adscode
adscode

Hayat Boyu Öğrenmede 'AB Makası' Daralıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli, Türkiye'de yetişkin eğitimine katılım oranı ile AB'deki oranlar arasındaki değişime dikkat çekti.

Hayat Boyu Öğrenmede 'AB Makası' Daralıyor
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, "Türkiye\'de yetişkin eğitimine katılım oranında güzel bir aşamadayız. Hayat boyu öğrenmeye katılım oranı, 2006 yılında 1.6 iken geldiğimiz noktada 3.2'ye yükseldik. Avrupa Birliği ortalamasıyla olan makasımız giderek daralıyor" dedi.

Biçerli, bir etkinliğe katılmak için geldiği Eskişehir'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetişkin eğitiminin, son eğitim sisteminde ve toplumda son rötuşların yapıldığı alan olduğunu söyledi.
Formel eğitim sisteminde ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretimin tamamlanabildiğini anımsatan Biçerli, yeni şeyler öğrenme ve kişinin kendisini geliştirme ihtiyacının ömür boyu devam ettiğini vurguladı.

Biçerli, küreselleşen dünyada mesleklerin çok sık değişmek durumunda olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Yeni iş ve mesleklere adapte olabilecek daha demokratik vatandaşlık bilinci gelişmiş, daha iyi kentli, daha iyi estetik duygusuna sahip, sorgulayan, düşünen, geliştiren, okuyan vatandaşlara ihtiyacımız var. Mesleki yetişkin eğitimi de tam da bu noktada bu işlemi görüyor, bu hizmeti ifa ediyor."
"Türkiye\'de yetişkin eğitimine katılım oranında güzel bir aşamadayız" diyen Biçerli, şöyle devam etti:
"Hayat boyu öğrenmeye katılım oranı, 2006 yılında 1.6 iken geldiğimiz noktada 3.2'ye yükseldik. Bu, TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) aylık istatistiklerle ölçtüğü bir orandır. Eurostat çerçevesinde, o sistemle ölçülen orandır. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 9 olduğu düşünülürse, Avrupa Birliği ortalamasıyla olan makasımız giderek daralıyor. Türkiye, birkaç yıl öncesine kadar sondan üçüncü ülke iken, sondan yedinci ülke haline geldik. Biraz orta segmente doğru hareketlendiğimizi düşünüyorum. Tabii bunda Milli Eğitim Bakanlığının, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünü ihdas etmesi ve genel müdürlüğümüzün başarılı çalışmalarının da tesiri olduğu kadar, başka aktörlerimiz de var. 'Türkiye'de hayat boyu öğrenmenin, tek ve yegane aktörü biziz' demiyorum. Üniversitelerimiz, sürekli eğitim merkezlerimiz, başka kamu kurum kuruluşlarımız, bakanlarımız, topyekun bütün bu aktörlerin faaliyetlerinin faydası olduğunu düşünüyorum."
Biçerli, birkaç yıl içerisinde yetişkin eğitimine katılma oranını Avrupa Birliği ortalamasına biraz daha yaklaştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)