat entegrasyon kitabı ve yıllık ders planı gibi içerikler hazırladık. Eğitim setlerinin içerikleri ders içi uygulamalar ve ders dışı aktivite olan kulüp mantığıyla hazırlandı. Okul öncesinden üniversiteye kadar her seviyeyi kapsayan eğitim setlerimiz var. Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile 2 yıldır STEM Projesini yürütüyoruz. Birçok seçkin kolejde de ürünlerimizle eğitim veriliyor.’’



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)