adscode
adscode

Fabrika Kızları Objektiflerini Hayata Çevirdi

Kadir Has Üniversitesi’nin Komşuluk Hakkı Projesi’nde bu kez deklanşöre Cibali’de çalışan genç kızlar bastı, “FABRİKA KIZ”LARI OBJEKTİFLERİNİ HAYATA ÇEVİRDİ,ÜNLÜ İSİMLER KARELERİ DİLE GETİRDİ.

Fabrika Kızları Objektiflerini Hayata Çevirdi
Etkinlikler
Kadir Has Üniversitesi’nin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Akademisi Komşuluk Hakkı Projesi’nde bu yıl Cibali bölgesinde yaşayan ve çalışan kız çocuklarının objektifinden “Fabrika Kızı” hikayesi, fotoğraf karelerine yansıdı. Kadir Has Üniversitesi’nde fotoğraf eğitimi alan 10 genç kızın hayatlarına, hayallerine ve korkularına dair çektiği kareler, Kadir Has Üniversitesi Fabrika Kızı Sergisi’nde ünlülerin kaleminden çıkan kelimeler ile ses buldu.

Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl farklı bir konu başlığı ile gerçekleştirilen Kurumsal Sosyal Sorumluluk Akademisi Komşuluk Hakkı Projesi fotoğraf eğitimi projesi bu yıl Cibali Bölgesi’nde yaşayan veya çalışan 10 genç kızın yer aldığı Fabrika Kızı projesi olarak gerçekleşti. Proje kapsamında Cibali bölgesinde oturan ve çalışan işçi kızlara, proje koordinatörü Ulaş Tosun tarafından 2 ay boyunca belgesel fotoğraf dersleri verildi. Ardından başta iş hayatları olmak üzere gündelik hayatlarını fotoğraflamaları sağlandı. Çalışmanın sonunda ise fotoğraflar “Fabrika Kızı” sergisinde bir araya getirildi. Üniversitesi’nin Cibali Kampüsü’nde 11 Mart’ta açılışı yapılan Fabrika Kızı Fotoğraf Sergisi, çalışan genç kızların seçtiği hayata dair kareleri gözler önüne serdi.

Ünlü sanatçı Bora Ayanoğlu’nun, bugün Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü olan Cibali Tütün Fabrikası’nda çalışan bir kadının gazetedeki resminden etkilenerek 1969 yılında yazdığı "Fabrika Kızı" adlı şarkı ile de birleştirilen serginin açılışında yıllar öncesine gidildi. Serginin açılışında ünlü sanatçı Bora Ayanoğlu davetlileri mini bir konserle geçmişe götürdü.

10 FOTOĞRAF, 10 GENÇ KIZ, AYNI KADER

Sergi açılışında konuşma yapan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, “Cibali, yani bir zamanlar tütün fabrikasının tam merkezinde bulunduğu mahallemiz, bir mikro kozmos olarak, her coğrafyadan, her yaştan kadının evi, sokağı, iş yeri, okulu. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiğimiz bu proje ile biz, mahallemizin kadınlarının hülyalarının, sabırlarının, dirençlerinin, emeklerinin, kendi ayakları üzerinde durma mücadelelerinin görünür kılınmasına katkıda bulunmak istedik. Burada gördüğünüz fotoğraflarla 10 genç kadın, bizleri çoğu zaman dostça ağırlamayan sokaklara, sokak aralarına sıkışmış minyatür parklara, merdiven altı işliklere, ev içlerine mercek tutuyor.

Dilerim, bu projenin kadın dostu mahalleler, kentler, sokaklar ve evler için bilinç oluşturulmasına ufacık bir katkısı olur” dedi. Serginin sponsorluğunu yapan Canon Eurasia’nın Sürdürülebilirlik Müdürü Karen Lensink, projeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Canon Eurasia, Türkiye’de, çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik konusunda çocukları bilinçlendirmek ve bilgilendirmek için ‘Canon Objektifinden Çevre’ konulu bir okul programını 2011 yılında hayata geçirdi. Bu program kapsamında Anadolu’da birçok ili ziyaret ettik ve Kadir Has Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz Fabrika Kızı sosyal sorumluluk projesine destek olmaktan dolayı onur duyuyoruz.”

Sergide yer alan fotoğraflar, ünlülerin kaleminden öyküleştirildi. Ünlü sanatçılar Bora Ayanoğlu ile Sezen Aksu, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, gazeteci Burcu Aktaş, Karin Karakaşlı, Pınar Öğünç, Cüneyt Özdemir ve Aret Vartanyan ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu’nın kaleminden akan yorumlar genç kızların vizöründen yansıyan fotoğrafları konuşturdu.

"Fabrika Kızları" sergisinde, ailesinin geçimine yardımcı olmak ve aynı çatı altında eğitim aldığı aşçılık okulunun ücretini karşılamak üzere eğitim hayatını yarıda bırakmak zorunda kalan 18 yaşındaki Sibel Soylu’nun çektiği fotoğraf, kız çocuklarının eğitim alması konusunda hassasiyeti ile bu tür projelere katkısını esirgemeyen minik Serçe Sezen Aksu tarafından öyküleştirildi.

Kadir Has Üniversitesi, “Fabrika Kızı” projesinin kahramanları olan 19 yaşındaki Şeymanur Zateroğlu tezgahtarlık yaparak, 17 yaşındaki Gözde Özkorkmaz Sezgin, garson olarak, 18 yaşında Şilan Toksoy bir atölyede bardak boyayarak, 16 yaşındaki Zeynep Altan ise bir atölyede bardak temizleyerek aile bütçesine katkı sağlıyor. 19 ve 16 yaşlarındaki kardeşler Emine ve Dilek Kurşun kardeşlerden Emine bir atölyede bardak boyuyor, küçük kardeşi Dilek ise bir konfeksiyon firmasında çalışarak hayatını kazanıyor. Projenin diğer kahramanları Hatice Akyüz hem okuyup hem çalışıyor, 21 yaşındaki Dilek Aytekin ise taşeron bir firmaya bağlı olan temizlik görevlisi... Fabrika Kızları’nın en küçüğü ise 15 yaşındaki Kübra Akdemir…

Proje katılımcılarından 21 yaşındaki Dilek Aytekin ise, taşeron firmada temizlikçi ve kör dayısına bakıyor, anne ve babası ile aynı evde yaşıyor. 18 ve 19 yaşlarındaki Şilan ve Emine kardeşler de bardak-çanak gibi porselenlerin üzerini boyayarak desen ekliyor, aile bütçesine katkıda bulunuyorlar.

Minik Serçe Sezen Aksu, aynı hayatın yükünü paylaştıkları 5 kardeşini fotoğraflayan 18 yaşındaki Sibel Soylu’nun çektiği fotoğrafın altına şu notu düştü:

Dünya yorgun düşürdüğünde, kendi dünyasına sığınır, kendi hayal dünyasında soluklanır insan… En çok da çocuk...

Bedenin ne kadar küçükse, kurulan dünya da inadına o kadar büyük olur… İmkansız yoktur orada, uzak yoktur; olmaz, olmaz…

Hayal kurmak, çocukların çok daha özgürce kullanabildiği, zamansızlığa ve mekansızlığa açık bir bilettir….

Projenin kahramanları olan Fabrika Kızları'na projenin sponsoru Canon Eurasia tarafından temin edilen fotoğraf makineleri ile Kadir Has Üniversitesi temel fotoğraf eğitimi sertifikaları sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü, A Blok Hol'de 1 Nisan’a kadar gezilebilir.



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)