İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Ana, İlk ve Ortaokul Öğrencilerine Yaratıcı, Deney ve Gözleme Dayalı Uygulamalı Fen ve Matematik Eğitimi ve Ar-Ge Çalışmaları Projesi” kapsamında, Beyoğlu ilçe sınırları içinde 375 çocuk İTÜ’de kurulan Bilim Okuluna başladı. Öğrencilerin seçiminde Beyoğlu Belediyesi ve Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapıldı. Her gün 90 çocuk İTÜ Bilim Merkezine gelerek kendileri için kurulan bilim okulunda eğitim alıyor. 61 bilim iletişimcisinden 25’i aktif olarak görev yapıyor. Uzun soluklu projede, bilim iletişimcileri dönüşümlü olarak görev alacak.
Projeye özel laboratuvar ve atölyeler
Öğrenciler, matematik, fizik, kimya, astronomi üzerine laboratuvar çalışmaları yürütüyor, deneyler yapıyor. İTÜ Bilim Merkezi içinde bu projeye özel yeni laboratuvarlar ve atölyeler kuruldu. Bilimin eğlenceli ve etkileyici dünyasına yolculuğa çıkan çocuklar, farklı yaş gruplarına göre sınıflara ayrıldı. Okulun öğrencileri arasında anaokulu, ilkokul ve ortaokul olmak üzere 3 ayrı kademe bulunuyor.
Müfredat için öneriler geliştirilecek
Tüm deneyler ve eğitimler, MEB müfredatına paralel ilerliyor. Bu noktada okulun amaçları arasında, MEB’e müfredat önerileri ile gitmek de var. Yapılan Ar-Ge çalışmaları ile toplam 9 aylık program dahilinde sürecek eğitimler doğrultusunda bir rapor hazırlanması hedefleniyor. Ayrıca proje kapsamında gerçekleştirilecek 5 ayrı halk semineriyle, ilgi duyanların üniversite ve bilimle popüler düzeyde buluşturulması hedefleniyor.
Eğitime destek projesinin ötesinde
Ayrıcalıklı bir sosyal sorumluluk projesi olan çalışma hem kapsamı hem ulaştığı öğrenci kitlesi hem de eğitim sistemi için yeni öneriler geliştirecek olması nedeniyle örnek niteliği taşıyor. Bir eğitime destek projesinin ötesine geçilerek bilimin geleceğine yatırım yapılması, yeteneklerin keşfedilip desteklenmesi, bunun için de ekonomik temelli fırsat eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.