adscode
adscode

Ergoterapistler Üsküdar Üniversitesi’nde Yetişiyor

Toplumsal ihtiyaçlara cevap verecek projeler üreten Üsküdar Üniversitesi, geleceğin ergoterapistlerini yetiştiriyor.

Ergoterapistler Üsküdar Üniversitesi’nde Yetişiyor
Üniversite
Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı ergoterapi bölümü yaşlılar, engelliler, ruhsal açıdan yardıma ihtiyacı olanlar, sokak çocukları, madde bağımlıları gibi gerek fiziksel, gerek zihinsel olarak yaşam aktivitesine doğrudan katılamayan ve yaşamın kıyısına itilmiş dezavantajlı kişilerin, toplumsal hayata adaptasyonunu sağlamak için çalışmalar yürütecek personel yetiştiriyor.

Davranış bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, gelecekte ihtiyaç duyulacak alanlarda çalışacak alanında donanımlı ve uzman personel yetiştirme hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı ergoterapi bölümü, yaşlılar, engelliler, ruhsal açıdan yardıma ihtiyacı olanlar, sokak çocukları, madde bağımlıları gibi gerek fiziksel, gerek zihinsel olarak yaşam aktivitesine doğrudan katılamayan ve yaşamın kıyısına itilmiş dezavantajlı kişilerin, toplumsal hayata adaptasyonunu sağlamak için çalışmalar yürütecek personel yetiştirmeyi amaçlıyor.

Ergoterapi Lisans Programı, öğrencilere ergoterapinin temel ilkeleri üzerine kurulmuş, ergoterapi kavram ve kuramlarına hâkimiyet sağlayacak bir eğitim sunuyor. Müfredat, öğrencilerin dört yıl boyunca edindikleri teorik ve pratik bilgileri sağlık, eğitim ve iş alanlarında uygulamaya geçirebilecekleri şekilde tasarlandı.

Ergoterapi programı ile insanların yaşamın her alanında sağlıklı ve fonksiyonel olarak bağımsız olmalarını sağlayacak; temel tıp, rehabilitasyon ve ergoterapi bilgilerine sahip; ergoterapi konusunda klinik uygulama becerileri ile araştırmacı ve yönetici olma özelliklerini kazanmış ergoterapistler yetiştirmek amaçlanıyor.

Ergoterapi Bölümü’nü bitiren mezunlara “ergoterapist” veya “iş ve uğraşı terapisti” deniliyor.

Ergoterapi nedir?

Ergoterapi, çeşitli aktivitelerle kişilerin potansiyel yeteneklerini geliştirerek günlük yaşam aktivitelerine katılımını ve bu aktivitelerdeki bağımsızlığını sağlamayı amaçlıyor. Ergoterapi pasifize edilmiş, edilgen ve muhtaç konumdaki kişiyi; sanatsal bir iş ve uğraşı yöntemi ile yaşamın merkezine çekme ve olanakları ölçütünde üretim temelli olarak etkin ve bağımsız bir toplumsal özneye dönüştürmeyi hedefliyor.

Ergoterapist ne yapar?

Ergoterapist bu süreci öncelikle bedensel bütünlüğü yeniden sağlayarak başlatıyor. Hareket potansiyeli artırılan kişinin olanakları ölçütünde yaşam aktivitelerine uyumunun yeniden kazandırılması sağlanıyor. Sonraki süreçte ise ergoterapist kişinin ilgi ve yeteneği ölçütünde ruhsal açıdan kendini keşfetmesini sağlıyor. Bu süreçte sanatsal bir dili alternatif bir iletişim aracı olarak kullanıyor. Sanatsal olarak seçilen dil aracılığıyla kişinin, üretkenliği ve toplumsal hayatta meslek edinmesiyle etkin bir birey olmasını sağlıyor.

Ergoterapistler bire bir kişilerle, gruplarla veya topluluklarla iş birliği içinde çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal, davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanını kapsayan geniş eğitimler alıyorlar.

Ergoterapistlerin ilgilendiği konular arasında ise otizm spektrum bozukluları, engelli bireyler, inme, felçli hastalar, Serebral Palsi (Spastisite), psikiyatrik bozukluklar, özel öğrenme güçlüğü olan bireyler, mental yetersizliği olan bireyler, yaygın gelişimsel bozukluk, kaza sonrası bireylerin yaşama adaptasyonunda, demans, alzheimer ve mülteciler geliyor.

Ergoterapistler nerelerde çalışabiliyor?

Ergoterapistler hastaneler, sağlık merkezleri, geriatri merkezleri, sosyal aktivite merkezleri, halk Sağlığı ve İş Sağlığı Merkezleri , rehabilitasyon merkezi, hastaların kendi ev ya da iş yerlerinde, özel eğitim kurumlarında ve üniversştelerde çalışma olanağı bulabiliyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)