adscode
adscode

‘Hocalı’yı yaşadık ama barıştan vazgeçmedik’

Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Ganira Paşayeva önceki gece Genç Bakış’ta konuğumuz oldu, öğrencilerle buluştu.

‘Hocalı’yı yaşadık ama barıştan vazgeçmedik’
Milliyet Diyalog
Gazeteciyken dünya liderleriyle görüşmeler yapan, Türkiye’yi karış karış gezen ve çeşitli belgesellere imza atan Paşayeva, Özgecan’ın ailesini de ilk ziyaret eden isimlerden birisi. Uzun süredir Avrupa Parlamentosu Kadın Hakları Komisyonu’nda görev yapıyor. Hocalı Katliamı’nın 23. yılında Hocalı’da neler yaşandığını dolu dolu gözlerle anlattı. İşte programdan satır başları:



Hocalı Katliamı
- 1990’larda Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgaliyle başladı. İlk önce Dağlık Karabağ’da başladı. Bununla sınırlı kalmadı. Azerbaycan’ın yedi büyük bölgesini de işgal ettiler. Dağlık Karabağ’ın Hocalı kentinde amansız bir katliam yaptılar. Tam 23 yıl önce zırhlı araçlarla o soğuk günde sivil insanlar, kadın, çocuk demeden yapılan korkunç bir katliam. Kanıt videolar ve fotoğraflar var. İnsanlık aleyhine yapılmış bir suçtur. Bunu yapanlara mahkeme kurulsun, adalet karşısında cevap verilsin.
- Eğer siz etnik, dini bir grubu onun kimliğinden dolayı, inancından dolayı katlediyorsanız bu soykırımdır. Ermeniler bunu, “Onları Türk oldukları için öldürdük” diyerek yazdılar.
- Hocalı’da katledilenler Azerbaycan vatandaşı oldukları için, Türk oldukları için katledildiler ve o coğrafyada Türklüğün bedelini ödediler.
- Aslında bunu tek biz ödemedik, Ahıska Türkleri evlerinden sürgün edildiler. Kırım Türkleri bedel ödedi.
Soykırım bir yalan
- Osmanlı günümüz modern toplumlarının dahi yapmayacağı şeyi yaptı. Öldürmedi ve tehcir uyguladı. Başka bir devlete de göç ettirmedi, yine kendi toprakları içinde başka bir bölgeye göç ettirdi.
- Türkler tarihte kesintisiz imparatorluklar kurmuş bir millettir. İmparatorluklar soykırımlar ve ırkçılık felsefesiyle kurulamaz. Hoşgörüyle kurabilirsiniz. Osmanlı birçok azınlığı içinde barındırdı ve yaratılanı yaratandan ötürü sevdik felsefesiyle yürütüldü.
- İngilizler 3 Ocak 1919’dan 10 Ağustos 1921’e kadar savaş esirlerine kötü muamele ve Ermeni katli iddiası ile 147 Osmanlı üst düzey yetkilisini Malta’ya hapsettiler. Osmanlı yenilmişti zaten. Osmanlı’yı suçlu çıkarmaya çalışıyorlardı. İngiltere Kraliyet Başsavcılığı soruşturma sonucunda ortada hukuki hiçbir şey yoktur, suçlama yapılamaz raporu vermiştir. 29 aylık tutukluluktan sonra o insanların katliamla ilgili hiçbir suçlarının olmadığı ispatlanmıştır.
- Ermeni lobisi sözde Ermeni soykırımını tanıtmak için çok çalıştı. Onlar yalanlarını dünyaya anlattılar, biz Türk milleti olarak gerçekleri anlatmadık.
- Ermeniler sözde soykırım tanıtımını yaparken bunu sadece tanıtım olsun diye yapmıyorlar. 3T için yapıyorlar: Tanıtım, Tazminat, Toprak.
- Türkiye’nin Türki Cumhuriyetler ile sınırlarını kaldırdılar. İnsan hakları diye bağıran Avrupa’nın gözü önünde 1 milyon insanın hakkı Ermenistan tarafından 23 yıldan fazladır ihlal ediliyor.
- Bir tarafta hukuk, bir tarafta politika konuşuluyordu. Hukuki delil olmadan politik delillerle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin karar alması itimadı sarsar. Adaletin sağlanacağını düşünüyorum. Müracaat çok doğru bir karardı.
- Bizim davamız inkâr yasasından önce, davanın kendisiyle. O yanlış kararın kaldırılması gerekir. Fransa parlamentosunun başka bir ülkenin tarihi hakkında karar vermesi yanlış bir durum.
- Ermenistan Devleti’nin Başkanı “Bizim nesil Dağlık Karabağ’ı aldı. Sizin nesliniz Ağrı Dağı’nı alması lazım” diyor. Bir Cumhurbaşkanı bugün Türkiye topraklarından toprak almanız gerekir diye bir ideoloji yüklüyor. Ermenistan bağımsızlığını kazandığında Türkiye Ermenistan’ın bağımsızlığını tanıdı. Ermenistan karşılığında ne yaptı? Anayasasına Türkiye toprak iddiası koydu. Sözde Ermeni soykırımı konusunda iddialı bir konu koydu.
Başbakan Davutoğlu, İstanbul’da birçok azınlıkla görüşmesinde Ermenilerin Türkiye-Ermenistan sınır kapısı sorusuna, “Ermenistan Dağlık Karabağ’ı işgal etmiş, bunun dışında yedi bölgeyi de işgal etmiş. O zamana kadar Türkiye Ermenistan sınırı açıktı. Dağlık Karabağ’ın işgale gittiği zaman da Türkiye’nin Ermenistan sınırı açıktı. İşgali Karabağ’ın dışına çıktığı zaman bu mezalimi artık yeter diye kapattı. Sadece bir rayonu boşaltsalardı Ermenistan sınırlarının açılması konusuna bakılabilirdi” cevabını verdi ama o adım hiç atılmadı.
- Birçok kardeşimi elimle kabre koydum. Bazılarının kabri bile yok. Buna rağmen gelin bu sorunu masada çözelim diyoruz. Yeni bir savaş başlamasın.
Kadına şiddet!
- Hüseyin Cavit yüz yıl öncesinde kadın şiiri yazmış. Dünyaya verilecek en güzel mesajdır. Diyor ki “Kadın gülerse şu ıssız muhitimiz gülecek”. Sürüklenen beşeriyet kadın ile yükselecek. Kadının yükselmediği, hakkının verilmediği, iyi eğitimi olmayan toplum hiçbir zaman yükselemez.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)