adscode
adscode

Gençlik Konseri: Halil İnalcık 100 Yaşında

Bilkent Senfoni Orkestrası 20 Mayıs Cuma günü gerçekleştireceği Gençlik ve Spor Bayramı konserini ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Halil İnalcık’a (26 Mayıs 1916) adıyor.

Gençlik Konseri: Halil İnalcık 100 Yaşında
Üniversite
Amerikan Büyükelçiliğinin katkılarıyla gerçekleştirilen proje, müzikal tiyatroya ilgi duyan yetenekli gençlerin bu alanda eğitim almalarına destek olmak, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile Bilkent Senfoni Orkestrası bünyesindeki bir çalışmada yer almalarına olanak sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca okullar ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde, 19 ve 20 Mayıs günlerinde, konserlere gelmeye imkanı bulunmayan gençler için iki özel temsil yapılacak.

Bilkent Üniversitesinden seçilen, çoğunluğu amatör müzisyen ve dansçı olan öğrenciler yaklaşık altı aydır bu proje için çalışıyorlar. Ünlü Broadway müzikalleri West Side Story (Batı Yakası Hikayesi), Chicago, Grease ve Les Miserables’den (Sefiller) bölümlerin seslendirileceği konserde sahne yönetmenliğini Jason Hale, müzikal yönetmenliğini Başak Kayabınar yapıyor. Konseri ünlü Amerikalı müzisyen Phil Reno yönetecek. Müzikleri genç topluluk GoodFellas Ensemble seslendirecek.

ABD’li tiyatro yönetmeni, Jason Hale, 20 yılı aşkın süredir New York’ta, Amerika’da çeşitli tiyatrolarda ve uluslararası anlamda profesyonel aktörlük, yönetmenlik ve yapımcılık deneyimi olan bir oyunculuk eğitmenidir.

Hale, 2011 yılında Tennessee Williams’ın “Sırça Kümes” Oyununu Ankara Devlet Tiyatrosunda yönetmiş, oyun 2 yıl gösterimde kalmış ve Nisan 2012’de Adana ve İstanbul‘da Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivalinde, Eylül 2012’de Kıbrıs Uluslararası Tiyatro Festivalinde gösterilmiştir. Oyun; Ankara Sanat Konseyinden ve Sadri Alışık Anadolu Tiyatro ve Aktör Ödüllerinden “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü ve Baykal Saran Tiyatro Ödüllerinden “Yılın En iyi Tiyatro Oyuncusu” ödülü dahil olmak üzere pek çok ödül almıştır. Hale'in son dönem yönetmenlik çalışmaları arasında New York La Mama, gibi sahnelenen Özgün İki Oyun ve müzikal komedi Split Ends yer almaktadır. 

New York'ta NYU- Tisch School of Arts, HB Studio,  New Actors Workshop, Stella Adler Studio of Acting, New York Film Academy oyunculuk okullarında hocalık yapan Hale,  Viola Spolin Doğaçlama tekniği ve Actors Studio'da geliştirilen Amerikan metod oyunculuk alanında yetkin bir eğitmendir. Halen Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı olarak görev yapan Hale birçok tiyatro oyununda, sinema filminde ve televizyonda rol almıştır.

 Phil Reno (Tiffin, Ohio, 1963), en çok, Broadway’in eskimeyen müzikali The Producers (2001-07) ve son olarak da Broadway’de yeniden can bulan Promises, Promises (2010) müzikalindeki çalışmalarıyla tanınan müzisyen, müzik direktörü ve şeftir. Ancak Reno’nun rüyalarını süsleyenin her zaman Broadway olduğu söylenemez. Çocukluk yıllarında piyano çalmaya başlayan müziksever Reno, bir lisede koro ya da bando şefi olma planları yaparak Cincinnati Üniversitesi Konservatuvarına gider. Ancak üniversitenin güçlü müzikal tiyatro programının cazibesine kapılır ve sonunda ilk büyük şeflik fırsatını yakalar. Geleceğinden haber verircesine, Reno’nun ilk profesyonel işlerinden biri, mezuniyetinden sonraki ilk yaz, Ohio’da Promises, Promises müzikalinin yaz turnesinde şeflik yapmaktır. Reno’nun yıllar sonra aynı şovu Broadway’de yöneteceği o zamanlar aklının ucundan bile geçmez. Hatta, Promises’in şu anki direktörü olan Rob Ashford’la da o zaman tanışır; Ashford, o sırada Ohio prodüksiyonundaki dansçılardan biridir. Reno’ya göre, “İş dünyamız işte bu kadar küçük”tür.

Phil Reno, Broadway dışındaki kariyerine müzik direktörlüğünü yaptığı A Little Night Music (Küçük Bir Gece Müziği, 1985) ve The Baker’s Wife (Fırıncının Karısı, 1986) ile başlar. Sanatçı, 1998 yılında yine Broadway dışında, ödüllü A New Brain müzikalinde müzisyen olarak sahneye çıkar. Reno’nun Broadway’de ilk sahne alışı, ünlü Broadway yapımı The Producers’da yardımcı şef ve klavyeci olarak 2001’de olur. Sanatçı, on iki kez Tony Ödülünü kazanan şovda toplam 1383 kez performans sergiler. Phil Reno, ünlü şovda geçirdiği zamanla ilgili olarak “Hepimiz için müthiş heyecanlı… Ve bir o kadar da harika bir yolculuktu” der. Broadway’de müzik direktörü olması için gereken deneyimi de işte bu prodüksiyonda kazanmıştır.

Phil Reno, The Producers’dan sonra, 2006 yılında, Broadway’de sergilenen The Drowsy Chaperone’da müzik direktörü, vokal müzik aranjörü ve şef olarak görev alır ve beş kez Tony ödülü alan müzikalin ABD turnesinde de bu görevlerini sürdürür. Reno şu anda Broadway’de yeniden sahneye konan Promises, Promises müzikalinin direktörlüğü ve şefliğini yapmaktadır. David ve Burt Bacharach’ın müziklerini yaptığı bu ünlü yapıtta, 18 kişilik bir orkestrayla, aralarında Sean Hayes ve Kristin Chenoweth’in de yer aldığı bir şarkıcı kadrosunu yönetmektedir.

Phil Reno ayrıca Thou Shalt Not, Cats ve Dame Edna: The Royal Tour prodüksiyonlarında görev almıştır. Sanatçı, sahne arkasında, Broadway Under the Stars (CBS 2002-06) televizyon şovunun orkestrasyonuna, The Producers müzikalinin film uyarlamasına (2005), Gary Marshall ve Paul Williams’ın Happy Days’ine katkıda bulunmuştur. Yeteneğini ve deneyimini, Ohio Northern University’de verdiği ustalık sınıflarıyla, müzikal tiyatro ve klasik müzik öğrencileriyle paylaşmaktadır.

Her gece, tiyatro eleştirmenleri, Broadway meraklıları ve koltukları hiç boş bırakmayan kalabalıkların önünde sahneye çıkan Phil Reno’ya göre, en sert eleştirmeni annesidir: "Annem orada olduğu zaman orkestraya ‘Bakın, Carol Reno burada – Annem beni dinliyor! İyi çalın tamam mı?’ diyorum. Diğer gecelerde, dinleyiciler arasında bir başkasının annesi olduğunu hayal ediyor ve her gece elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğini düşünüyorum."

GoodFellas Ensemble, yirmi yılı aşan profesyonel müzik geçmişi ve öğrencilik yıllarına dayanan dostlukların ardından 2015 yılında bir araya gelen isimlerini duyurmuş solistler, orkestra sanatçıları ve öğretim elemanları tarafından kurulmuştur. Senfonik müziğe özgün bir soluk getiren topluluk, müzik tarihini değiştiren büyük bestecilerin eserlerini eski saray orkestraları tarzında, köklü bir oda müziği bakış açısıyla dinleyicilerine sunmaktadır. Yurtiçi ve dışında festivallerde ismini duyuran topluluk sosyal sorumluluk projelerine de destek vermektedir.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)