adscode
adscode

KPSS Soru ve Cevapları,Sınav Yorumları

ÖSYM tarafından yapılan Lisans Düzeyindeki KPSS sınavı soru kitapçığı örneği ve sınavla ilgili tüm yorumlar,sınava dair tüm gelişmeler www.egitmajansi.com'da

KPSS Soru ve Cevapları,Sınav Yorumları
Sınavlar

Binlerce öğrencinin 5 Temmuz Cumartesi günü girdiği KPSS lisans soru ve cevapları açıklandı mı?

KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak?

ÖSYM KPSS cevap anahtarını açıklayacak mı? 

KPSS ye ait soru ve cevap anahtarı ÖSYM tarafından yüzde 20 sinin açıklanacağı belirtilmişti.2014 KPSS Genel Yetenek  Türkçe Soruları Ösym Bilgi Edinme Kanununda Yapılan Değişiklikten dolayı ÖSYM tarafından yayımlanacak olan 2014 KPSS soru ve cevaplarının Yüzde 10'lık Kısmı dışında ki soruların yayınlanmasına az bir süre kaldı.

ÖSYM 2014 KPSS 5 Temmuz İlk Oturum Soru  ve Cevap anahtarları yayınlanır yayınlanmaz sitemizde olacak.


KPSS İLE İLGİLİ YORUMLARINIZ İÇİN  

editor@egitimajansi.com- aguclu@milliyet.com.tr


KPSS 2014 Tarih soruları memur adaylarını ters köşeye yatırdı. Bu yılki KPSS, tarih çözen memur adayları için tam anlamıyla fiyaskoyla sonuçlanırken, müfredatta olmayan 12 soru ise akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Yıl boyunca hiçbir tarih öğretmeninin hiçbir dershanede anlatmadığı konulardan soru çıkmasını eleştiren KPSS adayları, tıpkı tarih hocaları gibi bu konulardan soru çıkmasını beklemiyordu. 

ÖSYM başkanı tarafından yapılan açıklamada soru sayılarının 120 sorudan 80 soruya düştüğünü açıklamıştı. Fakat yeni yapılan açıklama ile sınavın kapsamında yeni değişikliklere gidilmiştir. Bu değişiklikleri şöyle özetleyebiliriz. Öncelikle sınavda program geliştirme konu alanı 4 soruya düşürülmüş ve bu azalma program geliştirme sorularının daha çok öğretmeni ilgilendiren noktalarla ilgili geleceği anlamına gelmektedir. Bu durumun dışında rehberlik konu alanının içerisine özel eğitim alanı eklenerek bu başlıkla ilgili de sorular yöneltileceği açıklanmıştır.

Öğretmenlik ve kamudaki A ve B grubu kadrolar için yapılan KPSS bu hafta yapılacak. KPSS Cumartesi ve Pazar günü sabah ve öğleden sonra olmak üzere toplam 4 oturum şeklinde gerçekleştirilecek.Yaklaşık 2 milyon adayın gireceği sınav sabah 09.30'da başlayacak. Öğleden sonraki oturum ise 14.00'de başlayacak.

Tüm adayların, cumartesi sabah oturumuna girmesi ve genel yetenek, genel kültür testlerini cevaplaması gerekiyor. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyenler, sınavın cumartesi öğleden sonra oturumuna ve alanlarına bağlı olarak da 20 Temmuz’da yapılacak, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) de katılacak. Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenler de cumartesi sabah oturumuyla birlikte 18 Ekim’de yapılacak, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine de (DHBT) katılması gerekiyor. Her oturumda bir soru kitapçığı ve bir cevap kağıdı kullanılacak.

Cumartesi sabah oturumunun süresi 120 dakika, öğleden sonra oturumunun süresi 100 dakika, pazar sabah ve öğleden sonra oturumlarının süresi ise 160 dakika olacak. Cumartesi sabah oturumunda genel yetenek ve genel kültürden 60'ar soru, cumartesi öğleden sonra oturumunda eğitim bilimlerinden 80 soru yöneltilecek. Pazar sabah oturumunda ise adaylara hukuk, iktisat, işletme, maliye ve muhasebeden 30'ar soru sorulacak. Pazar öğleden sonra oturumunda da adaylara, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, ekonometri, istatistik, kamu yönetimi, uluslararası ilişkilerden 30'ar soru yöneltilecek.

KPSS'DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI

Yaklaşık Ağırlığı
Genel Yetenek

1) Sözel Bölüm %50
2) Sayısal Bölüm %50
Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır.

Genel Kültür

1) Tarih %45
a)Anadolu Selçuklu Devleti ve Öncesindeki a) Hukuk başlangıcı ve genel kamu
Türk Devletleri %5 hukuku %5
b) Osmanlı Devleti %15 b) Anayasa %5
c) Atatürk İlke ve İnkılapları %20 c) İdare %5
d) Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi %5 4) Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular %10

2) Türkiye Coğrafyası %30
a) Türkiye’nin fiziki özellikleri %12
b)Türkiye’nin beşerî özellikleri %5
c) Türkiye’nin ekonomik özellikleri %13

3) Temel Yurttaşlık Bilgisi %15

KPSS SORU DAĞILIMLARI

KPSS Genel Yetenek Soru Dağılımı (60 soru = %100)
Türkçe % 50 30 soru
Sözcük Bilgisi % 5 3 soru
Dil Bilgisi % 10 6 soru
Anlatım Özellikleri % 5 3 soru
Okuduğunu anlama % 30 9 soru
Matematik % 50 30 soru
Sayılarla İşlem Yapma % 10 6 soru

Matematiksel İlişkilerden Yararlanma % 10 6 soru
Problem Çözme % 20 12 soru
Tablo, Grafik Okuma ve Yorumlama % 5 3 soru
Temel Geometri Bilgilerinden kararlanma % 5 3 soru

KPSS Genel Kültür Soru Dağılımı (60 soru = %100)

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi % 40 24 soru
III. Selim’den itibaren Türk İnkılabını hazırlayan etkenler % 5 3 soru
Ulusal Kurtuluş Savaşı % 10 6 soru
Atatürk İlke ve İnkılapları % 15 9 soru
Atatürk Dönemi: İç Olaylar ve Dış Politika % 10 6 soru
Türk Kültür ve Medeniyetleri % 10 6 soru
Selçuklular ve önceki dönem % 5 3 soru
Osmanlılar Dönemi % 5 3 soru

Türkiye Coğrafyası % 30 18 soru
Türkiye’nin fiziki Özellikleri % 5 3 soru
Türkiye’nin beşeri özellikleri % 5 3 soru
Türkiye’nin ekonomik özellikleri % 20 12 soru

Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik Konular % 5 3 soru

Temel Yurttaşlık Bilgisi % 15 9 soru
Hukuk başlangıcı ve genel kamu hukuku, devletler umumi hukuku ve özel hukuku % 5 3 soru
Anayasa Hukuku % 5 3 soru
İdare hukuku % 5 3 soru

KPSS YERLEŞTİRME SONUÇLARI BİLGİLER

KPSS 2014/1 Yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından bilindiği gibi açıklandı. Açıklanan sayısal verilere göre KPSS’den 38,07765 alan bir aday Sosyal Çalışmacı olarak Tuncelide Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına atanmış oldu. Burada 1 kontenjanda boş kaldı. Yani bu puandan daha düşük birisi tercih etmiş olsaydı oda atanacaktı En yüksek puanla atanan kişi ise 98,85858 ile Kimyager olarak Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na atanmış oldu.

KPSS Yerleştirme sonuçları açıklandı

Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme sonuçları açıklandı.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme işlemleri tamamlandı.

Adaylar yerleştirme sonuçlarını ÖSYM'nin, "https://sonuc.osym.gov.tr" adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek. Yerleştirme işlemine ait yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

2014 yılı başından itibaren ÖSYM aday kayıt sisteminde,

adaylara aynı düzeyde birden fazla eğitim bilgisi bildirme fırsatı verildi. Bu yerleştirme döneminde de ilk kez aynı düzeyde birden fazla eğitimi olan adaylara eğitimlerinin her birinden tercih yapma fırsatı sağlandı.

ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN KPSS'DE ELDE EDİLECEK PUANIN GEÇERLİLİK SÜRESİ BİR YIL OLACAK

Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl; ancak öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıl olacak. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecek. 14 Mayıs 2014tarihinden sonra lisans düzeyinden mezun olan ve lisans düzeyinden KPSS'ye girmeyip KPSS'ye ortaöğretim veya önlisans düzeyinden giren adayların takip eden KPSS B grubu lisans sınavına girmeleri halinde, KPSS ortaöğretim veya önlisans sınav sonuçları sona erecek; takip eden KPSS A grubu sınavına girmeleri KPSS ortaöğretim veya önlisans sınav sonuçlarını etkilemeyecek.


2014 KPSS Lisans sınavı zor muydu, kolay mıydı? İşte ilk yorumlar...


Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Matematik Bölümü salonunda sınava giren Zeki Altundağ, "Soruları çözmekte çok zorlandım. Özellikle tarih alanından gelen soruların büyük bölümü tamamen bilgi ağırlıklıydı. Geçmiş yılların soru tarzında soru pek gelmedi. Genel Kültür bölümünün Tarih dışındaki sorularında çok zorlanmadık." dedi.

SORULAR KOLAYDI
Öğretmenlik ve kamu kadroları için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) ilk oturumu sona erdi. Sınavdan çıkan adaylar, soruların geçen yıla oranla daha kolay olduğunu söyledi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından tüm yurt genelinde yapılan KPSS’nin 5-6 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen lisans düzeyi oturumunun ilk ayağı sona erdi. İlk oturuma giren adaylara genel yetenek ve genel kültür testlerindeki 120 soruyu cevaplamaları için 120 dakika verildi.

Bingöl Erdem Lisesi’nde ter döken öğrenciler, sınav süresinin sona sermesiyle sınav salonlarını terk etti. Sınavdan çıkan memur adayları, soruların geçen yıla oranla daha kolay olduğunu belirtti. Sınava giren adaylardan biri, soruların geçen yıla oranla daha kolay olduğunu kaydederek, “Çalışan için kolaydı. Geçen yıla göre kolaydı sorular” dedi.

Bir başka aday ise, sınav süresini yetiremediğini kaydederek, “Orta derecedeydi. Çok kolay da vardı, zor da vardı. Süre pek yetmedi. Sorular daha güzel olabilirdi. Çalıştığım alandan sorular geldi. Benim için bu güzel oldu” şeklinde konuştu.

Mehmet Yılmaz adlı memur adayı da benzer değerlendirmede bulundu.

Yılmaz, "Tarih dersinde son yıllarda mantık yürütülebilen sorular geliyordu. Çalışırken de bu tarz sorulara ağırlık verdik. Ancak çok farklı soru geldi. Tamamen bilgi içerikli gelen sorular ters köşe yaptı. Diğer derslerde pek şaşırtan soru gelmedi. Bana göre Türkçe’den geçen yıllara göre hem daha basit hem de kısa şekilde soru geldi. Matematik dersinde de çok zorlanmadım. İnşallah güzel bir sonuç çıkar." şeklinde konuştu.

Fatih Demir adında başka bir öğrenci ise yine tarih sorularından yakındı. Yarın yapılacak iki oturumun süresi 160 dakika olacak.

Pazar sabah oturumunda ise adaylara hukuk, iktisat, işletme, maliye ve muhasebeden 30′ar soru sorulacak. Pazar öğleden sonraki oturumda ise adaylara, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, ekonometri, istatistik, kamu yönetimi, uluslararası ilişkilerden 30′ar soru yöneltilecek.haber3

Dünya'nın çatısı: Tibet

Tibet (Tibetçe:བོད་; bod, Çince:西藏) Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

Voynuk nedir?

Osmanlı Devletinde, seferdeyken ordunun ve devlet adamlarının atlarına; sulh zamanında ise has ahır ve çayır hizmetlerine bakmakla vazifeli bir sınıf. Gayri müslim ve bilhassa Bulgarlardan seçilirdi. Voynuk teşkilatı Sultan Birinci Murad Han (1359-1389) zamanında Rumeli beylerbeyi olan Timurtaş Paşa tarafından ilk defa Bosna’da kuruldu. Mensupları Bulgarlar arasından seçilerek, yaygınlaştırıldı. Hassa, amme veya seferli ve Çayır Voynukları halinde teşkilatlanırdı. Hassa voynukları, Istabl-ı amire (saray ahırı) hizmetlileriydi. Amme voynukları, seferlerde askeri hizmetlerde bulunurlardı. Muharebeye gitmek için davet edilenlere Sefer Voynukları denirdi. Istabl-ı amire’ye çayır biçmek ve hayvanları çayırlatmak için gelmeleri emir olunan voynuklara da Çayır Voynukları denilirdi. Hassa Voynuklarının başına Voynuk Beyi, Amme Voynuklarının bulunduğu timar sahiplerinin başına da Voynuk Seraskeri denirdi. Has Ahır hayvanlarıyla, Istabl-ı amire çayırlarına bakan voynukların kayıtlarını tutup, bunlarla ilgili muamelelerle Voynuk Katibi meşgul olurdu. Mıntıkalardaki birlik kumandanlarına Çeribaşı denirdi.Voynuk Beyi, Seraskeri ve Çeribaşı Müslümandı. Diğer küçük amirlerden Primkür ve Likatör Hıristiyandı. Voynuklar Gönder adıyla üçer dörder kişilik müfrezelere ayrılmışlardı. Her gönderden bir tanesi nöbetleşe her sene hizmete girerdi. Voynuklar nöbet hizmetine kendi beygirleriyle gelirlerdi. Hizmete gelen nöbetçi voynukların yoklamaları defterdarlara aitti. Mevcutları binin altındaydı. Voynukların kaynağı Rumeli olup, bilhassa Bulgaristan idi. Açık kadrolara, ölen veya sakatlanan voynuğun oğlu, kardeşi veya akrabalarından biri tayin edilirdi. Voynukların oğullarına veVoynukluğa aday olan akrabalarına "Zevait Voynuk" denilirdi. Ölüm ve sakatlanmalar halinde Zevait Voynuklarıyla kadro tamamlanırdı. Zevaitle kadro tamamlanmazsa dışardan Voynuk yazılırdı. Voynuklara hizmeti karşılığı verilen araziye Baştına adı verilirdi. Voynuk, hizmeti karşılığında Baştına’yı (belirli ve sınırlı bir alan) kullanırdı. Bu arazi için hiçbir tarafa vergi ve rüsum vermezdi. Voynuk belirli arazisinden başka yer tuttuğu zaman bu arazinin aşar ve sair rüsumunu dirlik sahibine vermeye mecbur olduğu gibi kendi dirliğini teşkil eden araziden başkasının istifadesi halinde de bunun vergi ve rüsumunu kullanandan almak hakkına sahiptivoynuk
Voynuk Teşkilatı 1691’de kaldırıldıysa da, 1693’te tekrar kuruldu. 1878 tarihinde ise tamamen kaldırıldı.
Sözlükte "voynuk" ne demek?

1. Osmanlı devletinde seferde ordunun atlarına, barışta da has ahırlara bajkan bulgar görevlilere verilen ad.

gaziyan ı rum

Osmanlılarda ilk fetihler sırasında savaşa katılan tarikat dervişlerinden oluşan dinsel ve askerî bir takım.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

gazi, gazi boşnak, gazi nişanı, gazi olmak, gazibiği, aile gazinosu, gazi, gaziler helvası, gazilik, gazino


Eğitim Uzmanı Cavit Ardıç:

Öncelikle geçmiş olsun arkadaşlar. Zor bir tarih sınavıyla karşılaşmışsınız. ÖSYM her yıl bir dersle eler. Bu yıl tercihini tarihten yana kullanmış. Ancak üzülmeyin tarihe herkes takıldığı için diğer dersler (Türkçe,  Matematik, Coğrafya, Vatandaşlık) belirleyici olacak. Öğrencilerimizin aklında kalan soruları değerlendirdiğimizde soruların gerçekten zor müfredat dışı ve alışılmışın dışında olduğunu gördük. Hatta bir ara ÖABT Tarih sorularının ÖSYM tarafından karıştırılıp bu sınavda uygulandığı fikrine bile kapıldık.

Soruları incelediğimizde aşağıda yazdığım 12 sorunun hemen hemen hiçbir KPSS kitabında olmadığını hatta birçok tarih öğretmeninin de bu soruları anlatmadığını gördük;

1) Şehname adlı eserde geçen Kağan’ın adı

2) Uygurlarda hükümdarların “Ay” ünvanını kullanmasına neden olan dini

3) Gaziyan-ı Rum sorusu

4) Kadı Burhaneddin sorusu

5) “Voynuk” sorusu

6) İnebolu Limanı sorusu

7) Atatürk döneminde tamamlanamayan demiryolu sorusu

8) “İstiklal Harbimiz” adlı kitabın yazarı sorusu

9) Prof Malche sorusu

10) Zeytindağı sorusu

11) Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu sorusu

12) İlk internet sorusunun

Bunun dışında kalan aşağıda paylaştığımız 15 sorunun müfredat içerisinde olduğunu ve diğerlerine nazaran daha kolay olduğunu gördük;

1) Gazneliler sorusu

2) Padişahın sürgün yetkisinin kalktığı soru

3) Yeşilköy Antlaşması sorusunun

4) Tarhuncu Ahmet Paşa sorusunun

5) Seyfiyye sınıfı sorusunun

6) Mecelleyle alakalı sorunun

7) Tanzimatın ilanıyla alakalı sorunun

8) Misakı Milliyi tanıyan ilk Avrupa ülkesi sorusunun

9) Demokrat Parti sorusunun

10) Mübadel sorusunun

11) CENTO sorusunun

12) Brest Litovsk Antlaşması sorusunun

13) 31 Mart vakası sorusunun

14) Karadeniz Ekonomik İşbirliği sorusunun

15) Halkevleri sorusunun

Değerli memur adayları serinkanlı olmanızı ayrıca yayınlara ve hocalarınıza kızmamanızı istiyorum. Çünkü burada sistemin dışına çıkan onlar değil ÖSYM’nin kendisidir. Senaryoyu terse çevirecek olursak bundan 6 ay önce hocanız bu bilgilerden bahsediyor olsa muhtemelen dersanenizin idaresine inecek ve bu hocayı değiştirin müfredatın dışındaki konuları anlatıyor diyecektiniz. Ya da çalıştığınız kaynak bu konuları anlatıyor olsa arkadaşlarınıza tavsiye etmeyecektiniz ve muhtemelen cümleleriniz şöyle olacaktı “sakın bu yayından çalışmayınız gereksiz çok ayrıntı var insanın kafasını karıştırıyor” diyecektiniz. Konuşmamın başında da belirttiğim gibi bu sınavda Tarih dışındaki diğer derslerle birbirinize üstünlük sağlayacaksınız. Ayrıca herkesin zorlandığını söylediğim 12 sorudan ne kadar doğru yaparsanız o kadar standart sapmanız yükselecek.

KPSS Matematik Öğretmeni Ozan YILDIRIM:

KPSS oturumları sona erdi.  Yoğun bir çalışmanın ardından umarım herkes karşılığını almıştır. Matematik sorularının değerlendirmesini yapacak olursak:

Beyazkalem Akademi Avcılar Şubesi’nde sınava giren öğrencilerden elde edindiğim izlenimle sınav soruları bu yıl bir nebze daha rahat sorulmuş. Özellikle ilk 15 sorunun kolay çözülebilecek sorulardan sorulduğunu dile getirdiler. Herkesin rahatça çözebileceği rasyonel sayılar bu sınavda yine kaçmayacak sorulardandı.

Üslü sayılar sorusunda ise  yine geçmiş yıllarda sorulan sorularla aynı özellikteydi.

Mutlak değer sorusunda ise köklü ifadelerin basit değerini bilmek yeterli idi.

Beklediğimiz gibi bu yıl fonksiyondan değer bulma sorusu sorulmuş.

Problemler ve sayısal mantık ise sıklıkla çözdüğümüz, aynı içerikli sorulardan özellikle ALES sınavında sorulan sorularla çok paralellik gösteriyor idi.

Geometride bazı arkadaşlarımız zorlanmış olsa da gelen yorumlardan soruların zaman alıcı olduğu yönündeydi.

Sınav sorularının detaylı çözümleri ile yine beraber olacağız.

2014 KPSS lisans sınavı sona erdi.İşte 2014 KPSS Lisans Vatandaşlık ve Güncel Bilgiler soru-cevapları

2014 KPSS Vatandaşlık soruları bir çok adaya tarih kadar zor ve ilginç gelmemiştir sanırız. İyi netler çıkaracağınızı umarak geçmiş olsun diyoruz.

Vatandaşlık sorularının yanıtları:

KHK-tüzük-yönetmelik.

Iztırar.

Adalet Bakanı

Jandarma – içişleri Bakanı.

Yetki genişliği.

5000.

TBMM Genel kurulu.

Askeri yüksek idare mahkemesi.

Güncel bilgiler sorularının yanıtlar:

Marguez,

Adam Smith,

Tibet,

Pekin,

Kopernik,

Mevlana

(memuruz.net)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)