adscode
adscode

Kadın hakimler erkeklerden daha mı adaletli?

Takım elbise ve kravata iyi hal indirimi uygulayan erkek hakimlerden şikayet var...

Kadın hakimler erkeklerden daha mı adaletli?
Türkiye'den Haberler
İzmir’de kadınların yönetimindeki Gediz Üniversitesi ile EGİKAD ve LİYAKAT dernekleri 8 Mart’ta “Kadın ve Toplumsal Dönüşüm Konferansı” düzenledi. Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Işılay Saygın, “Bakanlığım döneminde Ailenin Korunmasına Dair Yasa’yı çıkardık. Kanun iyi, uygulama kötü. Karısını 10 yerinden bıçaklayanın cezası, kravat taktı diye indiriliyor. Yeni kanunlara değil, adil hakimlere ihtiyaç var; kadın hakimler erkeklere göre daha adil” dedi.

Yönetici koltuklarında kadınların oturduğu Gediz Üniversitesi, Gediz Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi (GenDes), Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) ve Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde önemli bir işbirliğine imza attı. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın desteğiyle “Kadın ve Toplumsal Dönüşüm Konferansı” gerçekleştirildi. 

Açılışta Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu ve LİYAKAT Başkanı Berkay Eskinazi konuştu. Gazeteci Ayçe Dikmen’in moderatörlüğündeki “Barış ve Uzlaşma Kültüründe Kadın” başlıklı ilk oturumda Birleşmiş Milletler Kadın ve Güvenlik Danışmanı Sabine Freizer, yazar Canan Tan ile Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve GenDes Müdürü Doç. Dr. Sibel Safi kürsüye çıktı. ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler’in yönetimindeki “Ekonomide Kadının Yeri” konusunun ele alındığı 2’nci oturumda ise eski Hazine Bakanı ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, yönetim danışmanı Senem Kılıç ile İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı avukat Ulvi Puğ görüşlerini paylaştı.

Yanlış kararlar yaralıyor
Yaşamını kadın hakları mücadelesine adayan Işılay Saygın, kadın cinayetlerinde ve kadına şiddet davalarında uygulanan iyi hal indirimlerini eleştirdi, kadın hakimlerin daha adil olduğunu vurguladı. Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Saygın, ailede şiddeti önlemek amacıyla 1998 yılında, bakanlığı döneminde Ailenin Korunmasına Dair Yasa’yı çıkardıklarını hatırlattı, şunları söyledi: “Dünyadaki uygulamaları araştırıp bu yasayı hazırladık. Kanun güzel fakat uygulama kötü. Adam eşini 10 yerinden bıçakladığı için hakim önüne çıkıyor, takım elbise giyip kravat taktı diye iyi hal indirimi alıyor, 2 yıl sonra da salıveriliyor. Bu kararlar ve uygulamalar kadınları yaralıyor. Kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin önüne geçmek için yeni kanunlara ihtiyaç yok, adil karar veren hakimlere ihtiyaç var. Kadın hakimler, erkeklere göre daha adil kararlar veriyor. Adil yargılama istiyoruz.”
Betül Elmasoğlu, kadınların maruz kaldıkları suçlar yerine başarılarıyla gündeme gelmesini arzu ettiklerini dile getirdi, “Uyguladığımız projelerle kadınların toplumsal yaşama ve iş hayatına daha çok katılmasını sağlamaya, onları cinayetlerden, tecavüzlerden ve tacizlerden korumaya çalışıyoruz. Kadınımız umarız sadece başarılarıyla konuşulur” dedi. Berkay Eskinazi de kadınların ekonomik yaşamda ve karar alma mekanizmalarında daha çok yer almaları gerektiğine dikkat çekti, “Bu amaçla yürüttüğümüz varolma mücadelesine her yıl daha çok kurumun ve kişinin katılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)