adscode
adscode

Eğitim Harcamaları Cep Yakıyor!

'Yeni Eğitim Sisteminde; Kamu Okulları Ticarethane, Veliler “Yolunacak Kaz” Olmaktan Kurtarılmalıdır!'

Eğitim Harcamaları Cep Yakıyor!
Özel Eğitim

 

Velilerin eğitim sistemine bakış açılarını, eğitim sisteminden beklentilerini, eleştirilerini içeren bir rapor hazırlanmıştır. İlk ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan sendikamız üyelerinin okullarda 2012 Yılının Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirdikleri veli toplantılarında söylenenlerden ve şikâyetlerden oluşturulan bu rapor ilginç konulara ve noktalara dikkat çekmektedir. 

   

Velilerin Şikâyet ve Eleştirileri,

 

Okulun hemen her ihtiyacının karşılanmasında veliler kendilerinden para istendiğini ifade etmekte, okula her davet edildiklerinde “şimdi kim bilir yine ne için para isteyecekler” kaygısına kapılmakta bu nedenle okula gelmek istememektedirler.

Sürekli değişen eğitim programlarını takip etmekte zorlandıklarını, getirilen yeni eğitim modeline ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını ifade etmektedirler.

Sınıfların kalabalık olmasını, öğretmen açıklarının ücretli öğretmenlerle kapatma yoluna gidilmesini eleştirmektedirler. Daha kalıcı önlemler alınmasını istemektedirler.

Kantinde satılan ürünlerin fiyatlarının yüksek bulduklarını, fiyatlarda indirim yapılması gerektiğini belirtmektedirler. Ayrıca tüketilen ürünlerin denetimsizlikten kaynaklı olarak temizlik yönünden sorunlu oldukları ifade edilmektedir.

Okul çevrelerinde yaşanması olası kimi olumsuz olaylara karşı (çocuk kaçırma, çocuk istismarı vb gibi) okul çevrelerinin güvenlikli olmasını sağlayacak önlemler alınmasını istemektedirler.

Veliler, eğitim harcamalarının sürekli artmasının aile bütçelerini zorladığını söylemektedirler. Ailelere karşılıksız eğitim yardımı verilmesi gerektiği veliler tarafından dile getirilmektedir.

Okul Aile Birlikleri sadece, para ve yardım toplayan kurumlar olarak görülmektedir. Eğitim ve okul süreçlerine daha aktif katılım sağlamaları hususunda mevzuatın değiştirilmesi gerektiğini belirtmektedirler.

Veliler, öğrencilere öğretmenlerin verdiği araştırma görevlerinin(Performans) ve proje çalışmalarının çocuklar tarafından gerçekleştirilirken, çeşitli bilgi kaynaklarına ve merkezlerine erişimin kendilerini zorladığını ifade etmektedirler.

Okul öncesi eğitim sınıflarının bulunduğu ortamların temizlik ve sağlık açısından sorunlu olduğu belirtilmektedir. Bu sınıflarda aidat başta olmak üzere değişik etkinlikler için para toplanmasına karşı çıkılmaktadır.

Ekonomik kriz sarmalında yaşanan işsizlik, işsiz kalma korkusu ve kaygısı velileri okuldan ve eğitimden uzaklaştırmaktadır.

 

*****

                Velilerin Eğitim Harcamaları Cep Yakıyor!

 

2011-2012 Eğitim öğretim yılı başında Eğitim Sen üyelerince İstanbul’un Anadolu Yakasında bulunan okullarda öğrencilerden istenen paralar ile ailelerin yaptığı harcamalar genel başlıklar altında toplanarak bir harcama listesi çıkarılmıştı. Okullarda toplanan para miktarları ve veliler tarafından yapılan eğitim harcamaları bir yıllık süre esas alınarak hesaplanmıştı. Araştırma, ailelerin gelir durumuna ve bu gelir gruplarının yaşadığı yerleşim merkezlerinin bulunduğu okullara göre hazırlanmıştı. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında bu listenin çeşitlenerek ve de zamlanarak artacağını söylemek olanaklıdır. Bakanlık her ne kadar öğrenci kayıtlarında para alınmasını yasaklamış olsa da bir biçimde bu para değişik adlar altında velilerden alınmaya devam edilecektir. Aşağıda listelenen ve yaklaşık rakamlar olarak belirlenen harcamaların gelecek yıl en az enflasyon oranında zamlanacağını öngördüğümüzde velilerin yıllık eğitim harcamalarının cep yakmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

 

İstenen Para- Veli Harcamaları(TL)     Alt Gelir G.      Orta Gelir G.        Üst Gelir G.      -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kayıt Parası                                                       100                                         200                                  500

Katkı Payı                                                              100                                     150                                  200

Etüt Kurs Parası                                                  350                                     400                                1000

Kırtasiye Gideri                                                   200                                     280                               350

Giyecek Harcamaları                                     250                                         350                                  500

                Teknolojik Araçların Bakım

Ve Onarım Giderleri                              75                           125                           150

Beslenme Harcamaları                    150                                      400                                  600

Sınavlara Hazırlık                                                                                                                          

(Dershane, etüt vs. )                            1000                         2000                         4000

Sosyal, gezi amaçlı harcama                          100                                     125                                 150 

Yıl Sonu Etkinlik Harcamaları

(Kermes, baharlık giyim vs)                 150                           175                           200 

Diğer Giderler                                                     150                                     200                                 350

            Toplam                                                   2625                                4355                               7800

 

4+4+4’lük Sistem Okullara Ek Ekonomik Yük Getirecektir.

 

25 Okul müdürü ile yüz yüze ve internet üzerinden yapılan görüşmelerden sonra, yeni eğitim sisteminin okullara ve velilere ek ekonomik yük getireceği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bilgilere göre, ilköğretimin ilkokul ve ortaokula dönüşmesinin ardından tüm araç gereçlerin, yazılı doküman ve kaynakların bu değişikliklere göre yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Değişikliklerin her okul için ayrı ayrı maliyetler oluşturacağı, hiçbir ödeneği bulunmayan okulların ortaya çıkan bu yeni ihtiyaçların maliyetlerini karşılamakta zorlanacakları ifade edilmektedir.

 

Ulaşılan bulgulara göre bir ilköğretim okulunda, tabelalar başta olmak üzere, spor giyecekleri, mühür ve diğer tüm basılı araç gereçlerin değiştirilmesi gerekecektir. Bunların yaklaşık toplam maliyeti ise sayısına ve niteliğine göre 2500 TL ile 3000 TL arasında değişmektedir.

 

Değişecek birkaç ürünü örnekleyecek olursak,(TL Olarak)

Mühür yenileme ücreti (iki mühür)             140

Tabela        “          “     (üç tabela)               750

Sınıf kapı numaraları                                    300

Spor giyecekleri(şort, forma, eşofman)       1000

Okul flamaları                                               150

Okul defter ve evrakları                                200

TOPLAM                                                    2490

 

Yukarıda sıralanan harcamalara ilave olarak hesapta olmayan başkaca harcamalarında olabileceği ifade edilmektedir. Mevcut kullanımda olan sıralar 5 yaş çocuklarına uygun değildir. Bu çocukların oturabileceği boyutlarda sıra tahsisi eğer milli eğitimden sağlanmazsa her biri 60+60=120 TL olan ikili oturaklı sıralar yaptırılması gerekecektir. Sınıflarına ortalama 30 öğrenci kaydı yapan bir okulun 90 öğrenci kaydı yapması durumunda 45-50 sıraya gereksinim duyulacaktır. Bu durumda her okul en az 3000 TL daha harcama yapmak zorunda kalacaktır. Bütün rakamları topladığımızda, bir ilköğretim okulunun gelecek eğitim öğretim yılında “yeni” sisteme geçebilmesi için en az ortalama 5500-6000 TL’lik bir ek bütçeye ihtiyaç duyacağı anlamına gelmektedir.

*****

 

Rakamları Türkiye’de bulunan 32 bin kamu ilköğretim okuluna göre hesapladığımızda, yaklaşık 200-250 milyonluk bir ek bütçenin oluşabileceğini görmekteyiz. Saptadığımız bu rakamın bakanlık tarafından okullara ödenek olarak aktarılması gerekmektedir. Belirlenen bu ödeneğin okullara aktarılmaması durumunda okul yönetimlerinin yeni zorluklar ve sorunlarla karşılaşacağını söyleyebiliriz

               

                İlköğretim okullarının ayrı binalarda ilkokul ve ortaokul olarak birleştirilmesi durumunda, öğrenci kaydı yapılacak alan genişleyeceği için öğrencilerin servis araçlarıyla taşınması gündeme gelecektir. Kilometre farklılaşması nedeniyle servis ücretlerinde de ilave artışlar olacaktır. Servis ücreti ödeyen veliler bu durumda daha fazla harcama yapmak zorunda kalacaklardır.

                                                                             

Sonuç olarak, Velilerin yaptığı eğitim harcamaları giderek artmaktadır. Harcamalar gelir gruplarına göre farklılık göstermekle birlikte, hemen her kesimin eğitim harcamaları değişerek ve artarak devam etmektedir. Yapılan ve yapılması düşünülen her değişiklik ve düzenleme velilerin bütçesine ek yük getirmektedir. Müşteri “veli” nimetimdir! anlayışının eğitim sistemine hâkim kılmaya dönük girişimler ve uygulamalar, veli-okul-öğretmen ilişkisini olumsuz yönde etkilemektedir.

 

4+4+4’lük eğitim sisteminin kamuoyunda tartışılmayan bir yönüne ayna tutmaya amaçladığımız bu çalışmada ortaya çıkan sonuçların ilgili ve yetkili kurumlar tarafından özenle değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınacağını umut ediyoruz.

 

 

  03.05.2012  ALAADDİN DİNÇER/EĞİTİMCİ

 egitimajansı.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)