adscode
adscode

Fiyatlar 4 katına çıkıyor, Meclis seyrediyor

Sizinle bir yazı paylaşa- cağım.Başlık da dahil tüm yazı birisine ait.

Fiyatlar 4 katına çıkıyor, Meclis seyrediyor
Milliyet Diyalog

Yazanın kimliği ya da mesleği konusunda lütfen biraz beyin jimnastiği yapın.
Bakalım gerçek Türkiye’yi ne kadar tanıyorsunuz?..


Kim bindiği dalı kesiyor, kim kendisine verilen yetkiyi ne kadar kullanıyor?
Kim, neden yakınıyor?
İşte o yazı:
TBMM ne yapıyor?
“Tarımsal üretim sorunları, pazar sorunuyla iç içe geçmektedir. Çiftçimizin maliyet yükünün yanında, yetersiz desteklemeler, değişkenlik gösteren iklim şartlarıyla, arz daralmasına ve ihracat düşüşüne yol açan diplomatik ve siyasi sorunlarla karşılaştığı bir gerçektir.
Ürününü pazara değerinde satmak ve mümkün olduğunca az aracıyla pazara ulaşmak konusunda sorunlarla karşılaşan çiftçilerimiz, üretici ile alıcı arasında tarla fiyatının 4 katına kadar çıkan komisyon zinciri altında mağduriyet yaşamaktadır.
Çiftçi satamıyor, rafta ateş pahası!
Büyük zorluklarla yetiştirilen ürünler elde kalmakta, ziyan olmaması için kimi zaman maliyetinin de altında aracılara satılmakta iken, üreticinin elindeki fazla ve ucuz ürünün nasıl olup da market ve pazarlarda 3-4 katına kadar yükselebildiği ülkemizde tarımın ve ticaretin ana tartışma konuları arasındadır.
Sofralara ulaşan ürün, yanlış tarım ve ticaret politikaları nedeniyle hem yüksek fiyata tüketilmekte, hem de üretici katlanan bu fiyatlardan yararlanamamaktadır.
Nihai tüketiciye ve üreticiye ekonomik fayda sağlamayan tarımsal fiyatlar, hatalı tercihler nedeniyle aracılara daha çok kazandırmaktadır.
Katma değeri ortaya koyan üretici zor durumdayken, sofrasında ucuz ve kaliteli yerli ürün tüketmek isteyen tüketicimiz bu üretim ve tüketim zincirinin arasında kalmıştır.
6 lira nere, 27 lira nere?
Tarımsal ürün fiyatları, üreticiden markete kadar kimi ürünlerde yaklaşık 4 katına çıkmaktadır. 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamasına göre, Eylül 2016’da, üretici-market fiyatları karşılaştırmasında 6 liralık kuru kayısı markette 27 liranın üzerinde fiyatla satışa sunulabil- mektedir.
Bu oran patateste, kavun, karpuz, üzüm, elma, domates, biber, limon ve incirde 3 katı geçmiştir.
Birliğin açıklamasında, tarladan sofraya kadar 30 üründe ortalama 2 kat fiyat artışı tespit edilmiştir.
Kuru üzümünü 3 lira civarında satabilen üreticimiz, aynı üzümü markette 11 liranın üzerinde bir fiyatla görmekte, 1 liraya sütünü aracıya satabilen hayvancımız sorunlarını dile getirirken, bu süt ocağa 3 lira 50 kuruşun üzerinde bir fiyatla konmaktadır.
Üreticiden tüketiciye zincirinde neler dönüyor?
Üreticiden tüketiciye kadar olan alışveriş zincirinin mümkün olduğunca daraltılması, alım fiyatlarının rekolte dışında çiftçi lehine oluşturulması gerekir.
Üretici ve tüketici örgütlenmelerinde daha fazla bilgi akışının sağlanmasında, her bir ürünün tarladan sofraya kadar üzerine ne kadar bedel eklendiğini alıcının barkod/karekod sistemiyle görmesini sağlayacak bir elektronik sistemin kurulmasında yarar var.
Spekülatif fiyat değişimine karşı kurumsal ve yasal önlemlerin alınması en doğrusudur.
Üreticinin kaderinin tek başına tüccara değil, lisanslı depoculuktan üretici birliklerine kadar farklı kurumsal mekanizmalara bağlanması için gerekli idari ve yasal çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını öneriyorum.”
Parlamenter sistem artık işe yaramıyor!
Fiyatlar 4 katına çıkıyor, Meclis seyrediyor deyip Meclis araştırması isteyen kişi CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan.
Parlamenter sistem artık işlemiyor, yetersiz kalıyor, iflas etti deyip başkanlık sistemi getirilsin diyen de Başbakan Binali Yıldırım!
Her ikisi de parlamenter sistem sayesinde TBMM’ye giren isimler.
Halk onlara, sorunlarımızı çözün diye yetki verdi!
Biri iktidarda, diğeri de ana muhalefette!..
Yani içinde bulundukları kuruma, sisteme, gidişata, olup bitene, onlar da güvenmiyor ki mazeret üretiyorlar!

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)