adscode
adscode

Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Teknoloji Türkiye’den…

Sabancı Üniversitesi’nin dünya çapında ün yapmış öğretim üyeleri Ali Koşar ve Devrim Gözüaçık SUTAB (SU Tabancası) projesi ile mikro kavitasyon, yani kaynama ile oluşan kabarcıkların aşındırma gücünü…

Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Teknoloji Türkiye’den…
Üniversite
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doçent Dr. Ali Koşar ve Doçent Dr. Devrim Gözüaçık ile ekipleri kavitasyon yöntemiyle, yani püskürtülen sıvı içinde oluşturulan mikro boyuttaki su kabarcıklarının (kavitasyon baloncukları) aşındırma gücü ile kanserli hücreleri, tümörleri, prostat ve böbrek taşını parçalayan bir tıbbi cihaz geliştirdiler.

Sıvı püskürttüğü için, su tabancası benzetmesinden yola çıkılarak SUTAB (Sabancı University Tissue Ablation with Bubbles Medical Device) adının verildiği bu cihaz sayesinde kanser, tümörler, prostat ve böbrek taşı tedavisinde yeni bir çığır açılacak. Sağlıklı hücre ve dokulara zarar vermeyerek, kanserli hücre ve tümörleri hedef alan özelliği ile SUTAB hastalara ekonomik ve tamamen zararsız tedavi imkanı sağlayacak.

SUTAB nasıl bir teknoloji sunuyor?
Mikro kavitasyon yöntemi ile yani suyun basıncının düşürülerek meydana gelen baloncukların patladığında çıkardığı yüksek enerji kullanılarak kanserli hücreler hedef alınıyor ve yok ediliyor. Böylece sağlıklı hücreler hiçbir zarar görmeyerek sadece kanserli hücreler yok ediliyor. Aynı şekilde kabarcıkların aşındırma enerjisi istenilen hedefe yönlendirilerek tümörler, böbrek taşları ve prostat hedeflenerek yok ediliyor.

SUTAB Türkiye'de bu alanda üretilecek ilk cihaz olma özelliği ile sağlık alanında dünyada bir ilke imza atacak. SUTAB ile birlikte Türkiye'de ilk kez kanser, tümörler, prostat ve böbrek taşı tedavisi için üretilecek cihaz ile hastalara ucuz ve tamamen zararsız tedavi imkanı sağlanacak. Sabancı Üniversitesi araştırmacıları, SUTAB'ın temel prensibi olan hidrodinamik kavitasyonun tıbbi amaçlı kullanımının dünya patentini ellerinde tutuyorlar, bu da cihazın uluslar arası rekabet gücünü artırıyor. SUTAB'ın endoskopi  aletine entegre edilmesiyle Türkiye, kendi patentli teknolojisi ile geliştirdiği kanser tedavisi için geniş kullanım özellikli cihazına sahip olmuş olacak.

Projede robotik kontrollü endoskopik cihaz prototipi geliştirme aşamasında; Sabancı Üniversitesi'nden mühendisler Prof. Mustafa Ünel ve Prof. Asıf Sabanovic, Maltepe Üniversitesi'nden ürolog uzman doktor ve cerrah Prof. Sinan Ekici, Yeditepe Üniversitesi'nden patoloji uzmanı doktor Prof. Işın Doğan Ekici ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden mühendis Prof. Hüseyin Üvet ile kolabrasyon içerisinde çalışılıyor. Sabancı Üniversitesi'nden moleküler tıp uzmanları Dr. Özlem Oral ve Dr. Cenk Kığ da çalışmaya önemli katkılar sağlıyor.

Ali Koşar kimdir?
Doçent Dr Ali Koşar Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Programı öğretim üyesidir.Yeni jenerasyon mikro akışkan sistemler konusunda dünya çapında öncü araştırmacılardan biridir. Araştırma alanları, kaynama ısı transferi kritik ısı akısı, mikro akışkan sistemler, nanoakışkanlar ve kavitasyonu içeren geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Çalışma alanlarıyla ilgili deneysel veri eksikliğinin giderilmesini hedef almış ve özellikle deneysel çalışmalarıyla literatüre değerli katkılarda bulunmuştur. Mikro ölçekte ısı transferi ve sıvı akışı konusunda yapılabilecek birçok deney hakkında detaylı bilgi ve tecrübe sahibidir. Uluslararası Atıf Endeksleri kapsamındaki dergilerde basılmış 50’yi aşkın makalesi olup; bu makalelere 800’ün üzerinde atıf yapılmıştır. Uluslararası konferans bildiri kitapçıklarında bağımsız hakemler tarafından değerlendirilmiş 50’yi aşkın konferans bildirisi vardır. Ayrıca Ali Koşar’ın işlem görmekte olan dört patent başvurusu da bulunmaktadır. Başarılı çalışmalarından dolayı “Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”, “ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. PARLAR Eğitim ve Araştırma Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü”, “Feyzi AKKAYA Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Fonu Eser Tümen Üstün Başarı Ödülü”, “TÜBİTAK Teşvik Ödülü”, “9. Kadir Has Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”, uluslararası “ASME (American Society of Mechanical Engineers) ICNMM (International Conference on Nanochannels, Microchannels and Minichannels) Üstün Erken Kariyer Ödülü (Early Career Award)”, “Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanı Ödülü” ve uluslararası “ASME (American Society of Mechanical Engineers) MEMS (Microelectromechanical System) Bölümü En İyi Makale Ödülü” gibi birçok ödül almıştır.

Devrim Gözüaçık kimdir?
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik Programı Öğretim Üyesi Doçent Dr Devrim Gözüaçık bir tıp doktoru olması yanında, moleküler hücre biyolojisi, genetik ve kanser biyolojisi uzmanıdır. Sabancı Üniversitesi’ndeki araştırma laboratuvarında, vücudun stres ve hastalıklara hücre düzeyinde verdiği en önemli yanıtlardan birisi olan "otofaji" konusunda çalışmalar yürütmekte ve bilim insanları yetiştirmektedir. Otofaji bozuklukları, kanser, Alzheimer, Parkinson, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, inme ve enfeksiyon hastalıkları gibi birçok önemli sağlık sorununda görülmektedir. Devrim Gözüaçık’ın başında bulunduğu laboratuvar Türkiye’de otofaji konusuna aktif olarak yoğunlaşan ilk ve tek laboratuvardır. Gözüaçık Laboratuvarı'nda yapılan dünya çapındaki önemli buluşlar, otofaji bozuklukları görülen hastalıkların daha iyi anlaşılması, hedefli ve daha az yan etkili inovatif ilaçların ve tıbbi cihazların bulunması amacıyla değerlendirilmektedir. Devrim Gözüaçık'ın Uluslararası Atıf Endeksleri kapsamındaki dergilerde basılmış olan 40’ı aşkın makalesine, 2500’ün üzerinde atıf yapılmıştır. Ayrıca, 10 ayrı bilimsel kitap için bölümler yazmıştır. Yurtdışı ve yurtiçinde 50'den fazla uluslar arası toplantıya davet edilmiş ve konferans vermiştir. Türkiye'deki çalışmaların ürünü olan üç patent başvurusu bulunmaktadır. Devrim Gözüaçık, Hoffmann-La Roche İlaç Firması tarafından "Biyo Bilime Yön Verecek 20 Lider" arasında seçilmiştir. Çalışmaları, "Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu EMBO Ödülü", "Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü", "İstanbul Kültür Üniversitesi Prof. Önder Öztunalı Bilim Ödülü" ve "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Sağlık Bilimleri Büyük Ödülü" ile ödüllendirilmiştir. Dr. Gözüaçık, alanın en önemli dergisi olan ve ABD’de basılan “Autophagy” adlı derginin editörü, New York merkezli Uluslararası Hücre Ölümü Derneği’nin (ICDS) yönetim kurulu üyesidir. Cancer Research-UK (İngiltere), Wellcome Trust (İngiltere), The Health Research Board Ireland (İrlanda) ve Research Foundation Flanders, FWO (Belçika) ve TÜBİTAK dahil birçok uluslar arası ve ulusal araştırma kurumu için jüri görevleri yapmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)