adscode
adscode

İşçi-işveren iş sağlığı ve güvenliği için el ele verdi

​Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in, işçi ve işveren temsilcileriyle geçen hafta sonu yaptığı toplantıda, İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planı kapsamında yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

İşçi-işveren iş sağlığı ve güvenliği için el ele verdi
Türkiye'den Haberler
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile hafta sonu yaptıkları toplantıda,  "İş Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi" kurulmasını, bunun da doğrudan Başbakan'a bağlı bir mekanizmaya dönüştürülmesini talep ettiklerini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında, geçen pazar günü işçi ve işveren temsilcilerinin katıldığı toplantıda, son dönemde yaşanan iş kazalarının ardından, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eylem Planı kapsamında yapılması gerekenler masaya yatırdı.

Toplantıda, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yer aldı.

Çalışma hayatıyla ilgili konuları görüşmek üzere biraraya gelinen toplantıda, özellikle son dönemde yaşanan iş kazaları başta olmak üzere çözüme kavuşturulması gereken hususlar değerlendirilerek, sonrasında yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısında sunuldu.

Konuşulan konular, Bakanlar Kurulu'nda da görüşüldükten sonra yasalaştırılması için kısa sürede TBBM'ye sevk edilmesi planlanıyor.

"Taslağa dönüşmeyen öneriler paketini değerlendirdik"

AA muhabirine konuyla ilgili açıklamada bulunan Hak-İş Genel Başkanı Arslan, görüşmenin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında sosyal taraflarla yaptığı toplantının devamı şeklinde olduğunu söyledi.

Arslan, ilk yapılan toplantıda iş sağlığı ve güvenliği konusunda tarafların önerilerinin alındığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da bu nedenle bir çalışma başlattığını ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliğiyle alakalı Pazar günü sosyal taraflarla bir araya gelindiğini vurgulayan Arslan, "Hem bizim bu konudaki öneri ve değerlendirmelerimizi almak hem de kendilerinde olan ama henüz bir tasarıya, taslağa dönüşmeyen öneriler paketini beraber orada değerlendirdik. Sayın Bakan'ın da söylediği 'Pazartesi gününe Bakanlar Kurulunda sunacağını' ifade etmişti. Dün de ayrıntıların bir bölümünü Sayın Bülent Arınç açıkladı" diye konuştu.

Arslan, 10 Ekim'den itibaren Başbakan Davutoğlu'nun İstanbul'da işçi ve işveren tarafıyla da bir araya geleceğiyle ilgili kendilerine henüz bilgilendirme yapılmadığını ancak daha önce Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı toplantıda tekrar sosyal taraflarla da bir araya gelinebileceği hakkında konuşulduğunun altını çizdi.

"Pakette taşeron işçilerle ilgili yeni bir hazırlıktan bahsediliyor"

Yapılan ilk toplantıdan yola çıkarak öncelikli olarak hükümet ve bakanlıklar arasındaki bu paketle ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından bir taslağa dönüştürüleceğine işaret eden Arslan, şöyle konuştu:

"O taslak da muhtemelen sosyal taraflarla yapılan toplantıda sunulacak ve onunla ilgili değerlendirmelerimiz istenecek. Pazar günkü toplantıda elimizde taslak veya teklifi olarak herhangi bir öneri gelmediği için biz, Sayın Bakan Çelik ile yaptığımız toplantıdaki konuyla ilgili bakanlığın kendi çalışmalarını esas alamıyoruz. Bakanlar Kurulundan sonra hükümet tasarısına dönüşürse o zaman belki ayrıntılı bir değerlendirme imkanı olacak. Sayın Bakan'ın yapmış olduğu öneri paketi içerisinde bir kısım cezaların artırılması var. Önleyici bir kısım tedbirler var, denetimle ilgili değişiklikler öngörülüyor. Yine taşeron yasasıyla ilgili bir kısım hazırlıklardan bahsediliyor. Bu paketin içerisinde iş sağlığı güvenliği, taşeron işçilerle ilgili yeni bir hazırlıktan bahsediliyor. Ancak bunların ayrıntıları, bakanlığın ve hükümetin resmi çalışması olmadığı sadece bu konu başlıklarında 'neler yapabiliriz' diye sosyal tarafların görüşleri alındı."

"İş Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi' kurulması önerimiz var"

Arslan, yapılan toplantılarda bunun üzerine bir yol haritası oluşturulmaya çalışıldığını ve hangi hususlarda, nasıl bir düzenleme yapılabilir konusunda görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda konsept değişikliğinin yapılması gerektiğini belirten Arslan, "Başta iş sağlığı ve güvenliğinin yapısıyla ilgili Türkiye'nin 'İş Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi' kurulmasını, bunun da doğrudan Başbakan'a bağlı bir mekanizmaya dönüştürülmesi önerimiz var. Bunlar bizim Sayın Başbakan'a da sunduğumuz ve her fırsatta dile getirdiğimiz önerilerimizdir. Bizim önerilerimiz ne kadar kabul görür ilerleyen günlerde hep beraber göreceğiz" dedi. 

"İş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin Enerji Bakanlığına devredilmesi"

Türk-İş yetkililerinden edinilen bilgiye göre de öncelikli olarak toplantıda mesleki yeterlilik belgeleri, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin para cezalarının etkinleştirilmesi, madenlerde iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin Enerji Bakanlığına devredilmesi konuları görüşüldü.

Ayrıca inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymayan ve teşvik almış firmaların teşvik koşullarının değiştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilecek teşviklere İSG tedbirlerinin sunulacak projelerde yer almasının zorunlu hale getirilmesi de görüşülen konular arasında yer aldı.

Üretim zorlamasının engellenmesi, ölümlü iş kazalarında sözleşme ve yetki belgesinin iptali, yükseköğretim ile orta öğretim kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği derslerinin konulması, iş kazaları sigortası sandığı ile işin durdurulması uygulamasına ilişkin genelge konuları da konuşuldu.

Öte yandan toplantıda alt işveren uygulamaları da gündeme geldi. Açılan davaları muvazaa nedeniyle kazanmış alt işveren işçileri daimi ise bunların kadroya alınması, Bakanlar Kurulunca belirlenmiş asıl işlerde çalışan alt işveren işçilerinin kamu kuruluşlarınca istihdam edilmesi ve ihtiyaç fazlası alt işveren işçilerinin iş sözleşmelerinin sona erdirilmesi gibi konular tartışıldı.

"DİSK daha sonradan bir görüş ortaya koyacak"

Toplantıya katılan DİSK İş Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi Sorumlusu Tevfik Güneş de taleplerinin Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan görüşmedeki talepleriyle aynı olduğunu söyledi.

Güneş, öncelikli olarak bir sistem sorunu olduğunu belirterek, sistemin değiştirilmesine yönelik önerilerini sunduklarını ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliği alanına ilişkin özerk demokratik bir yapılanmanın oluşmasını istediklerini vurgulayan Güneş, "Toplantıdan çıkacak sonuçlara ilişkin DİSK daha sonradan bir görüş ortaya koyacak. Süreci inceledikten sonra da görüşlerimizi Sayın Faruk Çelik'e de iletiriz" dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)