adscode
adscode

Kayıt skandalı (2)

Eğitime, özellikle de sınavlar ve kayıtlara yönelik yazılarımızın Ankara’da çok hoşa gitmediğini biliyoruz. Ama dost acı söyler misali, yazmaya devam edeceğiz.

Kayıt skandalı (2)
Milliyet Diyalog
 Çünkü yapıcı eleştiriler, sistemi de kişileri de geliştirir. Yazılıp dillendirilmesi de halının altına süpürülmesinden bin kat iyidir...
Hemen her yıl sınavlara milyonlarca aday giriyor. Binde birlik puanlar bile çok önemli. Daha önce, virgülden sonra üç rakam vardı, şimdi dörde çıktı. Yani on binde birlik puan bile çok önemli hale geldi.
0.0005 puan yüzünden, istediği tercihe giremeyen öğrenciler var.
İşte böyle bir ortamda, puanlarda müthiş anormallikler yaşanmaya başladı.
Bazı okullarda bırakın bir iki puanlık düşmeleri, yarım puanlık bir kıpırdama bile olmazken, bazılarında 200 puana varan düşüşler söz konusu!
Evet, evet yanlış okumadınız, tam 200 puanlık düşüşler gerçekleşti. Ara sınıflardaki nakiller tam bir rezalet! Hiç kimseye haber vermeden, taban puan sınırlaması kaldırıldı, sadece bu konuda bilgisi olanlar yararlandı ve kimi öğrenciler, geçen yıllarda, önünden bile geçemeyecekleri okullara, nakil şansı elde ettiler. Ama lise 1’ler için böyle bir durum söz konusu değil. Baştan beri taban puan koşulu yoktu. Nakiller, herkese açıktı. Çok yüksek puanlılar da tercih etti, çok düşük puanlılar da...
Okullardan bazılarında düşüşler oldu, bazılarında da yükselmeler. Üçbeş puanlık, hatta 15-20 puanlık oynamalar normal olabilir ama 200 puana varan değişimlere akıl sır erdirilemiyor...
Kayıtlar tümüyle dijital ortamda, e-okul sistemi üzerinden gerçekleşiyor. Eğer içeriden bilgi alınmıyor ve yazılıma müdahale edilmiyorsa, torpil, kayırma söz konusu değil. Buna da açıktan açığa, kolay kolay hiç kimse cesaret edememeli. Ama bu durumu, kime anlatsak “Burası Türkiye“ diyor, başka bir şey demiyor!..

214 puan düştü!
MEB, bu yıl liselere girişte ikinci, üçüncü kayıt dönemlerini kaldırdı, yerine nakil sistemini getirdi.
Önce isteyen, istemeyen herkesi bir liseye yerleştirdi, sonra da okulunu beğenmeyen, başka okula nakil isteyebilir dedi.
Evinden yüzlerce kilometre uzağa gönderilenler de oldu, hiç istemediği okula yönlendirilenler de.
Sonunda ağır aksak nakiller başladı, birinci nakil dönemi boşa geçti, ikinci ve üçüncü nakil döneminde ise kontenjan açıkları azalacağına daha da arttı. Okullar açılmasına rağmen, nakil süreci hâlâ devam ediyor...
Sonraki kayıt dönemlerinde, genelde puanlar düşmez. Örneğin üniversiteye girişte, taban puanın yani son giren öğrencinin puanından daha düşük olanlar, o fakülteye, ek yerleştirme için başvuramaz.
Eskiden MEB de öyle yapıyordu ama bu yıl nakillerde puan sınırlamasını kaldırdı.
Gerekçeleri de şuydu:
Her okulda zaten birkaç açık olur, başvuran da çok olacağı için puanlar düşmez, tam aksine artar...
Nakillerde tek tercih hakkı vardı ve gelinen nokta tam bir hezimet oldu!
İşte size birkaç örnek:
Önce yükselenlere bakalım, hemen her okulda 20, 30 hatta 50 puanlık yükselmeler var ama bazıları var ki, uçmuşlar. Örneğin Semih Tınay Anadolu Lisesi’nde puanlar 308’den 400’e, Kalecik Cumhuriyet Anadolu’da 294’ten 434’e, Şereflikoçhisar Tuz Gölü Anadolu Lisesi’nde puanlar 266’dan 372’e fırlarken, İstanbul Kadıköy Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi’nde taban puan 451.6893’ten 237.3035’e düşmüş. Sisteme girildiğinde görülen puan bu.
Örneğin aynı ilçedeki, Fenerbahçe Anadolu 404’ten 391’e, Hayrullah Kefoğlu 457’den 447’ye, Kadıköy Anadolu 491’den 486’ya düşerken, Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi’ndeki bu 214 puanlık düşüşün nedeni nedir, bilinmiyor.
Nakiller, e-kayıt sistemiyle gerçekleştiği için okullar, bizim hiçbir müdahalemiz yok deyip işin içinden sıyrılıyor. MEB ise bu konuda suskunluğu tercih ediyor...


Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)