adscode
adscode

Hisarcıklıoğlu: TOBB Ekonomi Türkiye’nin en iyi üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu eğitim işini çok sevmiş görünüyor. Öyle ki “TOBB başkanlığı ile üniversite arasında tercih yapmam gerekse tercihim üniversiteden…

Hisarcıklıoğlu: TOBB Ekonomi Türkiye’nin en iyi üniversitesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan TOBB Ekonomi ve Ticaret Üniversitesi, iş dünyasıyla iç içe ve bunun avantajlarını da çok iyi kullanıyor. Öğrenciler her yıl 3,5 aylarını işyerlerinde geçirerek iş dünyası ile daha okurken tanışıyorlar ve iş teklifleri alıyorlar. TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da amaçlarının tam da bu olduğunu belirtiyor. Gelecekle ilgili hedeflerini ise “Geleceğin Google’larını, Facebook’larını, Apple’larını kuracak, iPad’lerini geliştirecek öğrencileri mezun etmiş; dünya çapında, Nobel Ödülü alabilecek öğretim üyelerini bünyesinde barındıracak bir üniversite olmak” diye özetliyor. İş dünyasıyla ilgili bugüne kadar pek çok röportaj veren Rıfat Hisarcıklıoğlu ile sadece eğitim üzerine konuştuk.

 

Neden başka yatırım değil de eğitim?

 

Günümüzde bir ülkenin geleceğinin iyi olması ve refah seviyesini artırması, girişimci sayısı ve kalitesi ile yakından ilgilidir. Türkiye’deki girişimci sayısı ve kalitesi ise düşüktür. TOBB ETÜ’yü, Türkiye’de gücünü ve temelini girişimcilikten alan yeni bir eğitim modeli ortaya koymak için kurduk.   

 

Bu sektöre girdiğiniz için zaman zaman da olsa pişmanlık duyduğunuz oldu mu?

Asla pişmanlık duymadım. Aksine, TOBB Başkanlığı ile TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanlığı arasında tercih yapmam gerekse, tercihim üniversiteden yana olur.

 

Bundan sonrası için hedefiniz nedir?

 

Geleceğin Google’larını, Facebook’larını, Apple’larını kuracak, iPad’lerini geliştirecek öğrencileri mezun etmiş; dünya çapında, Nobel Ödülü alabilecek öğretim üyelerini bünyesinde barındıracak bir üniversiteyi hedefliyoruz.  

 

Anayasa değişikliğiyle özel üniversitelerin de önünün açılacağı söyleniyor. Vakıf üniversitesi olarak kalmak mı istersiniz, özel üniversite mi olmak istersiniz?

Vakıf üniversitesi olarak kalmak isteriz. Çünkü bizim amacımız para kazanmak değil. İnsanlarımızın önünü açabilecek, fırsatlar oluşturacak bir vakıf üniversitesi olarak yolumuza devam etmek isteriz.

 

Sizce vakıf üniversitelerinin önündeki en büyük engel nedir?

 

Vakıf üniversitelerine yeterince destek verilmemektedir. Bence en büyük engel budur.

Öğrenim ücreti maliyetlerinin düşürülmesi için öneriniz ne olur?

Bir öğrencinin devlet üniversitelerine maliyeti  4 bin dolar düzeyindedir. Vakıf üniversiteleri,  devletin üzerindeki bu yükü (burslu öğrencilerde) aldığı için, bize en azından bu düzeyde bir destek vermesi yerinde olur. 

 

Devlet üniversitesiyle haksız rekabet söz konusu mu?

 

Devlet üniversiteleri kamu imkânlarından yararlanıyor, vakıf üniversiteleri ise özel imkânlara dayanarak faaliyet gösteriyor. Bu, tabii ki haksız rekabet yaratıyor.

 

Sizce Türkiye’nin en iyi 3 üniversitesi hangisi?

 

Bizce Türkiye’nin en iyi üniversitesi TOBB ETÜ’dür. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Objektif veriler de bu söylemimizi destekliyor. TOBB ETÜ, ODTÜ Enformatik Enstitüsü'ne bağlı URAP (University Ranking by Academic Performance)  Laboratuvarları'nda yürütülen 'Üniversitelerin Akademik Performansa Dayalı Genel Sıralaması'nın sonuçlarına göre, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında 2010 ve 2011 yıllarında üst üste bilimsel başarıda birinci oldu.

 

Öğrenciler neden sizi seçsin?

 

TOBB ETÜ iş dünyasının içinden gelmektedir; iş dünyası ile barışık ve iç içedir. TOBB ETÜ, bu avantajı da kullanarak Ortak Eğitim Sistemi uygulamaktadır. Öğrenciler, her yıl 3.5 aylarını işyerlerinde geçirerek okulda iken iş dünyası ile tanışmakta; daha öğrenci iken, ortak eğitimde çalıştığı işyerinden iş teklifi almaktadır. Bunun yanı sıra TOBB ETÜ’de, İngilizce yabancı dil eğitimine büyük önem verilmektedir. Çünkü İngilizce dünyanın ortak dili haline gelmiştir. Öğrenciler hazırlık yılında 1.200 saat İngilizce öğrenmekte ve bölümünde eğitime başlamak için TOEFL sınavından 600 puan almak zorundadır. TOBB ETÜ’de aralarında Çince, Japonca, Arapça’nın da bulunduğu 8 dil arasından birisi seçilip, orta derecede bu dilin de öğrenilmesi istenmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)