adscode
adscode

İnsan Beyniyle Kontrol Edilebilen Uçan Robot

Daha önceden uzaktan kumandalı helikopterlere sahip olmuşsunuzdur ancak oyuncak boyutundaki bu robot onlardan tamamen farklı; çünkü onu düşüncelerinizle kontrol edebilmeniz mümkün.

İnsan Beyniyle Kontrol Edilebilen Uçan Robot
Genç Blog

 

 

 

Minnesota Üniversitesi’ndeki bir araştırma grubu tarafından geliştirilen bu quadcopter, kişinin düşüncelerini elektriksel uyarılar olarak algılayarak belirli bir zaman boyunca düzgün şekilde kontrol edilebiliyor.

 


Araştırma grubu, 5 farklı durum karşısındaki elektriksel beyin aktivitelerini kayıt etmek için Electroencephalography tekniğini kullanıyor. Beyinden alınan elektrik dalgaları 64 elektrotluk alıcılar tarafından algılanarak sinyaller aracılığıyla bilgisayara ulaştırılıyor. Bilgisayar kendisine gelen sinyalleri işliyor ve bu sinyalleri komuta çevirdikten sonra quadcopter'a ne tür bir komut işlemesi gerektiğinin bilgisini gönderiyor. Geriye kalan ise quadcopter'ın komutu işleyerek ilgili hareketi sağlaması.

 


Özellikle hareket kabiliyeti veya konuşma yetisi kısıtlı kişiler için son derece önemli bir gelişme niteliği taşıyan bu çalışma, insan beyni ve bilgisayar arasındaki etkileşim alanındaki çalışmalara örnek niteliği taşıyor. Projenin geliştirilmesinde liderlik görevi üstlenen Minnesota Üniversitesi'nden Profesör Bin He, insanların zihin gücünü kullanarak uçan bir robotun kontrolünü sadece beyin dalgaları ile yönetebilmesi üzerine olan bu projenin kendi alanında ilk olduğunu belirtiyor.

 


 

 

Bu videodan quadcopter'e ait videoyu izleyebilirsiniz.

 

 

Gördüğünüz üzere, helikopteri zihniyle kontrol eden öğrenci, sol elinin hareket ettiğini hayal etmesi ile helikopterin sola eğilmesini, sağ elini kaldırdığını düşünmesi ile helikopterin yükselmesini komuta etmek gibi işlevsellikleriyle quadcopter'ın becerilerini gözler önüne seriyor.
İnsan beyni ve bilgisayar etkileşimi üzerine yapılan araştırmalar elbette bununla sınırlı değil. İngiltere'deki Essex Üniversitesi, Nasa ile ortaklaşa çalışarak uzaya gitmesi planlanan aracın simülatörü üzerinde çalışıyor. Bu projeyle birlikte gelecekte belki de astronotlar uzayda yorulduklarında kendi beyin dalgalarıyla yönettikleri robotlar sayesinde araştırmalarına devam edebilecekler.Kendi beyin dalgalarıyla yönettikleri robotlar sayesinde araştırmalarına devam edebilecekler.

 

Emre Çalışır

www.egitimajansi.com





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)