adscode
adscode

Dünyayı değiştirecek 7 gelişmekte olan teknoloji

Gelişmekte olan teknolojilere yönelik bilimsel araştırmaları değerlendirerek geleceği hayal etmek yani fütürizm “Gelecekte nasıl yaşayacağız?

Dünyayı değiştirecek 7 gelişmekte olan teknoloji
Bilim Teknoloji
Gelişmekte olan teknolojiler hayatımızı, ekonomiyi ve iş dünyasını nasıl etkileyecek?” gibi sorulara yanıtlar sunarken birçok yeni teknolojiyi de tetikleyebiliyor.

“Geleceği şimdiden konuşmalıyız, çünkü düşündüğünüzden çok daha hızlı gelecek”  diyen fütürist Gray Scott, dünyada köklü değişiklikler yaratmasını beklediği teknolojileri anlattığı yazısında, insanları gelecek hakkında düşündürmek istediğini ifade ediyor. Ben de öyle.

Yaşlanmamak
2025 yılına kadar biyolojik yaşlanmada tam anlamıyla bir gerileme yaşanması bekleniyor. Bu, muhtemelen aşırı karmaşık, riskli ve pahalı uygulamaları gerektirecek. Ancak zamanı geriye almak isteyen ve bu zorluklara seve seve katlanacak insanların sayısı hiç de az değil.

Bu başlık ilk bakışta bilim kurgusal bir his yaratsa da buradaki bilim kısmı aslında gerçekleşmeye başladı. Japonya Tsukuba Üniversitesi’nde profesör olan Jun-Ichi Hayashi, Nature’s Scientific Reports’da yayınlanan makalesinde, hücre dizisindeki mitokondrial fonksiyonların kaldırılmasıyla yaşlanmamanın önüne geçildiğini belirtiyor. Avustralya ve ABD’deki araştırmacıların yayınladığı bir başka çalışmada ise farelerin kaslarındaki yaşlanma sürecinin başarılı bir şekilde geriletilebildiği anlatılıyor. Yaşlanmayı tersine çevirmeye yönelik gelişmeler şüphesiz ki türlerin gelişiminde, dolayısıyla dünyada büyük değişikliklere yol açacak.

Yapay Genel Zekâ
Bill Gates, Elon Musk gibi sevdiğimiz insanların yaptığı uyarılara rağmen yapay zekâ teknolojileri hızla ilerlemeye devam ediyor. 2015 yılında dünya çapında 207 binden fazla, çok amaçlı endüstriyel robot sevkiyatının yapılması bekleniyor. Ve bu henüz başlangıç… Hatta önümüzdeki yıl Care-o-bot 4 ve Softbank’ın Pepper robotu gibi robotlara ev, ofis ve otellerde kişisel asistan, hizmetçi veya hemşire olarak görev verilmesi bekleniyor.  Amazon’un AI asistanı ECHO’nun yanı sıra pizza yapan, bira dağıtan, yazı yazan, yüze bakarak hastalık taraması yapan, araba kullanan robotlar ve otomasyon teknolojileri de kullanılmaya başlandı. 2020 yılına kadar bu robotların fabrika, hastane, restoran ve otellerde yaygınlık kazanmasıyla birlikte yapay zekâ örnekleri çok büyük bir olasılıkla günlük hayatımızın bir parçası olacak.

Dikey ve Pembe Tarlalar
Tekno tarım çağına giriyoruz… Tarım bilimi, besinlerin yetiştirilme şeklini değiştiriyor. Avcılık ve toplayıcılıkta robotların ve otomasyon teknolojilerinin önemli bir rolü olması bekleniyor. Bu teknolojilerin en önemlilerinden biri olan “Dikey ve Pembe Tarla” ile yiyecek endüstrisini kapsamlı bir dönüşüm bekliyor.

BM, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin şehirlerde yaşayacağını tahmin ediyor. Diğer taraftan geleneksel tarım yöntemlerinin önünde, hükümetler ve büyük şirketler tarafından hala yeterince dikkate alınmayan İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ gibi büyük bir problem duruyor. Doymak bilmeyen kent nüfusunu beslemek için daha verimli sistemlere bu gidişle çok yakın bir gelecekte ihtiyaç duyacağız. Bu acı gerçeğin farkında olan bazı şirketler Dikey ve Pembe Tarla tarımına başladı bile.

Bu teknolojik tarlalarda organik, böceksiz, iklim kontrollü gıda yetiştirmek için mavi ve kırmızı LED aydınlatmadan faydalanılıyor. Daha az su ve enerji tüketen bu yöntemin iklim koşullarından da bağımsız olması geleneksel hasat zamanlarını tarihe karıştırabilir.

Transinsan
2035 yılına kadar insanların büyük bir bölümü kendilerini trans-insan olarak tanımlamayı kabul etmese de teknik açıdan transinsan olacak. BM Telekom Ajansının verilerine göre şu ana yaklaşık 6 milyar insan cep telefonu kullanıyor. (Dünya nüfusu da 7 milyarın biraz üstünde.) Bu durum, teknolojinin her yerde bulunma özelliğinin vücutlarımızda da taşınmaya başladığını gösteriyor. Ancak insanları telefon teknolojisi kadar bağlayacak yeni birçok teknoloji de yoldu.

Biyolojik protez cihazlarındaki fiyatların düşmesi de milyarlarca kişinin Transinsana dönüşmesinde önemli bir rol oynayacak. Dijital implantlar, zihinsel kontrollü dışiskeletlerde yapılan geliştirmeler, yaşlanmayı gerileten haplar, hiper akıllı beyin implantları ve biyonik kas geliştirmeleri ile evrimleşme sürecimiz devam edecek.

Giyilebilir teknolojiler ve implant teknolojileri
Yüksek çözünürlüklü akıllı lensler ve giyilebilir bilgisayarlarla ya da akıllı kıyafetlerle uyumlu kulak içi sistemlerin iletişimi cep telefonlarını ortadan kaldırabilir. Belçika’daki Ghent Üniversitesi Mikrosistem Teknolojileri Merkezi’nin geliştirdiği LCD ekranlı kontak lensler dijital dünyayı gerçek anlamda gözlerimizin önüne getiriyor.

Giyilebilir teknolojiler alanındaki gelişmeler büyük bir hızla ilerlerken akıllı gözlükler, sanal gerçeklik setleri ve akıllı saatler arasında akıllı iletişim kurmaya yönelik çalışmalar da artıyor. Google Glass, RECON JET, METAPro ve Vuzix M100 Akıllı Gözlükler sadece başlangıç. CastAR artırılmış 3D gözlüklerinin kısa bir süre önce Kickstarter’da 1 milyon dolar üzerinde fon sağlaması da pazarın, akıllı görüntüye hazır olduğunu, diğer taraftan teknoloji şirketlerinin rekabetçiliklerini sürdürebilmek için kafalarını elle tutulan cihazlardan kaldırması gerektiğini gösteriyor.

Atmosferik Suyun Toplanması
Kuraklık, şüphesiz günümüzdeki en önemli sorunlardan biri ve çözülemezse tarım sistemlerinde küresel boyutlarda dengesizliklere yol açacak.

Ancak “Atmosferik Su Toplama” olarak adlandırılan yeni gelişen bir teknoloji, kuraklığın önüne geçerek tekno-tarım alanlarına yönelik beklentileri de değiştirebilir.

Şu anda birçok şirket tarafından farklı teknolojilerin kullanılmasıyla atmosferik su toplaması yapılıyor. Örneğin FogQuest Şirketi, mikro ağ sistemi ya da “sis toplayıcıları” ile Etiyopya, Guatemala, Nepal, Şili ve Fas gibi ülkelerde atmosferik suyu topluyor.

3D Baskı
3D baskı teknolojileriyle zaten giysiler, şebeke devreleri, mobilya, ev ve çikolata üretiliyor. BigRep şirketi tarafından yapılan BigReo ONE.2 3D yazıcı ise tasarımcıların örneğin masa, sehpa gibi büyük parçaları da tek bir baskıda üretebilmesini sağlıyor. 3D baskıyı moda dünyasında kullanılan isimlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Sırada 3D arabalar var. Divergent Microfactories şirketi, Blade adını verdikleri ilk yüksek performanslı arabayı üretti bile.

bilgicagi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)