adscode
adscode

Her yıl 214 milyar lirayı çöpe atıyoruz

Yılda 1,7 milyar ekmeğin, 18 milyon ton sebze ve meyvenin israf edildiği Türkiye'de her yıl 214 milyar lirayı çöpe atıyoruz

Her yıl 214 milyar lirayı çöpe atıyoruz
Eğitim
Gıda sektörü WorldFood Istanbul Gıda Fuarı kapsamında İstanbul'da bir araya geldi. Fuar kapsamında düzenlenen gıda bankacılığı panelinde konuşan TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer, Türkiye'deki gıda israfının tahminin değerinin 214 milyar lirayı bulduğunu söyledi. TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'deki hanehalklarının yüzde 22,4'ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığını hatırlatan Süzer, "Buna karşılık, yılda 1.7 milyar ekmeği, 18 milyon ton sebze meyveyi israf ediyoruz. Bu kaybın tahmini yıllık ekonomik değeri ise 214 milyar TL" dedi. TİDER tarafından hayata geçirilen, gıda, hijyen, temizlik, giysi gibi temel ihtiyaçlara erişimi ücretsiz olarak sağlayan proje hakkında bilgi veren Süzer, henüz bir yıl önce açılmasına rağmen Maltepe'de dört binden fazla ailenin Destek Market'ten yararlandığını söyledi. Tedarikçi, üretici firmalar ve bireysel katkılarla temin edilen ürünlerin maddi tutarının bir milyon TL'yi geçtiğini ifade eden Süzer, bu modeli tüm Türkiye'ye yaymayı hedeflediklerini söyledi.

AVRUPA'DA DA DURUM FARKLI DEĞİL

TİDER'in ev sahipliğinde gerçekleşen panelin konuşmacıları arasında yer alan FEBA Proje Yöneticisi Yeşim Pekdüz-Broet ise, Avrupa'da gıda bankacılığı ve özel sektörün katılımı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Avrupa Komisyonu bünyesindeki Eurostat'ın 2015 verilerini aktaran Broet, yoksulluğun Avrupa'da son yıllarda büyük artış gösterdiğini söyledi. Broet'in panelde paylaştığı istatistiklere göre, Avrupa'da 2010 yılında 118 milyon kişi yoksulluk ve sosyal haklardan yararlanama riski ile karşı karşıyayken, bu rakam 2014 yılında 123 milyon kişiye ulaştı. 123 milyon kişinin 48 milyonu ise, ihtiyacı olan beslenmeye ancak iki günde bir ulaşabiliyor. Avrupa'da her yıl 88 milyon ton yiyeceğin israf edildiğini belirten Yeşim Pekdüz-Broet, FEBA üyesi 23 ülkede yer alan 271 gıda bankasının desteğiyle yoksulluk mücadelesini sürdürdüklerinin altını çizdi.

KURBAN ETİNİN DÖRTTE BİRİ İSRAF EDİLİYOR

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili Osman Yardımcı'dan Kurban Bayramı öncesi israf uyarısı geldi. Geçen yıl Türkiye genelinde kurban etinin yüzde 25'inin çöpe atıldığını belirterek, "Kesinlikle eti giysi poşetine koymayın, buzdolabı poşeti, streç film ya da yeni çıkan kapları kullanın" dedi. Kurban etinin önemli bir kısmının gerekli koşullarda saklanmaması sebebiyle çöpe atıldığını dile getiren Yardımcı, şöyle konuştu: "Kadınların et saklama stili çok yanlış. Kurbanı kestikten sonra iki poşete koyuyorlar, ağzını da bağlıyorlar. Etin sıcaklığı, havanın sıcaklığı var ve et yanıyor, yandığı zaman da kokuyor. Kadınlar geçen yıl bize 30, 40 kiloluk koçları getirdi, hepsi yanmış, bozulmuş etti. Çöp konteynerlerine de atmadık salgın hastalık oluşmasın ve mahalleyi koku sarmasın diye çöp arabası çağırıp aldırttık."

Türkiye

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)