adscode
adscode

Hemşireler Mesleki Sorunlarla Mücadele Ediyor!

Bugün 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü. Hemşireler, kendilerine ayrılan bugünü coşkuyla kutlamak yerine hem maddi hem de mesleki sorunlarla mücadele ediyor. İşte bugüne özel verilen mesajlar;

Hemşireler Mesleki Sorunlarla Mücadele Ediyor!
Tarihte Bugün

Türk Sağlık-Sen’in hazırladığı anket, hemşirelerin yaşadıkları sorunları göz önüne seriyor. Ankette hemşirelere yöneltilen “Kurum idaresi tarafından çalışanlara yönelik görevlendirme ve ödüllendirmede adil davranıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna hemşirelerin yüzde 80,6’sı adil davranılmadığı, yüzde 13,8’i kısmen adil davranıldığı cevabını verdi. Ankette hemşirelere mesleklerini icra ederken duydukları en büyük endişe de soruldu. Hemşirelerin yüzde 36,8’i baskı, dayatma, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmaktan korktuğunu ifade etti. Yüzde 20,4’ü çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamak, yüzde 25,1’i aileme vakit ayıramamak, yüzde 12,3’ü amirlerle sorun yaşamak ve yüzde 5,5’i de işimi kaybetmek dedi.

Ankette, sağlık çalışanlarının en önemli sorunu şiddete karşı kurumlarda alınan önlemler de değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre hemşirelerin yüzde 50,2’sine göre güvenlik önlemleri yetersiz, yüzde 38,6’sına göre ise güvenlik önlemi alınmıyor. Hemşirelerin ayrıca yüzde 59,4’ü son 5 yılda çalışma şartlarının gerilediğini düşünüyor. Yüzde 34,2’si aynı kaldığını, yüzde 6,4’ü de iyileştiğini belirtiyor.

HEMŞİRELERİN ÜCRETLERİ YETERSİZ, BORCU ÇOK!
Ankette hemşirelerin ekonomik durumu da tespit edildi. Sonuçlara göre hemşirelerin yüzde 91’i aldığı maaş ve döner sermayenin yetersiz olduğunu düşünüyor. ‘Hanenizde en çok harcama, hangi tüketim kalıbına yapılmaktadır?’ sorusuna yüzde 48,4’ü kira-ev, yüzde 30,1’i gıda cevabını verdi. Yani temel ihtiyaçları gelirlerinin yüzde 78’ine denk geliyor. Hemşirelerin yüzde 49,9’u ödeme ve harcamalarını yaptıktan sonra ay sonunda parası kalmadığını belirtiyor. Yüzde 90,3’ünün düzenli olarak ödemek zorunda olduğu borcu var. Yüzde 33,7’si bireysel kredi, yüzde 29,1’i konut kredisini, yüzde 17,5’i kredi kartı borcunu her ay ödediği düzenli borç olarak ifade ediyor.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, anket sonuçları ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Ülkemizde görev yapan 142 bin hemşire arkadaşımız sorunlarla dolu bir çalışma hayatında hizmet üretiyor. Yoğun bir iş yükü altındalar. Türkiye’de 100 bin kişiye 251 hemşire-ebe düşüyor. AB ortalaması ise 836 yani AB’yi yakalamak için 455 bin hemşireye ihtiyacımız var. Yoğun iş yüküne karşı aldıkları ücretler de son derece yetersiz. Kısacası hemşirelerimiz mağdur ediliyorlar. Hizmetlerinin karşılığını alamıyorlar.”



****

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun Mesajı;


Kamu Hastaneleri Kurumu ev sahipliğinde, 81 ilden yılın ebe ve hemşirelerinin katılımıyla Bursa'da düzenlenen geceye katılan Bakan Müezzinoğlu, ebe ve hemşirelerin insanlık tarihinin en onurlu mesleğinin mensubu olduklarını söyledi.

Sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkati çeken Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Rab'bim inşallah bu ülkede sağlık alanında yakaladığımız başarıların çok daha iyi noktaya gitmesini bizlere, sizlerle birlikte nasip etsin. Çok güzel hizmetler yaptık. Çok büyük hedeflerimiz var. İnşallah ebelerimiz ve hemşirelerimizle bütün hekimlerimizle sağlık çalışanlarımızla bütün sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı da bilerek her geçen günde azaltmaya çalışarak bu yolculuğu yapacağız. Biz özveriyle gayretle mesleğimize duyduğumuz saygının gereği bu mesleğin onuru ve saygınlığını daha iyi noktaya taşımak için çalışıyoruz. Şiddetle ilgili, özlük haklarıyla ilgili sıkıntılarımız var. Yıpranmayla ilgili sıkıntılarımız var. Bütün bunları yine bu yolculukta bir taraftan fedakarlıklarımızı hizmet ettiğimiz insanımıza yaparken diğer taraftan da bütün bunları gören, birlik beraberlik içinde çözüm üreten bir anlayışla yarınlarımızı bugünden daha iyi yapacağız."

Yasal düzenlemelerle uzman ebeliğin önünü açtıklarına değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Yani vekil ebelerimiz var ve inşallah uzman ebelerimiz de olacak. Çünkü yasal düzenlemeyi yaptık. İnşallah bundan sonra uzman ebelerimizi ve ebelerimizi çok daha aktif noktada değerlendirmeyi düşünüyoruz. Ebelerimizi biraz doğumdan geri çekince bir baktık ki dünya çapında bizi mahçup eden bir fotoğrafla karşı karşıyayız. Sezaryen oranı dünyanın en yüksek ülkelerinden biri olduk. Ebelerimiz ve özellikle bu alanda uzmanlaştırdığımız ebelerimizi çok daha iyi noktaya taşıyacağız. Zorlukları beraber aşacağız. Biz sizleri seviyoruz. İnanıyorum ki siz de bizi seviyorsunuz."

Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Hemşiresiyle ebesiyle yardımcı sağlık elemanlarıyla hekimleriyle uzmanlarıyla yan dal uzmanlarıyla ve hocalarıyla gerçekten farklı farklı teknolojik gelişmelerle her geçen gün karmaşıklaşan, her geçen gün zorlaşan ama asla insanlığın da milletimizin de gönlünde saygınlığı anlamında, her geçen gün ihtiyacın ve saygınlığın arttığı bir mesleğin mensuplarıyız. Zorluklarımız, sıkıntılarımız çok ama dünyanın neresinde olursak olalım, özellikle Türkiye'de neredeyse ülke insanımızın yüzde 99'u annesine dua ettiğinden daha çok ebelere, hemşirelere, doktorlara dua ediyor. Babasına ailesine baktığından daha çok, samimiyet ve minnetle ebelere, hemşirelere, hekimlere, sağlık çalışanlarına bakıyor. Bunu yaklaşık 20 yıl fiilen yaptığım meslek hayatımda çok yaşadım. Hiç bir meslek yok ki toplumun gözünde bu kadar değerli olsun."

- "Yüzde 95 memnuniyet var"

Müezzinoğlu, son üç aydır sağlık yöneticilerine verdiği görevden söz ederek, şunları söyledi:

"Son 3 aydır sağlık yöneticilerimize bir görev verdim. Kendim her gittiğim ilde yaptığım çalışmayı, tesadüfen çat kapı, bizden sağlık hizmeti almış hastalarımıza ev ziyareti yapıyoruz. Yöneticilerimize de dedim ki, 'Her ay 10 eve çat kapı gideceksiniz, doğum yapan, ameliyat olmuş, yoğun bakım tedavisi almış, 112 hizmeti almış bir eve her ay gideceksiniz'. Dün aldığım rakam yanılmıyorsam 167-168 bin eve gitmişiz ve giden arkadaşlarımızın yüzde 99'u karşısına kimin çıkacağını bilmediği evlerin kapısını çaldı. Bildiği tek şey vardı, bizden sağlık hizmeti almış bir hastamızın olduğu. Buradan aldığımız dönüşlerde yüzde 48 çok memnun cevabı var, Yüzde 47 memnunum yani ikisini topladığımızda yüzde 95 memnuniyet var. Yüzde 3-4 civarında şikayet, talep var. Onlara baktığımızda, nedir diye sorduğumuzda, hijyenle temizlikle ilgili şikayetleri var. İkinci olarak iletişim, daha çok bilgi edinmek istiyoruz. Bu anlamda zorluklarımız daha çok fedakarlık, sabır, özveri ve merhamet gibi çalışanlarımız bu meziyetlerle bu vasıflarımızla çok daha büyük başarılara imza atabilirler."

Geceye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Uzm. Dr. Zafer Çukurova ile 81 ilden hemşire ve ebeler ve sağlık çalışanları katıldı.

 

****

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Dursun M. Mehel, "12 Mayıs Hemşireler Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı. Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Dursun M. Mehel, “Hemşireler sağlık problemleri olan insanların bir tıbbi kuruluşa başvurmalarından, ayrılmalarına dek olan tüm süreçlerinde yanlarında olan; belki de o anlarda hastalara ailelerinden bile yakın olan sağlık çalışanlarıdır. Bu büyük bir sorumluluktur. Böyle büyük bir sorumluluğa ancak insan sevgisiyle dolu, özveri, sabır, hoşgörü kavramlarını içinde bulunduran bir yüreğe sahip olan insanlar sahip çıkabilir. Samsun Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri olarak ben 21 sağlık tesisimizde görev yapan ve bu sorumluluk bilincine sahip 1688 hemşireyle çalışmaktan gurur duyuyorum. Zor şartlarda, kimi zaman ailelerinden ayrı olarak fedakarca çalışan bu hemşirelerimiz, belki de hemşirelik mesleğinin tanımını yeniden yaparak, hemşireliğin niteliğini ve içeriğini yeniden belirlemekte, yeniden tanımlamaktadır. Bu nedenle Hemşirelik günümüzde artık yardımcı sağlık hizmeti tanımının çok ötesinde, sağlık hizmetinin en temel, asli ve olmazsa olmaz unsurlarından biri haline gelmiştir. Sağlık hizmetinin bu en temel ve asli unsurunu oluşturan, insan hayatının ve insana hizmet etmenin kutsallığına inanarak büyük bir sabır ve sevgiyle çalışıp, sağlık hizmetlerinin bugünlere gelmesinde büyük katkısı olan tüm hemşirelerimizin "Hemşireler Günü"nü tek tek kutluyor; bu ülkenin bir vatandaşı ve Samsun Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri olarak fedakar ve özverili hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.


***

Özel Ege Liva Hastanesi Başhemşiresi Funda Ak, Hemşireler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Zor bir görevi ifa ettiklerini söyleyen Funda Ak, hasta ve hemşire ilişkisine ışık tutan açılamalar yaptı. Ak "Hastaya bakım veren, kazandığı tedavi edici yeteneklerle hastaya yardım eden kişidir hemşire. sağlık sorunlarının çözümlenmesi için mesleki yardıma gereksinim duyan kişidir hasta.Hasta ile her gün bir arada bulunan hemşireler, bireyin hastalığının gidişini, hastalığa karşı tutumunu ,hastalığı ile ilgili endişelerini hangi durumlarda yardıma desteğe gereksinimleri olduğunu daha iyi anlayabilirler.Hastalığın oluşturduğu yeni duruma her hasta farklı bir davranış gösterebilirler.Kimi uyumlu kimi hırçın, bazısı inatçı, bazısı da saldırgan ve suçlayıcı olma gibi türlü davranışlardır.Bu tür davranışlar hemşire gözetimindeyken sadece ona olan güvensizlikten kaynaklanır. Hastayla konuşmamak, bakımı verirken sadece işleri ile ilgili olmak, hastanın psikolojik gereksinimlerinin karşılanmamasına neden olur. Bunu da hastayla kurduğu iletişim sayesinde anlayabilir ve bireyin bakım ihtiyaçları nelerse onları ortaya koyabilir.İyi bir iletişim, başarılı bir hemşirelik bakımı, yaşamsal bir öneme sahiptir. Hasta kabulü, transferi ve taburcu edilmesi, ameliyat öncesi ve sonrası tedavisi, hasta eğitimi ve tüm hemşirelik işlemlerinde önce hastanın hazırlanması gibi kimi hemşirelik görevine uygun bir iletişim başlatabilmelidir. Kısacası hastalarımıza iyi bir dinleyici olmamız gerekmektedir. Dinleme soru sorma,cesaretlendirme ve içten olmayı içeren birçok beceriyi gerektirir.İyi bir hemşire hastasını önce tanıyarak,sonra göz teması kurarak,daha sonra elini tutarak ve en önemlisi güveni kazanarak ,tedavisine başlayan hemşiredir. Bu zorlu görevde bütün meslektaşlarıma başarılar diliyor ve Hemşireler Günü’nü kutluyorum" dedi.

****

Kamu-Sen'den, 12 Mayıs Dünya Hemşireler günü mesajı

12 Mayıs Dünya Hemşireler günü, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm hemşirelerimize kutlu olsun.

Hayat kurtarmak için kendilerinden ve ailelerinden fedakarlık eden, dünyanın en kutsal mesleklerinden birisini yapan hemşirelerimizin sorunları giderek artmaktadır.

Başta Ebe ve Hemşire eksikliği olmak üzere ,nakiller ,yer değiştirmeler, görev, yetki ve sorumluluklarındaki karmaşalar, servis ve Lojman sorunu, Ambulanslarda tek hemşire ile göreve çıkılması, çok riskli ve tehlikeli görevlerde çalışmalarına rağmen risk ödeneği alamamaları , hemşireliğin dışında, eczacı kalfalığı, sekreterlik görevi, kapıcılık ve taşıma görevi, ambulans şoförlüğü gibi görevler yaptırılması, mesleklerde branşlaşma ve uzmanlaşmanın önünün kapatılması, vardiya çalışanlar için bir düzenleme olmayışı , Meslek Yasalarının hala Meclisteki komitede bekletiliyor olması, mesleğin çok yıpratıcılığı göz önüne alındığında , 25-30 yıl çalışan bir ebe veya hemşirenin normal bir memurdan iki kat daha fazla yıprandığı da dikkate alınarak emekliliklerinde yeni bir düzenlemeye gidilmemesi gibi birçok sorun hala çözüm beklemektedir.

Sağlık Bakanlığında yetkili bir sendika olan sendikamız KAMU-SEN tüm bu ve diğer sorunları çözmek için Sağlık Bakanlığı ile birden çok toplantılar gerçekleştirmiştir.

Amacımız, sağlıkta insan odaklı hizmetin kalitesini artırırken , sağlık çalışanlarının da hak ettikleri saygınlığı ve özlük haklarını teslim etmektir.

Günün 24 saati insan sağlığı için fedakarca hizmet veren, kendisinin ve ailesinin sosyal yaşamından fedakarlık ederek, her türlü risklere, şiddete ve hastalıklara her an uğrama riskiyle karşı karşıya olmasına rağmen , fedakarca görev yapan tüm Ebe ve Hemşirelerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Gününüz kutlu, yaşamınız mutlu olsun. 

Mehmet Özkardaş

Genel Başkan






***

Rize İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Gökhan Demiral, "12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Demiral, mesajında, hemşirelerin, bir sağlık kuruluşuna başvuran hastanın tüm süreçlerinde yanlarında olan, çoğu zaman hastalara ailelerinden bile yakın olan sağlık çalışanları olduğunu belirtti.

Hemşireliğin, büyük sorumluluk ve özveriyle yapılabilecek bir meslek olduğunu ifade eden Demiral, şunları kaydetti:

"Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği olarak 7 sağlık tesisimizde görev yapan ve bu sorumluluk bilincine sahip 800 hemşiremizle çalışmaktan gurur duyuyoruz. Zor çalışma şartlarında, çoğu zaman ailelerinden, çocuklarından ayrı olarak fedakarca hizmet yürüten hemşirelerimizin gayretleri ortaya koymaktadır ki hemşirelik günümüzde artık yardımcı sağlık hizmeti tanımının çok ötesinde, sağlık hizmetinin en temel, asli ve olmazsa olmaz unsurlarından biri haline gelmiştir. Sağlık hizmetinin bu temel ve asli unsurunu oluşturan, insan hayatının ve insana hizmet etmenin kutsallığına inanarak büyük bir sabır ve sevgiyle çalışıp, sağlık hizmetlerinin bugünlere gelmesinde büyük katkısı olan sağlık tüm hemşirelerimizin günü kutluyor, fedakar ve özverili hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)